Izbornik
babyhandlingnaslov

Udruga BRAVO organizirala edukativnu radionicu „Baby Handling“

PETRINJA – „Baby Handling“ naziv je edukativne radionice koju je ove srijede, u prostoru Društvenog kulturnog centra Udruge IKS u Turkulinovoj 9, organizirala petrinjska Udruga za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost „BRAVO“.

„Raduje nas što se radionica ovakvog tipa prvi puta održava u našem „malom gradu velikog srca“. Organizirana je pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, u sklopu projekata naše Udruge i drago nam je što i Grad, kroz ovakva događanja, prepoznaje kontinuirani rad Udruge BRAVO. Želim zahvaliti i Udruzi IKS i ovim našim krasnim volonterkama koje su nam pomogle organizirati ovaj događaj u njihovom prostoru. Iznimna zahvala i kolegici Vesni Ćosić koja će radionicu voditi, a koja je jedan od pionira neurorazvojne rehabilitacije na području naše županije“, rekla je na početku radionice Jasminka Bušić, predsjednica Udruge BRAVO.

Više o baby handlingu i samoj radionici, rekla nam je njezina voditeljica Vesna Ćosić, bobath neurorazvojni fizioterapeut.

„Udruga BRAVO je organizirala ovu radionicu. Radionica je namijenjena osoblju koje radi s djecom i naravno roditeljima. Upoznat ćemo se s osnovama „baby handlinga“ u smislu pravilnog postupanja s djecom, tako da preveniramo bilo kakva odstupanja u smislu hipo ili hipertonusa i na taj način zapravo pokazujemo roditeljima kako da obavljaju sve funkcionalne aktivnosti sa svojom djecom, a da na taj način potiču pravilan neuromotorni razvoj“.

Razumijevanje pravilnog razvoja i potreba djeteta pomaže u roditeljskom samopouzdanju, a djetetu omogućuje dobre temelje za daljnji razvoj. Baby handling uključuje niz postupaka pravilnog postupanja s djetetom od samog rođenja pa sve dok dijete samostalno ne prohoda. Koristeći ga u svakodnevnoj rutini, stimulira se djetetov motorički i cjelokupan razvoj, objasnila je Ćosić.

„Krećemo zapravo od najranije dobi, od odlaska iz rodilišta i onda ćemo proći malo i kroz nekakve razvojne faze kroz cijelu tu godinu, do hoda kao nekakve završne faze motoričkog razvoja, dakle, pokazat ćemo na koji način poticati svaku razvojnu fazu.“

Na radionici se tako moglo naučiti kako pravovremenim i ispravnim postupcima kroz svakodnevne aktivnosti poput podizanja, spuštanja, držanja, nošenja, hranjenja, kupanja i presvlačenja djeteta te kroz igru s njim, razvijati pravilne obrasce kretanja, neophodnih za daljnji razvoj motorike. Voditeljica radionice upozorila je pri tom i na moguće pogreške koje mogu ometati pravilan razvoj. Pojednostavljeno rečeno, cilj je da tijelo djeteta bude u simetriji i da bude u položaju koji mu je ugodan. Dakle, da nema neprirodnog izvijanja, kočenja, zabacivanja glavice u jednu ili drugu stranu ili unatrag dok ga podižete, držite, nosite, spuštate, presvlačite, previjate i sl. Na taj način dijete zapravo čitavo vrijeme nesvjesno vježba i jača motoriku.

Uz mlade majke koje su imale priliku i praktično sa svojom djecom provježbati primjere koje im je demonstrirala predavačica, radionicu su u publici sa zanimanjem pratili i profesionalci koji s djecom svakodnevno rade – pedijatri, medicinske sestre, odgajatelji.

U ime Grada Petrinje, ovu radionicu je podržala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu, Ana Aleksić Pezelj.

 

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X