Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
šećernicanaslov

Šećernica UOSI SMŽ otvorena na staroj adresi, ali u novom prostoru

PETRINJA – Uz brojne projekte koje provodi i usluge koje pruža svojim članovima, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, prošle je godine napravila i svoj prvi iskorak u socijalno poduzetništvo. U prostoru svoje Male kuće u Petrinji pokrenuli su “Šećernicu” – malu punionicu ugostiteljskog šećera u kojoj su zaposlili jednu dugotrajno nezaposlenu osobu s invaliditetom. Za svoju poslovnu ideju, putem natječaja, osigurali su i potporu Zavoda za javno vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju. Taman kad se posao počeo uhodavati i kad su za Šećernicu htjeli urediti prostor nekadašnje „Glinene priče“ na petrinjskoj tržnici, dogodio se katastrofalni potres u prosincu prošle godine. Zgrada „Glinene priče“ potres nije izdržala – zbog oštećenja je srušena i uklonjena, a oštećenja je bilo i na Maloj kući. Sve to priču Šećernice nakratko je usporilo, ali ne i zaustavilo. Naviknuti na stalnu borbu s izazovima, u Udruzi su se i ovaj put dovinuli rješenju – prostor garaže Male kuće koji je služio kao skladište, raskrčili su i preuredili u novu Šećernicu.

Novouređeni prostor simbolično su otvorili ovog petka, u sklopu trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata. Svečanu vrpcu svog novog radnog prostora prerezala je Rozana Pentek, prva i za sada jedina zaposlenica Šećernice: „Osjećaj je super, nema primjedbi. Napokon, kako bi rekli – svoji na svome. Lijep mi je novi prostor, sve je uređeno, bijelo, fino, čisto. Ljepše je tu, ljepše. Tamo je u kuhinji znala biti gužva, ovdje napokon imamo mjesta. Trebao bi doći i novi stroj, sad ne znam točno kad, mislim da su rekli krajem šestog mjeseca. Mislim da će taj novi stroj biti super. I ovaj inače radi dobro, ali čini mi se da bi taj novi mogao biti još bolji“, kazala je Rozana koja je posao u Šećernici dobila nakon 12 godina provedenih na Zavodu za zapošljavanje, nakon što je ostala stopostotni invalid poslije moždanog udara doživljenog sa samo 28 godina.

Posla je u Šećernici sve više, pa se Rozana odmah „bacila“ na posao: „U zadnje vrijeme imamo jako puno narudžbi, stvarno radimo baš udarno tih osam sati, ima jako puno posla, ali stigne se. Malo po malo, ali svaki dan ima posla – kako ode jedna narudžba tako automatski radimo drugu, jer ima puno kafića koji uzmu nakon dva tjedna i to poveće količine, pogotovo Zagreb. Tako da kad dođe drugi stroj, bit će super, onda će se stvarno stići sve, jer će raditi obadva“, kaže Rozana dopunjavajući stroj novim količinama šećera.

U socijalnom poduzetništvu profit nije glavni cilj poslovanja, iako je bitan radi samog opstanka poduzeća. Ono čemu socijalno poduzeće teži je socijalni učinak, a u ovom slučaju to je zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zadovoljstvo zbog nastavka rada „Šećernice“ u novouređenom prostoru nije skrivala ni Manda Šalić, voditeljica financijske i administrativne službe UOSI SMŽ.

„Danas smo jako ponosni i sretni što otvaramo našu „Šećernicu“, prvo društveno poduzetništvo naše Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije gdje za sad zapošljavamo jednu osobu s invaliditetom koja je bila dugotrajno nezaposlena. Ona je ovdje našla svoje mjesto. Jako je vrijedna, sve na vrijeme stigne, ima svoje ideje, brine o našim klijentima i definitivno nam se posao razvija i dobivamo svaki dan novi broj kafića, ugostitelja koji žele naše šećere.“

Prostor je, kaže Šalić, financiran sredstvima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti od 353.914,00 kuna.

