zah020920213

Prijatelji kakve čovjek može samo poželjeti: Bauern helfen Bauern – Salzburg

PETRINJA – U teško ranjenoj Petrinji i Banovini, brzo nakon prošlogodišnjeg potresa, vidjelo se na čiju pomoć možemo računati. Iako su razmjeri tragedije toliko veliki da i mjesecima nakon potresa ne možemo sanirati vidljive rane, niti smjestiti sve stanovnike u adekvatne prostore, mi ne posustajemo, jer nemamo izbora, ali brojni donatori ovdje su svojom voljom, svojim srcem, a to zaslužuje naklon, i jedno veliko ljudsko hvala.

Upravo zato, gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, posvetila je ovogodišnji Dan Grada Petrinje svim donatorima i volonterima. Među njima jedno posebno mjesto zauzima “Bauern helfen Bauern – Salzburg“. Radi se o ljudima velikog srca, organizaciji, volonterima, njihovim donatorima. Važnost ove organizacije i svih onih vezanih uz nju najbolje govori da se u količini pomoći i potpori svrstala uz bok hrvatske Vlade i pojedinih velikih tvrtki.
Oni su se pojavili kao spasitelji, sa sjajnim projektom “Kuća nade” koji su pokrenuli u travnju u suradnji s udrugom Malteser Hrvatska i Fondacijom “Kuća dobrih tonova” iz Sarajeva te Caritasom Sisačke biskupije i Gradom Petrinja.

Cilj projekta koji predvodi “Bauern helfen Bauern – Salzburg” je pomoć obiteljima čiji su domovi stradali u potresu izgradnjom drvenih montažnih kuća, koje su se pokazale kao najbolji mogući privremeni smještaj. Projekt i dobre ljude u njemu u svakom smislu vodi Doraja Eberle, predstavnica “Bauern helfen Bauern – Salzburg”, a u Petrinju su stigli samo dva dana nakon potresa, u vrijeme kada su granice i putovanja bili pod pritiskom zbog pandemije. To naravno nije prvi puta da su ti ljudi dobrog srca u Hrvatskoj, pomagali su i ranije, upravo kada nam je bilo najteže, za vrijeme Domovinskog rata kada su također radili montažne kuće, a prvu i tada 1992. upravo namijenjenu Petrinjcima, kao što su i danas tu, pokazujući kako se radi o prijateljima koje samo možemo poželjeti.

Tijekom devedesetih “Bauern helfen Bauern – Salzburg” ostavio je srcem na našem području 100 montažnih drvenih kuća. Trenutačno kako stvari stoje, u ovom kratkom vremenu nakon potresa, do zime, izgradit će se njih 70.

Gradonačelnica Grada Petrinje ovim putem, u ime svih sugrađana izražava zahvalnost svim osobama koje su vezane uz “Bauern helfen Bauern – Salzburg” i projekt “Kuća nade”. Posebna zahvala ide gospođi Doraji Eberle, neumornoj humanitarki, koja prezentira to veliko srce darovano Petrinji. Ovo nisu vremena za proslave ali planirana 70 kuća bit će prilika da se uz medijsku pozornost zahvalimo i obilježimo jedan doista impresivan napor i rad.

Petrinja je zadužena, svim našim volonterima i donatorima dugujemo puno više od vrijednosti uloženog, dugujemo svijetu reći kakve prijatelje stječemo i o kakvim časnim ljudima se radi, jer oni sami uglavnom rade bez isticanja iako svakim potezom i uloženim radom i sredstvima dižu optimizam i Petrinje i svih drugih kojima nedostaje pozitivnih priča o ljudskoj dobroti.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X