Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gv37

Aktualnim satom započela 37.sjednica petrinjskog Gradskog vijeća

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma Aktualnim satom započela je 37. sjednica petrinjskog Gradskog vijeća. Na samom početku svoj mandat ponovno je aktivirao Petar Ćosić, nekadašnji član MOST-a koji će sada svoj mandat u Gradskom vijeću nastaviti kao nezavisni vijećnik umjesto Luce Gašpar Šako.

Dnevni red 37. sjednice Gradskog vijeća dopunjen je s dodatne četiri točke koje se odnose na sedme izmjene prostornog plana uređenja Petrinje, šeste izmjene Generalnog urbanističkog plana Petrinje, te prve izmjene urbanističkog plana Slatine, kao što je tu i prijedlog da Grad Petrinja na upravljanje Dječjem vrtiću Petrinjčica preda objekt novog Dječjeg vrtića u Češkom selu. Proširen Dnevni red je usvojen jednoglasno.

Na Aktualnom satu prvo pitanje postavio je HDZ-ov Mihael Jurić, a pitanje se odnosilo na projekt Aglomeracije. Zanima ga do kuda se stiglo navedenim projektom i kada će isti završiti. Govoreći o projektu Aglomeracije, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je kazao kako nije lako građanima, nije lako izvođačima kao niti nadzoru.

„Kada pogledamo sve što je prošla Aglomeracija i sve što je imala one probleme koji su ih zahvatili, moramo se podsjetiti da je Kolektor bio partner s Hidroelektrom, da je Hidroelektra nakon godinu dana odustala, ostavila otvoreno gradilište, na njezino mjesto je došla Centrogradnja, Centrogradnja je otišla u stečaj, gazda je umro, na njihovo mjesto je došla Vodoprivreda Daruvar. Tri su tvrtke jednostavno otišle ne samo zbog tog nekakvog prekrasnog i dobrog posla, nego zbog svih onih cijena koje su se stvorile u međunarodnoj podijeli rada i svega onoga što su građani Hrvatske u velikim, možemo reći, oblicima otišli trbuhom za kruhom i Hrvatska je ostala bez radne snage. Poslije toga je došao COVID i pitati sada kada će to biti je pitanje na mjestu. Znamo da danas na gradilištu nedostaje najmanje 100 ljudi, znamo da ih nema, znamo da je to pogođen posao još prije četiri-pet godina koji iza sebe ima ugovorene cijene koje su sada smiješne. Važna je ta sporost i aljkavost, tromost koja se događa na samom terenu. U europskom projektu, Grad, gradonačelnik može samo galamiti skupa s građanima, ali ne može napraviti niti jedan radikalan potez, osim da svi stanemo iza jedne priče, a to je da prekinemo radove i da ih pošaljemo kući“, rekao je uvodno Dumbović, te dodaje kako je projekt Aglomeracije projekt od interesa za građane Petrinje, ali i projekt od strateškog interesa Republike Hrvatske.

„Aglomeracija u Petrinji neće biti gotova najmanje tri do četiri godine. To se mora reći otvoreno. Ne zato što mi nismo ispucali prvi ugovor 206 milijuna kuna, nego zato što su još preostali radovi koje smo trebali predvidjeti, a nismo ih predvidjeli u ovoj studiji, a to je najmanje 10-tak milijuna kuna nekih dijelova grada koji uopće nisu ušli u zamjenu vodovodne mreže, pa i “ficleka” gdje nema vodovoda ni kanalizacije“, dodaje Dumbović.

Podsjeća na rok kojeg je dao izvođačima radova. „Koliko to je projekt od strateškog interesa ili je to samo mrtvo slovo na papiru to ćemo vidjeti do nove godine. Što se tiče mene dobili su uvjet do nove godine da sve ono što mogu napraviti i realizirati kroz asfaltiranje, sve ono što moraju napraviti da se stavi u prvobitno stanje i da se napravi ne samo ovo što vidimo, nego i puno bolje i kvalitetnije, što naravno ostaje u zemlji, a sve to što ostaje u zemlji to je jedan nevidljivi posao. Kada pogledamo taj posao, bit će to nekih 500 milijuna kuna, da smo daleko otišli za razliku od ostalih gradova“, odgovorio je Dumbović.

Jurić je kazao kako svi akteri uključeni u projekt Aglomeracije trebaju potpisati poraz, jer ovo je poraz Grada i projekta, poraz svih građana koji su vjerovali u jednu dobru priču, jedan dobar projekt. Dodaje kako će naš primjer Aglomeracije biti primjer kako se ne trebaju izvoditi ovakvi projekti.

Nezavisni Nikola Bartulić je postavio pitanje gdje se došlo radovima na vodovodu Hrastovica-Taborište-Budičina, te kada će biti gotova sportska dvorana u Petrinji.