„Nažalost, prostor nam nije dovoljno velik da bi zadovoljio sve naše potrebe, ali zbog situacije u Petrinji, zbog potresa koji je zadesio naš grad 29. prosinca, mi smo ostali bez prostora koji smo planirali kroz projekt obnoviti i za njega kupiti opremu. Zgrada se srušila i nažalost više ne postoji, pa smo mi od Zavoda tražili prenamjenu. Uspjeli smo se organizirati da oslobodimo ovaj prostor koji nam je služio kao skladišni prostor. Dobili smo jedan kontejner, pa smo te stvari malo pospremili na neka druga mjesta, a ovaj smo prostor uredili za „Šećernicu“. Kupili smo novu stolariju, riješili smo krovišni prostor, kupili smo i klima uređaj, novu vagu, namještaj i sve nam je sad tu lijepo, novo. Rozana je jako zadovoljna. Ima i posebnu stolicu koja joj je udobna, s obzirom da je Rozana osoba s invaliditetom, pa je i teže pokretljiva, ali ovaj prostor joj je definitivno omogućio bolje uvjete rada“.

Uz uređenje samog prostora, pobrinuli su se i za opremu i strojeve koji će unaprijediti poslovanje: „Kupili smo novi stroj za punjenje šećera koji je jako moderan, s velikim kapacitetom. Nažalost, stroj nam još uvijek nije stigao, ali do kraja šestog mjeseca definitivno hoće. Još je u izradi, jer se radi po nekakvim posebnim procedurama tako da bude prilagođen za osobu s invaliditetom. Kupili smo i viličar koji će nam također služiti za transport i za skladišni prostor. Nažalost zbog smanjenog kapaciteta ovog prostora viličar ne može ići u „Šećernicu“, ali mi trenutno radimo novi objekt na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici gdje će jedan dio biti namijenjen za skladišni prostor naše „Šećernice“, kazala je Manda Šalić.

Njezin kolega zadužen za operativni dio posla na terenu, Predrag Milunić kaže kako je zbog potresa „Šećernica“ neke klijente izgubila, ali i neke nove dobila: „Nakon ovog katastrofalnog potresa i nakon situacije u kojoj smo s jedne strane nažalost izgubili neke klijente čiji su kafići silom prilike zatvoreni, s druge strane dogodilo se i nešto zapravo dobro i pozitivno. Odjednom smo se počeli sve više širiti, sve više ljudi je čulo za nas, sve više ugostitelja želi pomoći Udruzi kupujući naš šećer, tako da smo nedavno ušli i na područje Zagreba, dakle izašli smo iz područja naše županije. Naravno i dalje nastavljamo surađivati s našim klijentima koji su na području cijele županije i vrlo smo zadovoljni kako se posao razvija. To će zahtijevati neke veće skladišne kapacitete kao što je već spomenuto, ali i to ćemo u bliskoj budućnosti riješiti. Inače, posao ide dosta dobro. Klijenti su zadovoljni kvalitetom naše usluge. U nabavci je i još jedan stroj kroz projekt koji je Manda spomenula, tako da ćemo imati i mogućnost zadovoljiti puno veće potrebe naših klijenata“, kaže Milunić.

Širenje posla, nadaju se u Udruzi, stvorilo bi mogućnost za  zapošljavanja još osoba s invaliditetom: „S obzirom na to da nam se javlja dosta kafića i ugostitelja koji žele naše šećere, u prostoru koji ćemo imati u Hrastovici, planiramo isto tako jednog dana napraviti radionicu. Ako se sve bude odvijalo kako se danas odvija, uz ovaj tempo, imat ćemo mogućnost zaposliti još jednu osobu s invaliditetom“, nada se Manda Šalić.

Nakon otvaranja Šećernice, Dani otvorenih vrata Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nastavljeni su poslijepodne na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici programom „Igrom do vještina“ kroz koji je predstavljen rad terapeutskog tima ove udruge.

Svoje Dane otvorenih vrata UOSI SMŽ zaokružit će u subotu, ponovno na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici gdje će od 10 do 13 sati predstaviti svoje projekte „Novim vještinama za bolju zajednicu“ te „Asistent – pomoć i podrška“.

 • Image00001
 • Image00002
 • Image00003
 • Image00004
 • Image00005
 • Image00006
 • Image00007
 • Image00008
 • Image00009
 • Image00010
 • Image00011
 • Image00012
 • Image00013
 • Image00014
 • Image00015
 • Image00016
 • Image00017
 • Image00018
 • Image00019
 • Image00020
 • Image00021
 • Image00022
 • Image00023
 • Image00024
 • Image00025
 • Image00026
 • Image00027
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X