Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hidžabnaslov

Projektom SMS – svi mi skupa, obilježili predstojeći Svjetski dan hidžaba

SISAK – Ususret Svjetskom danu hidžaba koji se obilježava 1. veljače, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Strukovna škola Sisak koja ima smjer tekstilnog dizajna, u sklopu projekta SMS-svi mi skupa, ostvarili su zanimljivu suradnju.

Učenice Strukovne škole Lorena Marjanović, Antonija Pavličević, Laura Grgić, Mia Krsnik i Laura Patricia Gagula predvođene profesoricom mr. Sanjom Tomašinec putem online susreta uključile su se u informativno-edukativnu razgovaraonicu u kojoj su Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur. i dr. sc. Daša Poredoš Lavor govorili o obilježavanju ovog datuma, tipovima hidžaba, te nažalost i iskustvima iz raznih krajeva svijeta koje diskriminiraju islamske žene (neovisno o dobi) koje nose hidžab.

Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. Škole islama daju hidžabu širu simboliku i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

Učenice ove škole koje inače uče o vrstama materijala, odjevnim predmetima, modnim stilovima i među kojima su zasigurno buduće modne dizajnerice, svjesne toga da nas različitost obogaćuje, ovom susretu su dale osobit doprinos i zajedno sa svojom profesoricom, prema dostupnim uputama, prekrile kosu i na razgovaraonici sudjelovale kao žene koje nose hidžab.

Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor kaže kako je ovo nastavak odlične suradnje sa Strukovnom školom iz Siska i mr. Sanjom Tomašinec koja svojim inovativnim i kreativnim pristupom obrazovnom procesu mladih generacija daje obilje dodatnih doprinosa u podršci razvoja mladih ljudi u duhom bogate, tolerantne, odgovorne ljude koji razmišljaju, prosuđuju i traže odgovore na razna životna pitanja.

Izrazila je nadu kako će u skorije vrijeme epidemiološke mjere dozvoliti da sa susretima nastave putem žive interakcije jer za isto postoji zanimanje učenika. Zahvalila je kreativnim učenicama i domišljatoj profesorici na suradnji i osebujnom iskustvu druženja koje je zaokruženo zaključkom kako sve žene svijeta vrijede jednako i zaslužuju pažnju i podršku.

Ovaj susret dio je projekta SMS – svi mi skupa, koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Izvor: GI Moj grad Sisak

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X