Share on facebook
Share on twitter
SAMSUNG CSC

Predstavljena pjesmarica „Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu“

HRASTOVICA – U Hrastovici je predstavljena pjesmarica „Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu“, zbirka pjesama koje su se izvodile u Hrastovici kako nekada, tako i danas. Pjesmarica se sastoji od 42 notna zapisa koje je vrijedno prikupljala Ljiljana Sigur, predsjednica KUD-a „Hrastovička gora“, ujedno i autorica ove pjesmarice. Sigur je otkrila kako su uopće došli na ideju pisanja ove pjesmarice.

„S obzirom da su mladi otišli za poslom, tražili su nekakvu bolju i svjetliju budućnost, stariji su polako odustajali od folklora, bilo im je sve teže. Što se dogodilo? Ostali smo bez tamburaša. Jednostavno bili smo prisiljeni nešto promijeniti i nešto učiniti. Prva osoba kojoj sam se obratila za pomoć je Tvrtko Zebec, poslala sam e-mail s upitom što možemo učiniti, kako da nam pomogne jer sam se nadala da postoje nekakvi notni zapisi ili audio zapisi koji bi nam pomogli pri tome, međutim odgovor kojeg sam dobila bio je poražavajući. Odgovor je bio takav da sam dobila podataka da su Hrastovčani nastupili na smotri u Sisku 1982.godine i to samo sa dvije pjesme“, kazala je uvodno Sigur.

Stoga su se odlučili na pisanje jedne ovakve pjesmarice. „Krenuli su pomalo dogovori sa Lovrom Zadrovićem, tada smo se dogovorili da ćemo krenuti sa snimanjem matrice, ali istovremeno i sa notnim zapisima. Na početku tog poduhvata počeli smo sa 10 pjesama, na kraju smo završili sa 42 pjesme. S vremenom se isto tako događalo da se izvornost i originalnost pjesama pomalo gubila, s time da su se i osipali članovi, što su uvijek dolazili neki novi, što su mijenjali originalnost pjesama, međutim mi smo se uz pomoć starijih žena, koje su bile članice KUD-a i koje su dan danas žive i još nam pomažu. Trudili smo se održati što više originalnost i izvornost tih pjesama“, dodala je Sigur.

Zahvalila se svima onima koji su pomogli izdavanje ove pjesmarice. „Što reći, svaka nam je pjesma jednako draga. Ona govori o ljubavi prema ženi, muškarcu, sretnoj ili nesretnoj ljubavi, a sve je to upotpunjeno ljepotom naših bogatih nošnji, vezenih svilom, vrlo živopisnih i lijepih. Zahvalila bi svim dosadašnjim predsjednicima i članovima koji su dali svoj doprinos, koji su utkali u ovaj KUD svoj trud, svoje vrijeme i svoju ljubav. Hvala svima koji su nam pomogli financijski da dođemo do ove situacije u kojoj smo sada, koji su prepoznali vrijednost ove pjesmarice. Velika hvala, što uvijek volim naglasiti, mojoj ekipi pjevača i tamburaša koji me trpe ovakvu kakva jesam, ali smo ipak jedinstveni u radu, nekada smo u ljutnji, ali smo ipak puno više u smijehu i radosti. Oni su meni velika potpora“, zaključila je Sigur.

Lovro Zadrović bio je zadužen za notne zapise i obradu ove pjesmarice. Kazao je kako su tri godine radili na ovom projektu. „Projekt pod nazivom Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu, te sama notna zbirka koja je pred vama, rezultat je višegodišnjeg sustavnog rada i prednosti vrijednih članova KUD-a Hrastovička gora u očuvanju folklorne baštine Hrastovice i hrastovačkog kraja. Vodstvo KUD-a na vrijeme je prepoznalo mogući problem koji bi se mogao dogoditi odlaskom starih tamburaša. Naime, do sada su tamburaši svoje prve sviračke korake stjecali narodnom predajom, a bez prisutnosti njihovih prethodnika to iskustvo i znanje bi vrlo brzo iščezlo i otišlo u zaborav. Kako do toga ne bi došlo, javlja se potreba da se glazbena tradicija Hrastovice jednom zauvijek zabilježi u obliku notnog zapisa, kasnije i audio zapisa, kako bi vijek i trajanje ove glazbeno-plesne tradicije ostao sačuvan“, rekao je Zadrović.

Kao predložak za pisanje ove zbirke korištene su razne amaterske snimke te nasnimljene pjevačke dionice članice Ljiljane Sigur. „KUD Hrastovičku goru krase jaki i zvonki glasovi njihove pjevačke skupine, koja je i bez određenog stručnog vodstva, svoje pjevačko znanje i iskustvo prikupljala kroz brojne nastupe i smotre te ih na najbolji mogući način iskoristila. Potrebno je naglasiti da se Hrastovica nalazi na razmeđu alpske, panonske i dinarske folklorne zone, pa je i samim time zanimljivo promatrati kako se karakteristike svake pojedine zone mogu prepoznati u tehnici pjevanja i folklornoj postavi glasa u pjesmama koje izvode članovi pjevačke skupine KUD-a. U starijim snimkama u kojima se mogu čuti pjevačke skupine iz Hrastovice, vrlo jasno se mogu rasaznati tehnika tadašnjih pjevača i sama impostacija glasa svojstvena za to područje.  Tradicija i baština Hrastovice je u sigurnim rukama ovih vrijednih entuzijasta, a sada i zapisana u obliku ove notne zbirke ne mora strahovati od zaborava“, zaključio je Zadrović.

Izdavanje pjesmarice je podržao i Grad Petrinja, a zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo je istaknuo kako će Grad Petrinja i dalje biti podrška KUD-u Hrastovička gora i samoj Hrastovici. „Lijepo je vidjeti kako ostaje i opstaje hrvatski duh u našoj hrvatskoj Hrastovici, središtu danas kulture naše domovine. Baš danas jer se ovdje zahvaljujući Ljiljani Sigur i cijelom organizacijskom odboru i KUD-u Hrastovička gora događa nešto što ostavlja trag u budućnosti, a to je trag naše opstojnosti i naše kulture. Mnogi se pitaju kako takozvani mali narodi uspiju opstati. Recept je vrlo jednostavan, sačuvati obitelj, vjeru, domovinu i narod“, rekao je Prskalo.

Podršku izdavanja ove pjesmarice pružila je i Sisačko-moslavačka županija. Zamjenik župana Mihael Jurić je obećao daljnju potporu Sisačko-moslavačke županije. „Hvala gospođi Sigur, svima vama koji ste uložili svoj trud i angažman na očuvanju naše kulturne baštine. Govori se da narod bez svog kulturnog identiteta je kao tijelo bez kosti. Stoga sačuvati naš identitet, običaje, nošnje, to nam znači i to moramo prenositi na mlađu populaciju, djecu, moramo sačuvati naše običaje i prenositi ih na naše buduće generacije jer to je, uz sve ostale okolnosti, temelj našeg opstanka“, rekao je Jurić.

Izdavanje ove pjesmarice pozdravili su Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora, Martina Mladenović, ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine kao i Slavica Moslavac, povjesničarka i etnologinja. Promociju pjesmarice „Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu“ uveličali su članovi KUD-a Hrastovička gora.

 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X