vecerromantizma0109202226

„Večer romantizma“ uz Karla Ivančića, uvod u Pijanistički memorijal Ranko Filjak

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, Župna crkva Svetog Lovre u Petrinji bila je domaćin još jednog koncerta klasične glazbe. Ovoga puta koncert pod nazivom „Večer romantizma“ održao je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, naš Petrinjac Karlo Ivančić.

Uvodno nam je otkrio što je u sklopu svog koncerta pripremio za okupljenu publiku. „Za večer, kao što i sam naslov koncerta govori „Večer romantizma“, pripremio sam skladbe iz razdoblja romantizma, od najpopularnijih skladatelja, u tom nekom umjetničkom glazbenom svijetu. Od Chopena, Listza, Skrjabina, Rahmanjinova, Dore Pejačević, naša velika romantičarska skladateljica i zaista mislim da je ovakva jedna hladnija večer, kišovita večer, savršen set za ovakav jedan koncert“, rekao je Ivančić.

Podršku koncertu dala je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. „Još jedan u nizu bogatih programa ovoga ljeta, iako smo sada na kraju ljeta. Karlo Ivančić, petrinjski glazbenik, mlada nada, poznati glazbenik, usuđujem se reći, širom svijeta, večeras je ponovno pokazao sve svoje vrline, sve što je od malih nogu uvježbavao ovdje u Petrinji. Zapravo sam jedna od ponosnih Petrinjki što imamo takvog glazbenika koji pronosi ime Petrinje širom svijeta. Veseli nas što je ovo uvod u jedan već tradicionalni Pijanistički memorijal „Ranko Filjak“, koji je također bio Petrinjac. Pratit ćemo kulturna događanja u gradu“, rekla je Komes.

Da je ovo odličan uvod u tradicionalni Pijanistički memorijal „Ranko Filjak“, koji uskoro počinje u Petrinji, složio se i Karlo Ivančić. „Jako mi je drago da u sklopu sezone koncerata klasične glazbe u Petrinji, koncert mogu održati ja. To je svojevrsni uvod u festival koji nas očekuje u nedjelju kada je koncert otvorenja u 20 sati u Župnoj crkvi Svetog Lovre. U goste nam dolaze Martina Filjak na klaviru i Monika Leskovar na violončelu. Ovo je zaista jedinstvena prilika da ih se čuje uživo. Drugi koncert imamo u utorak, mladi umjetnici Glazbene škole Fran Lhotka Sisak, a treći koncert zatvaranja održat će naš uvaženi i cijenjeni profesor Srđan Čaldarović iz Zagreba“, rekao je Ivančić.

Podsjetimo, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, producentskom palicom Edmunda Andlera Borića i umjetničkim ravnanjem Karla Ivančića, Petrinja će i ove godine biti domaćin Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ od 4.do 8.rujna u Župnoj crkvi Svetog Lovre. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a festival je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X