Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
komarciuniverzalna

Nastavlja se uništavanje komaraca

PETRINJA – Tvrtka „EKO-DERATIZACIJA“ d.o.o. iz Zagreba, provest će dezinsekciju komaraca, sukladno Operativnom planu.

  1. MJERE KOJE ĆE SE PROVODITI

“Na administrativnom području grada Petrinje naši će stručni djelatnici provoditi sljedeće  aktivnosti:

-otkrivanja novih legla (terenski obilazak),

-praćenje legla komaraca u povremenim i trajnim vodama (potoci, retencije potoka, bare, kanali, jezera, poplavne livade, šumske depresije, slivnici uz prometnice, kanalizacijska reviziona okna, zapuštene fontane i bazeni),

-larvicidne tretmane-suzbijanje ličinki primjenom odgovarajućih larvicida

-uklanjanje legla kada je to moguće

-praćenje brojnosti adulta (odraslih komaraca) 15-minutnim mjerenjem broja slijetanja u vrijeme očekivano najveće aktivnosti krilatica

  1. VRIJEME POČETKA I ZAVRŠETKA MJERA

Suzbijanje komaraca vršiti će se kroz tri (3) dana, i to:  od 26.10.2020. do 28.10.2020. godine u vremenu od 16:00 do 19:00 h

  LOKACIJA I POVRŠINA NA KOJOJ ĆE SE PROVESTI MJERA

Dezinsekcija komaraca provoditi će se na administrativnom području grada Petrinje.

  1. POPIS SREDSTAVA I OPREME KOJA ĆE SE KORISTITI U MJERI

 U leglima komaraca koristiti ćemo odgovarajuća sredstva formulirana kao granule, tablete ili koncentrat za emulziju koji su registrirani i odobreni od Ministarstva zdravlja RH. Njihov izbor prilagoditi ćemo tipu legla u kojem se larvicid primjenjuje.

U larvicidinim tretmanio primjenjivat ćemo regulatore rasta (djelatna tvar: diflubenzuron) – komercijalni naziv sredstva DIMILIN SC-15 i DIMILIN TB-2 .

Osim sredstava s kemijskim načinom djelovanja koristit ćemo i sredstvo koje djeluje fizički (mehanički) tako da se kao tanki film širi po površini vode i smanjuje napetost vodene površine, te ne dopušta ličinkama i kukuljicama zadržavanje na površini vode i na taj način onemogućava normalnu opskrbu atmosferskim kisikom koji im je neophodan za njihov normalni razvoj u odrasli oblik. Niska površinska napetost, osim toga, utječe na polaganje jajašaca jer sprečava odrasle ženke da polože jajašca na tretiranoj vodi. Komercijalni naziv sredstva koje ćemo koristiti je AQUATAIN AMF (djelatna tvar: polidimetilsiloksan – ne spada u skupinu biocidnih proizvoda), a radi se o polimernom organskom silikonu.

 OPIS TEHNOLOŠKE PRIMJENE

 Suzbijanje ličinki komaraca na otvorenim površinama provoditi ćemo metodama, ovisno o tipu legla i samoj formulaciji larvicida, odnosno:

-posipanjem, razbacivanjem, polaganjem, prskanjem ili orošavanjem.

Ovisno o metodi primjene larvicida, koristiti će se motorne prskalice, ručne tlačne prskalice, aparati za hladno orošavanje.

Djelatnici na terenu će bilježiti svako otkriveno leglo tijekom izvida.”, stoji u obavijesti tvrtke Eko-deratizacija.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X