kuneuniverzalna

Ocjena odličan za transparentnost županijskog proračuna

SISAK  – Institut za javne financije objavio je rezultate novog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih općina, gradova i županija. Kao i prošle godine, pa tako i ove, Sisačko-moslavačka županija je za transparentnost svog proračuna osvojila maksimalan broja bodova te je ponovno dobila ocjenu odličan.

Naime, Institut za javne financije proračunsku transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih lokalnih jedinica, a to su : godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021.te proračunski vodič za građane za 2021..

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih lokalnih jedinica iznosi 4.5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih pet traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta. No usprkos odličnim prosjecima, još uvijek 8 posto, to jest 10 gradova i 16 posto, odnosno 68 općina ne objavljuje sva tri dokumenta za koje postoji zakonska obveza objave, čak 20 posto gradova i 31 posto općina ne objavljuje dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X