Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
starčevićnaslov

U „Dijagnozi“ o dvije ljetne „napasti“ – komarcima i ambroziji

Tema nedjeljne „Dijagnoze“, posljednje u ovoj sezoni prije ljetne stanke, bile su dvije ljetne „napasti“ – komarci i ambrozija o kojima smo razgovarali s liječnicom Marijom Starčević, dr. med, epidemiologinjom iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije.

Zašto ove godine ima tako puno komaraca? Koje mjere su gradovi i općine dužni provesti na njihovu suzbijanju? Koliko često, u kojem periodu je te mjere potrebno provoditi? Jesu li sredstva kojima se provodi tretiranje komaraca štetna za zdravlje ljudi i okoliš? Zašto neke ljude komarci, odnosno komarice, „grizu“ više nego neke druge?  Koje bolesti nam mogu prenijeti komarci ? Uz one naše, nazovimo ih „domaće“, poznate vrste, u posljednjih 15-ak godina u Hrvatskoj se bilježi i prisutnost tzv. „tigrastog“ komaraca, koji prenosi groznicu zapadnog Nila. Ima li ovih tigrastih komaraca i na području naše županije ? Zašto (možda i nesvjesno) od naših dvorišta i vrtova stvaramo „uzgajališta“ komaraca?  Što mi sami možemo poduzeti da spriječimo njihovo razmnožavanje?  Što učiniti da nas manje „pikaju“?, pitanja su o kojima smo razgovarali u prvom dijelu „Dijagnoze“.

U nastavku emisije doznali smo zašto se ambrozija, „noćna mora“ sve većeg broja alergičara tako brzo razmnožava i širi. Njezino suzbijanje je i zakonska obveza, ne samo gradova i općina, nego i građana koji su dužni održavati svoje okućnice i zemljišta. Kako učinkovito spriječiti njezino širenje? Zašto s uklanjanjem ambrozije ne treba čekati srpanj ili kolovoz, nego u akciju treba krenuti već sada? Što mogu učiniti oni koji su alergični na ovaj korov kako bi si pomogli ublažiti simptome alergije na ambroziju? Odgovore liječnice Starčević na ova pitanja možete poslušati ovdje:

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X