Izbornik
glinskapoljana19go

Odana počast žrtvama iz Glinske Poljane, Slane i Vratečkog

GLINSKA POLJANA – U sklopu „Dana sjećanja 1991.-2019.“ na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991. godine kod spomenika masovne grobnice u Glinskoj Poljani položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Višnja Jerman, članica vijeća Mjesnog odbora Glinska Poljana-Slana-Vratečko je podsjetila kako je na tom području tijekom 1991.i 1992.godine ubijeno 17 mještana čija je ekshumacija obavljena od 1997.do 2000.godine.

„Mi ovdje još uvijek u našem selu tražimo pet osoba koje nisu do sada pronađene. Radi se isključivo o starijim članovima obitelji koji su ostale ovdje, nisu htjele napustiti svoju rodnu kući i na taj način su stradali od neprijatelja u ratnoj agresiji“, rekla je Jerman te dodaje kako su važna obilježavanja na ovakvim grobnicama kako te ratne strahote ne bi otišle u zaborav.

„Mi stvarno nastojimo da obilježimo taj događaj i sve ove godine otkada je i ovaj spomenik ovdje podignut, mi stvarno nastojimo da to obilježimo vjerodostojno, onako kako su te civilne žrtve stvarno to i zaslužile. Obzirom na taj protek vremena od 28 godina, sigurno da vrijeme kao vrijeme čini svoje, ali puno tih sada obitelji više niti nemaju nikoga ovdje, ili su umrli, ili su se odselili, ali sigurno da ta sjećanja i taj spomen se ne smiju zaboraviti i da uvijek moraju, mi koji smo ovdje, i ovi mladi koji nastoje da to obilježe i da vjerodostojno i onako kako oni to zaslužuju odaju tu počast“, rekla je Jerman.

U ime Sisačko-moslavačke županije na obilježavaju je bio župan Ivo Žinić. „Jedna golubica u nizu na području ove županije. Kada pogledate ovu dolinu, na par kilometara imamo tri do četiri golubice na ovom prostoru. Na prostoru cijele županije ovog trenutka više od 40, a očekujem da ćemo uskoro također se pokloniti žrtvama kod još jednog mjesta stradanja pored golubice u Maloj Solini. Velike su žrtve na području cijele županije, civilne žrtve, i uvijek to treba istaknuti, 560 hrvatskih branitelja je dalo svoj život za hrvatsku slobodu i više od 1600 civilnih žrtava“, podsjetio je Žinić te dodaje kako smo jedna od najviše stradalih županija u Domovinskom ratu.

„To su bili civili koji nisu bili naoružani, koji su mislili da im se ništa neće dogoditi, a ovo selo, Glinska Poljana, Slana i Vratečko su bila mješovita sela, tu su živjeli Srbi i Hrvati, susjedi, no međutim 90-tih godina došlo je do velike tragedije, strašnog zločina, i upravo mnogi civili na ovom području stradali su, možemo reći, od svojih dojučerašnjih susjeda. To je strašno. Nažalost, nitko nije odgovarao ili vrlo malo su odgovarali, ali vjerujem nakon 28 godina od učinjenog zločina, ako se ništa nije dogodilo, da vjerojatno ni oni koji su ovo učinili neće biti kažnjeni što se tiče ovozemaljskog života“, dodao je Žinić.

Kod samog spomen obilježja molitvu je predvodio župnik Damir Ceković, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg na Slatini u Petrinji, dok je misu u svetištu Majke naših stradanja u Gori predvodio sisački biskup monsinjor Vlado Košić.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X