dujmenovićtekst

Dujmenović: „UVD robot je velika pomoć Odjelu infektologije“

SISAK – Na jednoj od prošlih tiskovnih konferencija Stožera za civilnu zaštitu Sisačko-moslavačke županije najavljeno je kako će Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić Sisak biti nabavljen UVD robot, jedna od najnovijih tehnologija koja omogućava najveću razinu higijene. Stoga je Sisačko-moslavačka županija odlučila nabaviti jedan takav robot kako bi suzbila broj infekcija. Kako navedeni uređaj funkcionira, otkriva ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak dr.Tomislav Dujmenović.

Robot radi punom parom. Trenutno je na Odjelu infektologije i mogu vam reći da je velika pomoć svim djelatnicima Odjela infektologije. On je, na što smo mi uvijek svi mislili, nama treba dobrobit svih, i mislimo na dobrobit svih naših bolesnika, ali i naših zaposlenika i upravo je robot dobar za to. Robot radi cjelodnevno na cijelom Odjelu infektologije, u bolesničkim sobama, radi u ambulanti te u drugim dijelovima Bolnice“, otkriva Dujmenović.

Ultraljubičasti robot za dezinfekciju, poznat pod nazivom UV-DR – autonomni je robot za dezinfekciju bolesničkih soba, operacijskih dvorana i drugih područja koja zahtijevaju visoko učinkovite postupke dezinfekcije. Robot ima autonomni pogon i emitira koncentrirano ultraljubičasto svjetlo, koje uništava DNK strukturu svih mikroorganizama.

„Ono što se za njega zna i što smo mi već ranije uspjeli isprobati, je da nakon njega nema više mikroorganizama, znači da on uništava sve mikroorganizme 99,9 posto, i bakterije i viruse. Djeluje tako da ih uništava na razini DNK, razara njihovu strukturu tako da oni više nisu aktivni, više nisu patološki. Naravno to daje našim djelatnicima, koji su svjesni toga, oni poslije djelovanja robota slobodno idu, slobodno se kreću i to im itekako olakšava djelovanje“, dodaje Dujmenović.

Bolničke infekcije su glavni i sve veći problem za zdravstveni sustav. One značajno povećavaju broj dana koje pacijent provede u bolnici, dijelom zbog ponovne hospitalizacije, dijelom zbog produženog oporavka nakon zahvata. Nažalost se infekcije pojavljuju čak i uz najveće razine higijene. Robot je siguran, pouzdan i eliminira ljudsku grešku. Jednostavan je za upotrebu i svakodnevno čišćenje.

„Mi smo taj robot isprobali u studenom, znali smo sve njegove benefite i onda smo ga se sjetili u ovo vrijeme koronavirusa. Opet smo zamolili predstavnika proizvođača i robot je bio kod nas sada već 20-tak dana i oni su nam ga dali na korištenje. Kada smo to ispričali našem županu o svim benefitima, onda je župan obećao da će nam ga on nabaviti, tako da je u tijeku nabavka ovog uređaja i isfinancirat će ga Županija“, zaključio je Dujmenović. Dodat ćemo na kraju kako je vrijednost nabavljenog uređaja viša od 500 tisuća kuna.

Foto: Arhiva, OB Sisak

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X