Izbornik
slavuljnaslov

Na svom Uskrsnom koncertu, HPD „Slavulj“ čak sedam skladbi izveo premijerno

PETRINJA – Na prvu nedjelju poslije Uskrsa, koja se u katoličkoj liturgijskoj tradiciji naziva i Bijelom nedjeljom ili Malim Uskrsom, na koju se ujedno slavi i blagdan Božjeg Milosrđa, Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj“ pod vodstvom svog dirigenta, maestra Josipa degl’ Ivellia i uz orguljašku pratnju Nikole Sebastijana Jambrošića održao je u petrinjskoj crkvi sv. Lovre svoj Uskrsni koncert.

„Nalazimo se u svetom uskrsnom razdoblju. Uskrs je svaki dan do trenutka kada budemo slavili Pedesetnicu, odnosno svetkovinu Duhova. Željeli smo, iako u vrlo teškim okolnostima, pokazati da smo tu i da ne recikliramo stare stvari, pa kao što vidite na programu je večeras 14 skladbi od kojih čak 50 posto premijerno. Premijerno, znači za nas prvi put. To je stvarno puno i hrabro i u normalnim okolnostima, a naročito u pandemijskim u kojima smo do nedavno morali i maske imati, brinuti o tome možemo li se sastati, jesmo li smo svi zdravi. Mi smo se tek sad nedavno zapravo od svega toga oslobodili, barem formalno gledano. I stvarno smo napravili dobar, lijep repertoar. Nije on sad možda pretežak, ali ima tu i dosta zahtjevnih stvari“, rekao je dirigent „Slavulja“ Josip degl’ Ivellio, podsjetivši kako svoj rad nisu prekidali ni nakon potresa u kojem su ostali bez svog prostora. (Pjevačke probe sada održavaju u prostoru Pastoralnog centra „Kardinal Franjo Kuharić“).

„Bez obzira što naše prostorije nisu upotrebljive, imamo krasan veliki kontejner koji su nam darovali prijatelji s otoka Krka, u kojem je pohranjen – to je jako važno – stoljetni notni arhiv i sve ostale, ja bih to čak nazvao „devocionaliama“, ali i bitne arhivske stvari ovog sada već skoro 160 – godišnjeg društva, koje čak ni za vrijeme svega ovoga nije prekinulo svoj rad. Znači, nema prekida rada kao što su neki drugi prekidali. Zato smo željeli da i ovaj koncert bude nešto novo, pa ćemo ga ponoviti za 15 dana u Sisku, a onda u drugoj polovici šestog mjeseca s tim idemo na Košljun i na Krk gdje ćemo održati dva koncerta duhovne glazbe i tako završiti sezonu, zahvaliti i našim dobročiniteljima, ali ujedno i pomalo promovirati jedan novi projekt, a vidjet ćete uskoro, usred programa, čak dvije skladbe sluge Božjega, fra Ivana Perana. On je sahranjen na Košljunu i nadamo se vrlo skoro da će to biti još jedan novi hrvatski blaženik”.

“Posebnu, ali zaista posebnu zahvalnost, cijelo Društvo duguje velečasnom župniku, gospodinu Josipu Samaržiji koji nas je bespogovorno primio u svoje prostorije, gdje je u ovom trenutku jedino moguć kvalitetan, dobar, akustički prihvatljiv rad. Bez njegove pomoći, rad u kontejneru ili bilo gdje drugdje bio bi moguć, ali sigurno vrlo, vrlo težak i vrlo nekvalitetan“, kazao je maestro degl’ Ivellio.

Usprkos svim teškoćama koja je maestro spomenuo, opći je dojam da su Slavuljaši na svom Uskrsnom koncertu zvučali svježe, sigurno, uigrano, koncentrirano i angažirano. U programu koji su otvorili Beethovenovom „Na nebu moje duše“, našlo se i sedam premijerno izvedenih skladbi: „Laudate Dominum“ Josipa degl’ Ivellia, „Gospodinov je dan“ Conradina Kreutzera, „Uskrsna radost“ i „Slavite Gospoda“ SB fra Ivana Perana OFM, „Nebesa poju“ Ludwiga van Beethovena, „Uskliknite Bogu“ Josipa Vrhovskog i „Non Nobis Domine“ Patricka Doylea.

O dojmovima publike, najbolje je svjedočio pljesak nakon svake izvedbe i iskrene čestitke nakon koncerta.

Zahvalu „Slavuljima“ kao čuvarima petrinjske tradicije pjevanja uputio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić koji je nazočio koncertu: „Naši „Slavulji“ su petrinjska tradicija, petrinjski ponos. Zadovoljstvo je čuti da, bez obzira na teške okolnosti koje su zadesile naš grad, naše područje, nastavljaju tradiciju naše pjesme i kulture i u tome će uvijek imati podršku Sisačko-moslavačke županije“, rekao je Jurić.

Koncert je inače realiziran uz financijsku potporu Grada Petrinje, a na letku s programom koncerta, HPD „Slavulj“ uputio je zahvalu i svim donatorima – prijateljskim pjevačkim društvima i njihovim članovima, ustanovama, poduzetnicima i građanima koji su im pomogli nakon potresa.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X