eliks19go

U sklopu Petrinjskog zelenog utorka doznali smo koji su to zimski eliksiri

PETRINJA – U petrinjskoj Zelenoj kući održan je još jedan Petrinjski zeleni utorak, ovoga puta na temu „Zimski eliksiri“. Svi okupljeni mogli su pogledati prezentaciju pripravaka od proizvoda iz Zelene kuće koji će nam u ove zimske dane sačuvati zdravlje i uljepšati blagdanski stol, rekla nam je Marina Kušan Hadžić, voditeljica Centra Humanika.

„U zimske eliksire stavili smo ono što baš po zimi mi koristimo u različitim pripravcima, ali ne kao ljekovito. Na prvom mjestu je ljuta paprika, jabučni ocat. Jedne vrlo dvije jednostavne namirnice koje mi svakodnevno koristimo, ali ne kao nekakav lijek ili preventiva različitim infekcijama koje dolaze zimi. Zadržat ću se na ljutoj paprici koja je inače prisutna kod nas u Zelenoj kući u različitim oblicima, od pripravaka različitih ajvara, do čiste mljevene i čiste sušene paprike. Ljuta paprika je jedan od najstarijih lijekova i pripravaka eliksira koju su još stari Asteci miješali sa kakaom“, otkrila nam je Kušan Hadžić te dodaje kako su svi mogli kušati upravo kakao pomiješan sa ljutom paprikom.

„Ljuta paprika upravo daje taj dodatni dodatak ljekovitosti što pojačava cirkulaciju, budi metabolizam. Kod nas je ona prisutna u recepturama mesa, jer sadrži antiseptičko svojstvo, tako da je protiv kvarljivosti. Ali je na neki način zaboravljena kao ljekovita supstanca. Možete pripremiti i jednu začinsku ljutu rakijicu, koju smo mi nazvali vatrena voda. Pored ljute paprike dodaju se slatki ljuti začini, klinčić, cimet, miješa se sa medom, limunom i lagano se pofuri sa vodom, skuha se kao jedan jaki ljuti čaj. Vrlo efikasan aperitiv, ali i eliksir zimski koji će vas očistiti od različitih mikroorganizama i dati jedno jutarnje buđenje“, ističe Kušan Hadžić.

Govoreći o jabučnom octu, ističe kako je on nažalost prisutan samo kod nas prilikom pripreme salate, ali je jabučni ocat izvrstan za ispijanje u međuobrocima. „Inače jabučni ocat je izvrstan jer je bogat različitim mineralima, željezom, isto pospješuje probavni sustav, antibakterijski je upravo u ovo zimsko doba, da ne govorim o ispiranju usne šupljine jabučnim octom. Mi smo jabučni ocat stavili u jedan zanimljivi pripravak koji se zove vaskularis. Smišljeno je ime zato što upravo pridonosi čišćenju naših arterija i vena, iznimno je moćan eliksir. Sastoji se od đumbira, češnjaka, meda, jabučnog octa i limunovog soka. Svih tih pet supstanci se napravi u istom omjeru, sastojci osim meda, se pomiješaju i čeka se da lagano ispare octene pare, kada one prestanu ispariti, na kraju se u zahlađeno dodaje med“, otkrila je Kušan Hadžić te dodaje kako su sve ovo jednostavne namirnice koje se mogu koristiti u ljekovite svrhe.

Dotaknula se i pirovog brašna za koju je istaknula kako je pir sveta žitarica koja se na našem području pojavljuje tek sada. Tako su svi okupljeni mogli isprobati biskupski kruh, zdravu slasticu sa medom, sušenim voćem, pirovim brašnom i maslom. Kušan Hadžić je pripremila i proizvode sa heljdom, odnosno heljdin kruh od heljdinog brašna, što je također ljekovito.

„Važno je spomenuti i sjemenke bundeve golice koja se već duže vremena uzgaja u našim lokalnim OPG-ovima. Radi se ulje od bučinih sjemenki, kao i sama bučina sjemenka. Mi smo priredili jedan namaz od drobljenih bučinih sjemenki i bučinog ulja, uz mali dodatak češnjaka. Namaz je izuzetno zdrav za antiparazitski program. Obično govore da mi u našem organizmu nosimo jako puno negativnih supstanci, dobrih i loših mikroorganizama parazita, tako je bučino ulje jedno na prvom mjestu koje upravo pročišćava naš probavni sustav od parazita“, rekla je Kušan Hadžić.

Kušan Hadžić se na kraju zahvalila donatorima koji su donirali proizvode za Petrinjski zeleni utorak, a to su OPG Dvorneković i OPG Grbavac. Navedeni program dio je projekta „Petrinjski tanjur zdravlja“ kojeg zajedno provode Zelena kuća i Centar Humanika.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X