gripanaslov

U našoj županiji gripa se još nije „razmahala“ – registrirano šezdesetak oboljelih

SISAK – U našoj županiji, gripa još nije u punom zamahu, doznajemo od epidemiologinje Sonje Pajtlar, voditeljice Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Prvi slučajevi gripe su se na našoj županiji javili već krajem 11. mjeseca, međutim gledajući na prijave oboljelih tijekom 12. mjeseca ne možemo još reći da je gripa uzela maha. Dapače, imamo šezdesetak prijavljenih pacijenata što je nešto više od broja prijavljenih lanjske godine, ali to su male brojke da bismo mogli na temelju toga donositi nekakve zaključke“, kaže Pajtlar.

„Dio od ovih 60 pacijenata je prijavljen iz bolnice, bilo da su bili u dnevnoj bolnici ili su bili baš na hospitalizaciji – dio je bio hospitaliziran zbog pneumonije. Ovi pacijenti koji su dosad primljeni u bolnicu nisu imali tako tešku kliničku sliku kao oni prethodne godine, međutim tek kad i ako se broj oboljelih bude povećao, moći ćemo reći ima li virus i dalje onu sposobnost izazivanja pneumonija, tako opsežnih i u kratko vrijeme nakon pojave prvih simptoma gripe, kao što je to imao lani. Za sada se to još ne vidi i srećom, nemamo  smrtnih ishoda“, dodaje liječnica.

Kod oboljelih, kaže, zasad dominira virus gripe A.

„Svi izolati koji su pozitivni, rađeni na Odjelu za virologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da trenutno prevladava tip A H1N1, što ne znači da će i do kraja sezone biti tako.“

Kada se može očekivati vrhunac gripe, teško je sa sigurnošću reći.

„Gripa u prosjeku traje nekih tri do četiri mjeseca, tako da svakako kroz ovaj mjesec, ukoliko će gripa biti intenzivnija, očekujemo porast broja oboljelih i onda bi i krajem siječnja trebao ustvari biti vrhunac. Ali kažem, to su sad samo špekulacije. Ne možemo znati, dok ne stignu sljedeći tjedni i prijave, kako će biti ove godine. Ja se nadam da se lanjska godina neće ponoviti.“

Liječnicu smo pitali i je li se sada kasno cijepiti protiv gripe?

„U Epidemiološkoj službi u Sisku ima još par doza cjepiva – ako netko želi, može se doći cijepiti. Moram upozoriti one koji se sada žele cijepiti, da cjepivo stvara zaštitu nakon dva tjedna. Dakle, ukoliko bi se cijepili i došli u kontakt s virusom u prva dva tjedna od cijepljenja, cjepivo ih neće zaštititi, ali svakako, s obzirom na to da epidemija gripe traje tri do četiri mjeseca, još uvijek ako netko želi, može doći i cijepiti se“, poručila je epidemiologinja Pajtlar.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X