Izbornik
tadijapotkrovljenaslov

U potkrovlju OŠ Dragutina Tadijanovića uređuje se prostor za studente Učiteljskog fakulteta u Petrinji

PETRINJA – U petrinjskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u tijeku su radovi na uređenju potkrovlja u kojem bi uskoro svoj privremeni novi dom, do obnove njihove matične zgrade, trebali naći studenti Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji.

Kako napreduju radovi, zajedno sa svojim suradnicima provjerio je danas, nakon posjeta Strašniku, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

„Ovaj školski objekt je vrlo važan za Petrinju. Ovo je prvi javni objekt koji je saniran nakon potresa, koji je imao oštećenja na konstrukcijskim elementima. U ovom objektu nastavu pohađaju učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i učenici Prve osnovne škole, a uskoro će ovdje nastavu pohađati i studenti Učiteljskog fakulteta, do obnove zgrade njihovog fakulteta. Iako visoko školstvo nije u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije i ovdje smo se uključili jer želimo pomoći da se studenti i fizički vrate u Petrinju. Kao što ste imali priliku vidjeti, radovi na uređenju potkrovlja u kojem će studenti biti smješteni napreduju dobrom dinamikom. Vrijednost radova je 2,4 milijuna kuna, a njihov završetak i povratak naših studenata na područje Petrinje očekujemo sredinom ožujka“, rekao je župan.

Najavio je i novost koju će Sisačko-moslavačka županija uvesti od iduće akademske godine, a moći će je koristiti i studenti s područja naše županije koji studiraju na Učiteljskom fakultetu u Petrinji: „Da bi motivirali studente koji imaju prebivalište na području Sisačko-moslavačke županije da ostaju u Sisačko-moslavačkoj županiji, od iduće akademske godine davat ćemo jednokratnu naknadu od 5 tisuća kuna svakom studentu koji redovno upiše fakultet na potresom pogođenom području, a ima prebivalište na području Sisačko-moslavačke županije. Imamo izvrsne predavače, imamo dobre programe i na Učiteljskom i na Metalurškom fakultetu i želimo mlade zadržati u Sisačko-moslavačkoj županiji.“

Celjak je podsjetio kako su na području naše županije, u potresu bila oštećena 22 objekta u području obrazovanja: „Većina tih objekata imala je neka manja oštećenja koja su sanirana odmah nakon potresa. Nažalost, neki objekti su neuporabljivi i bit će izgrađeni potpuno novi. Neki objekti će biti sanirani, kao što smo rekli. Objekt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Petrinja nakon razornog potresa bio je označen žutom naljepnicom. Objekt je zahvaljujući vrijednim donacijama u kratkom vremenu obnovljen te je započela nastavna godina 2021./2022. Organiziran je dvosmjenski rad na način da u prostoru škole jednu smjenu pohađaju učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, a drugu učenici Prve osnovne škole Petrinja čija je zgrada neuporabljiva, a koja će se obnavljati donacijom Republike Mađarske. Zato ovaj objekt škole Dragutina Tadijanovića zaista ima važnu ulogu za obrazovanje na području Petrinje, jer prihvaća dvije škole, a uskoro će prihvatiti i studente Učiteljskog fakulteta. Nama je bilo osobito važno da nakon potresa, odmah na početku školske godine, svim učenicima s područja Petrinje, Gline i Siska osiguramo da pohađaju nastavu na području svojih gradova jer smo znali da ako to ne osiguramo, postoji velika opasnost da učenici upišu školsku godinu u drugim gradovima, a to bi značilo iseljavanje obitelji s našeg područja.“

Prostor koji se u potkrovlju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića uređuje za nastavu studenata, obišao je danas i izv. prof. dr.sc. Marko Badrić, prodekan Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji.

„Nažalost, mi smo u potresu izgubili prostor našeg fakulteta. Tražili smo najbolji način kako vratiti studente u Petrinju, no znate i sami da su i druge odgojno-obrazovne institucije bile uništene i da tako velikog prostora u Petrinji nema. U razgovoru sa županom Ivanom Celjakom došli smo do rješenja. On je svojim angažmanom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uspio iznaći sredstva kojima će se obnoviti ova naša institucija, odnosno Osnovna škola Dragutina Tadijanovića gdje ćemo mi imati ovih 6 predavaonica u kojima ćemo odraditi sljedećih godinu i pol, znači jedno tri semestra nastavnog procesa. Ja se iskreno nadam da ćemo početkom akademske godine 2023./24. dobiti obnovljenu zgradu i našeg Učiteljskog fakulteta. Naši studenti trenutno pohađaju nastavu također u županijskoj ustanovi, odnosno u Osnovnoj školi „Mladost“ Lekenik. Zahvaljujem svima koji su nam tamo pomogli da nastavu neometano izvodimo u kontaktnom obliku i na taj način smo „premostili“ ovih 6, odnosno manje od 6 mjeseci od početka ove akademske godine. Odvijanje nastave ovdje, značit će da su studenti ponovo u Petrinji, da je u gradu Petrinji počela revitalizacija studentskog života i da će tu svakodnevno obitavati između 200 i 300 studenata. Jednostavno, grad će malo zaživjeti i nadam se da će sva infrastruktura i turistička i gospodarska od toga imati benefit u ovom našem gradu Petrinji“, rekao je Badrić.

Prostor u kojem će on i njegovi kolegice i kolege uskoro pohađati nastavu, posjetio je danas i student Učiteljskog fakulteta Filip Dumbović, treća godina Učiteljskog studija: „Obišli smo radove u potkrovlju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Radovi izvrsno napreduju i veselimo se što ćemo se vratiti u naš grad. Kontaktna nastava svakako je puno bolja i kvalitetnija nego ova online i drago nam je što ćemo moći ponovno se vratiti na tu verziju rada.“

Župan Ivan Celjak dodao je kako će, nakon što zgrada Učiteljskog fakulteta u Petrinji bude obnovljena i nakon što bude izgrađen novi objekt Prve osnovne škole, objekt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića sa 6 novouređenih učionica u potkrovlju, biti prilagođen za jednosmjensku, odnosno cjelodnevnu nastavu.

Odgovarajući pak na novinarska pitanja o projektima koje je Sisačko-moslavačka županija prijavila na Fond solidarnosti, Celjak je rekao kako je Županija prijavila sve što je u njezinoj nadležnosti: „Prijavili smo 67 projekata u vrijednosti 685 milijuna kuna. Radi se o zgradama javne namjene koje su teško oštećene u potresu. Dakle, prijavili smo 9 projekata s područja kulture u vrijednosti većoj od 97 milijuna kuna, 11 projekata s područja obrazovanja u vrijednosti većoj od 224 milijuna kuna i 17 projekata s područja zdravstva u vrijednosti većoj od 274 milijuna kuna. Prijavili smo isto tako i ceste u vrijednosti od 37 milijuna kuna. Dakle, mi smo prijavili apsolutno sve što je u našoj nadležnosti, čak smo pomogli i drugim institucijama vezano za objekte s područja kulture te smo uz njihovu suglasnost prijavili i 3 objekta koji nisu u našoj nadležnosti.“

Nakon posjeta Strašniku i OŠ Dragutina Tadijanovića, župan Ivan Celjak održao je i radni sastanak s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X