Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ivanceljaktrenica21092021

(VIDEO) Celjak: „Svi mi želimo i trudimo se da obnova bude brža i efikasnija“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak na samom početku se osvrnuo na proces obnove nakon potresa. „Svaki dan pratimo aktivnosti Stožera koji je ovdje u Petrinji, a osobito putem Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i vidimo da je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje vrlo aktivan na potresom pogođenom području i da su za sada obnovili oko 500-tinjak objekata, od toga 147 ovdje na području Petrinje, dakle govorimo o obiteljskim kućama, a ukupno je uklonjeno 353 objekta“, kazao je Celjak.

Na pitanje ide li obnova nakon potresa presporo, župan je odgovorio : „U svakom slučaju mi svi ćemo biti zadovoljni kada se sve i jedan naš sugrađanin vrati u svoj dom. Naravno da mi svi želimo i trudimo se da ta obnova bude brža i efikasnija. Sisačko-moslavačka županija se uključila maksimalno u osiguranje privremenog smještaja. U tom cilju uređujemo Učenički dom u Sisku kapaciteta 64 osobe i nastojat ćemo te radove izvršiti što prije i Učenički dom ćemo staviti na raspolaganje potrebitim ljudima, našim sugrađanima koji se nalaze u kontejnerima ili neadekvatnim uvjetima  u svojim domovima. Također smo pronašli osam stanova u vlasništvu ustanova kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija. Trenutno izrađujemo troškovnike, uredit ćemo te stanove, također ćemo ih staviti na raspolaganje našim sugrađanima koji žive u teškim uvjetima. Činimo sve što možemo da našim sugrađanima osiguramo adekvatan privremeni smještaj koji naravno ne može zamijeniti njihov dom, međutim želimo da u ovim teškim uvjetima, provode svakodnevicu u što kvalitetnijim uvjetima, pogotovo uzimajući u obzir da se bliži zima“, rekao je Celjak.

Kaže kako Vlada čini sve što je u njihovoj mogućnosti da osigura što kvalitetnije uvjete života i da se što prije obnove domovi. Također je istaknuo kako je u svakodnevnom kontaktu kako s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes, tako i sa ministrima u Vladi. „Vlada je donijela odluku o 400 milijuna kuna koji su osigurani za Grad Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju. To su sredstva beskamatnog zajma kao predujam za Fond Solidarnosti da bi mogli početi obnovu, odnosno da bi mogli plaćati glavni projekt obnove i sve drugo što je vezano uz obnovu“, kazao je Celjak.

Istaknuo je kako su se odmah nakon preuzimanja vlasti trudili maksimalno da na samom početku osiguraju neometano pohađanje školske nastave u koliko-toliko normalnim uvjetima. „Ono što želim napomenuti da ćemo potkrovlje Osnovne škole Dragutina Tadijanovića urediti i da će se u potkrovlje smjestiti Odsjek Učiteljskog fakulteta, tako da ćemo osigurati i prostore za Odsjek Učiteljskog fakulteta. U taj prostor planiramo uložiti dosta sredstva za što smo osigurali sredstva i taj prostor će koristiti i studenti i profesori Učiteljskog fakulteta. Teško mi je govoriti o rokovima, to je vrlo nezahvalno, međutim požurit ćemo radove“, otkrio je Celjak.

Župan se također osvrnuo na odluku o spajanju tri Doma zdravlja u nadležnosti županije u jedan. Što se tiče petrinjskog Doma zdravlja i nove zgrade, koja je bila planirana u Gajevoj ulici, župan je kazao : „Razmatramo najbolju opciju za Petrinju i težimo ka tome da sve smjestimo na jednu lokaciju. Uvijek je naravno pitanje sredstava, odnosno izvora sredstava i onoga što je dopušteno i što nije dopušteno iz Fonda Solidarnosti, međutim sigurno ćemo nakon izgradnje objekta imati i kvalitetniji objekt, imat ćemo bolje mogućnosti pružanja zdravstvene zaštite nego što je to bilo prije potresa“, kazao je Celjak.

Govoreći o županijskim financijama poručio je kako su fokusirani na štednju po pitanju pojedinih segmenata. Također je istaknuo kako su racionalizirali poslovanje županijskih ustanova kao i same županijske uprave. Najavio je osnivanje posebnog županijskog odsjeka koji će se isključivo baviti pitanjem obnove.

„Kada govorimo o području socijalne skrbi, ono što je važno za našu županiju, važan je smještajni kapacitet za starije i nemoćne osobe, obzirom da Dom za starije i nemoćne osobe Sisak ima listu čekanja od 4000 osoba, to bi bilo čekanje od 10 godina. Ovdje u Petrinji imamo listu od 300 ljudi, to je godinu i pol dana, tako da smo načelno dogovorili gradnju jednog novog doma za starije i nemoćne osobe u Sisku. Isto tako smo govorili o osiguranju sredstava za gradnju Doma za starije i nemoćne osobe u Kutini obzirom na tom području nemamo niti jedan dom za starije i nemoćne osobe“, rekao je Celjak, a govoreći o petrinjskom Domu za starije i nemoćne osobe kazao je kako ne može predvidjeti kada će radovi na istom biti završeni.

„Na Domu će biti izvršeni i konstrukcijski i nekonstrukcijski radovi, Dom će ići u cjelovitu obnovu što je dogovoreno s Ministarstvom koje je zaduženo za socijalnu skrb, odnosno Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje koje je vlasnik doma. Što se tiče korisnika nažalost korisnici su smješteni svuda po Hrvatskoj, međutim dogovorili smo s ravnateljem Lječilišta Topusko dodatan smještajni kapacitet za korisnike. Tu nam se pojavio problem obzirom su korisnici oslobođeni plaćanja smještaja i taj teret financiranja se povećao za Sisačko-moslavačku županiju, međutim i tu nam je uskočila država tako da će država podmirit troškove smještaja korisnika u Lječilištu Topusko“, otkrio je Celjak.

Na samom kraju pozvao je sve sugrađane da budu snažni u svemu ovome.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X