betlemaši

„Petrinjski betlemaši“ i ovog Badnjaka nastavili tradiciju

PETRINJA – I ovog Badnjaka „Petrinjski betlemaši“ tradicionalno su pohodili domove Petrinjaca navješćujući Isusovo rođenje.

Osim u svojoj Gajevoj ulici, odakle običaj vuče korijenje, obišli su i nekoliko okolnih ulica, a krenuli su iz obiteljske kuće petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, koji je još jednom naglasio značaj ovog blagdana i tradicije: „Drago mi je što se tradicionalno iz mog doma večeras daje poruka, prije svega zajedništva. U iščekivanju Božića, obiteljski je blagdan u kojem imamo toliko entuzijazma, sreće, zadovoljstva. Božić, ustvari daje poruku, prije svega obiteljima, i on je uvijek nekako vječita inspiracija da budemo bolji ljudi, da budemo sretni, da budemo zadovoljni, ali kada ovo baštinimo kroz neke mlade ljude, koji prolaze kroz našu Gajevu, koji dolaze do našeg parka, koji dolaze meni kao gradonačelniku dugi niz godina i koji u ove večernje sate uživamo u iščekivanju i dočeku Isusovog rođenja. To trebamo baštiniti i to ustvari trebamo prenositi s koljena na koljeno. Nismo mi to izmislili jučer, to je izmislila povijest Grada Petrinje, to su izmislili oni ljudi koji su baštinili vjeru, život i sve ono što on nosi, a to je samopouzdanje koje se uvijek dobilo kroz određenu duhovnost. I zato kroz naš park i sve kuće Grada Petrinje neka bude blagoslov i neka Betlemaši pokažu, pogotovo kroz mlade ljude, da imamo generacije koje će to nositi i čvrsto držati u svojim rukama. Neka je sa srećom svima i hvala svima koji se daju večeras da se svi držimo za ruke, da pokažemo kako te ruke ne treba ispuštati i da pokažemo da je Grad Petrinja jedna velika obitelj.“

Tradicija „Petrinjskih betlemaša” datira još od 19. stoljeća. Igrokaz se, uz božićne pjesme, sastoji od pet uloga: Anđeo (Luka Stanešić), Bog (Vladimir Vojković), Adam (Andrej Mioković), Eva (Marija Borošić) i Vrag (Matej Mioković). Tekst koji izgovaraju Betlemaši plod je domaće narodne predaje temeljem čega su 20. srpnja 2015. godine, Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine, iz sastava Ministarstva kulture Republike Hrvatske, proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X