matura

U Petrinji s državnom maturom sve ide prema planu

S početkom mjeseca lipnja započela je i provedba ispita državne mature u školskoj godini 2020./2021.. Ispite u ljetnome roku prijavilo je 31.779 pristupnika, od kojih je po podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, 27.008 ovogodišnjih maturanata i 4.771 kandidat. Ukupno su prijavili 118.977 ispita.

Zbog razornoga potresa koji je zadesio škole u Sisačko-moslavačkoj županiji, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sisačko-moslavačkom županijom, osnovana su tri školska ispitna centra kako bi se svim učenicima omogućilo polaganje ispita državne mature.

Više o provedbi državne mature u našem gradu kazao je ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić:
„S maturom sve ide po planu, maturanti su nakon što smo ih 4 mjeseca vozili u Osnovnu školu Jabukovac kako bi mogli odraditi nastavu uživo sada pristupili polaganju ispita državne mature koji se provode u Osnovnoj školi Mate Lovraka. Uvjeti su tamo odlični i nekih problema oko provedbe mature nismo imali i nadam se da nećemo ni imati. Nadam se i da će učenici postići svoje željene rezultate i upisati se na željene fakultete.“

Orlić dodaje kako velika većina učenika upiše mahom svoj prvi, drugi, eventulano treći izbor fakulteta tako da što se tiče Gimanzije i Stukovnog dijela škole oni učenici koji idu na državnu maturu mahom sve svoje želje izrealiziraju nakon srednje škole.

Podsjetimo, zadnji tjedan mjeseca lipnja ujedno i zadnji tjedan pisanja ispita državne mature, rezerviran je za ispite osnovne i više razine matematike, logike te glazbene umjetnosti. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni 14. srpnja, konačni 21. srpnja dok je 23. srpnja podjela svjedodžbi.

Za sada kalendar jesenskog roka ostaje isti. U jesenskom roku prijave ispita započinju 20. srpnja, prvi ispiti pišu se 18. kolovoza dok će prvi rezultati biti objavljeni 8. rujna, a konačni 15. rujna.

*foto: ncvvo.hr

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X