ivanrizmaulkalendar20

U prodaji tradicionalni Petrinjski kalendar za 2020.godinu

PETRINJA – I ove godine Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja tiskalo je Petrinjski kalendar za 2020.godinu sa starim petrinjskim motivima, običajima i poznatim osobama iz našeg kraja. Kako je istaknuo profesor Ivan Rizmaul, idejni začetnik ovog kalendara, tema koja se provlači kroz novi Petrinjski kalendar je lončarstvo u Petrinji, a prvu stranicu Petrinjskog kalendara krasi simbol našega grada, a to je stucka.

„Stucka kojoj mnogi još ni danas ne znaju namjenu. Ja sam nedavno imao razgovor s ljudima iz Etnografskog muzeja pa su me pitali što je zapravo stucka. Ono koliko ja znam i koliko zna naš, neću reći posljednji, ali svakako najvažniji, najznačajniji lončar iz Nove ceste, Mata Stanešić, on kaže da je to posuda za vodu, možda i nešto drugo, uglavnom za tekućinu, koju su nosili petrinjski polaci, poljoprivrednici, kada su odlazili na posao tijekom dana, cijeloga dana, već koliko su se zadržavali. Jedan uistinu krasan simbol“, rekao je Rizmaul te dodaje kako je Stanešić pravi umjetnik kada su u pitanju brojni lončarski proizvodi, a posebno naša petrinjska stucka.

Govoreći o Petrinjskom kalendaru za 2020.godinu, Rizmaul ističe kako je on na tragu onoga što su pripremili za kalendar u 2019.godini. „Vodili smo računa o tome da prednja stranica nekog mjeseca od siječnja na dalje, bude kalendarij, budu najvažniji nadnevci, odnosno praznici, blagdani u našoj domovini. Osim toga, uvijek je i kratak jedan rezime ono što se događa na drugoj stranici. Na toj drugoj stranici su opet tekstovi koje sam prikupio, izuzev teksta o Vili Dubravčici“, dodaje Rizmaul.

Tako u kalendaru možete pronaći zanimljive podatke o Studentskom klubu petrinjskih akademičara, prvom pjevačkom zboru u Petrinji, te nekoliko priča o petrinjskim velikanima. „Nalaze se različite teme, kao što je tema o petrinjskim akademičarima, studentima koji su djelovali u Zagrebu, pa su ovdje između dva rata osnovali svoj studentski klub, odnosno Klub akademičara. Dali smo malo pozornosti i našim utvrdama koje su branile prodor s istoka, odnosno taj prodor koji je išao s istoka. U prosincu tu se radi o Betlemašima, nismo ih mogli preskočiti“, ističe Rizmaul te dodaje kako je tu i jedna zanimljiva priča o prvom petrinjskom zboru.

„Jedna zanimljivost koja će vjerojatno zaintrigirati ljude. Naime, napravio sam jedan članak koji govori da je naše pjevačko društvo, ono što je zadnji puta rekao Deliveljo na božićnom koncertu, da HPD Slavulj nije samo pjevački zbor, da je to petrinjska baština i hrvatska baština, to je uistinu točno. Ja sam došao do nekih podataka da taj zbor, zborno pjevanje u Petrinji traje mnogo dulje nego što je to službeno zapisano. Vi svi znate da je to 1864.godina, no 1842.godine, 22 godine prije je već u Petrinji bio osnovan Glazbeni zavod. Mnogi vjerojatno znaju za Hrvatski glazbeni zavod u Zagrbeu, no i u Petrinji, čak se pojavljuju iste osobe koje su radile u Hrvatskom glazbenom zavodu. Jedna od sekcija tog zavoda bila je zborno pjevanje. Neka se zna da je 1842.godine u Petrinji već postojao pjevački zbor“, otkriva Rizmaul.

Na kraju otkriva kako su u kalendaru posvetili i nekoliko rečenica o petrinjskim velikanima. „Ako mogu još samo jednu sitnicu reći, odnosi se na naše petrinjske velikane. Jedan je rođen, a drugi se školovao u Petrinji. Jedan od njih je svakako Krsto Hegedušić, koji je bio rođen u današnjoj Srednjoj školi, tu je rođen, a u ustanovi pored, danas je to Prva osnovna škola, radio je poznati hrvatski kipar Robert Frangeš Mihanović. Zanimljivo, jedna poveznica da je došlo do ženidbenih veza te dvije umjetničke obitelji, vezane uz hrvatsku kulturu, jedne na području slikarstva, druga na području kiparstva, naime Branka, kćer od Frangeša Mihanovića je supruga Krste Hegedušića“, otkriva Rizmaul.

Petrinjski kalendar za 2020.godinu možete kupiti u uredskim prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja radnim danom od 9 do 14 sati po cijeni od 20 kuna, a kalendar također možete nabaviti u prostorijama Turističke zajednice grada Petrinje, Galeriji „Krsto Hegedušić“ kao i u petrinjskoj Zelenoj kući.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X