Gradonačelnik Dumbović je podsjetio kako je projekt vodovoda Hrastovica-Taborište-Budičina vrijedan 19,8 milijuna kuna, a na projektu zajedno rade Hrvatske vode i Grad Petrinja, gdje Grad Petrinja sufinancira navedeni projekt s 20 posto, odnosno iznosom od četiri do pet milijuna kuna.

„Radovi su izvršeni u prvoj etapi. Prva etapa je bila zbog toga što Hrvatske vode nisu imale za nas novaca, kada smo potpisali ugovor jedan od prvih ugovora bio je na 19,8 milijuna kuna, ali smo rekli da ćemo ga raditi u više etapa. Prva etapa je bila 3,5 milijuna kuna plus PDV, druga je isto tako, tako da smo negdje na realizaciji 7 milijuna kuna. Napravili smo samo jednu trećinu. Sada čekamo ono što je izuzetno važno, što su Hrvatske vode potrošile za neke druge i što je ostalo u talonu neraspoređenih sredstava da možemo dobiti, da možemo treći ugovor potpisati. Kada pogledamo to, to je jedini projekt u Hrvatskoj od Hrvatskih voda kojeg zajednički sufinanciramo, kojeg smo potpisali s Hrvatskim vodama, s izvođačem i kojeg ćemo raditi pet godina. Pet godina u pet etapa, jer prvi put su nam dali tri milijuna, drugi put četiri milijuna, sada ćemo čekati treći put tri milijuna, pa ćemo čekati četiri ili pet milijuna, pa ćemo ponovno čekati još pet milijuna i ostatke ostataka novaca koji se nisu potrošili nekome tamo negdje kome su Hrvatske vode to napravile ovako“, odgovorio je Dumbović, te podsjeća kako je tu i projekt vodovoda za Brest i Malu Goricu vrijedan 11 milijuna kuna. Što se tiče izgradnje sportske dvorane, rekao je kako će dvorana pod krovom biti do kraja ove godine.

Sljedeće pitanje je postavila HDZ-ova Magdalena Komes. „Ja bih htjela postaviti pitanje gradonačelniku u vezi transparentnosti, odnosno sukoba interesa vezano za Zakon o javnoj nabavi. Naime, svi predstavnici naručitelja dužni su staviti na službene stranice Grada, odnosno pravne osobe koje predsjedaju, izjavu jesu li ili nisu u sukobu interesa. Drago mi je da se gradonačelnik napokon udostojio staviti izjavu o postojanju sukoba interesa vezano za javnu nabavu i to vezano za dva trgovačka društva Titan commerce i Sofet 79. Izjava je stavljena na stranice Grada, odnosno potpisana u drugom mjesecu ove godine, a vaša trgovačka društva s kojima ste povezani u kojima upravljačke poslove obavlja vaš sin su iz 2015. i 2020.godine. Tu se postavlja jako puno pitanja, između ostaloga mene zanima zašto ta izjava nije prije potpisana, zašto niste stavili na stranice Grada tu izjavu da jeste u sukobu interesa vezano za javnu nabavu puno prije i isto vezano za jedno od trgovačkih društava u kojem  vaš drugi sin ima upravljačka prava Energy flash, je li slučajnost ili nije da je baš tvrtka osnovana neposredno prije obavljanja poslova javne rasvjete u Petrinji i da je neposredno nakon završetka radova javne rasvjete ta tvrtka promijenila upravljačke poslove, odnosno nositelja upravljačkih poslova. Dakle naglašavam da se taj sukob interesa odnosi ne samo na ponuditelja, nego i na članove zajednice i podugovaratelje, a pretpostavljam da svi znamo da tvrtka Titan commerce obavlja dosta poslova u Petrinji“, rekla je Komes, te dodaje: „Još jedno pitanje vezano za to, dakle cijenim vaš angažman oko pitanja da li ste u sukobu interesa, pa ste sukladno tome poslali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zahtjev za davanje mišljenja jeste li u sukobu u slučaju kada jedna od vaših tvrtki s kojom ste povezani se prijavljuje na raspisani javni poziv kojeg provodi Grad Petrinja u vezi dodjele bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva iz Europskog socijalnog fonda, pa vas to isto Povjerenstvo upućuje, kaže se da niste u sukobu ali upućuje vas da obavijestite javnost da se određeno društvo s kojim ste povezani prijavilo za dodjelu bespovratnih sredstava i da stavite na stranice Grada, da obavijestite Gradsko vijeće o toj nakani, međutim do sada to niste učinili. Ovo mišljenje je iz veljače ove godine pa me zanima jeste li planirali o tome obavijestiti javnost i kada“, pitala je Komes.

Odgovorio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je poručio kako mu je vijećnica taknula u obitelj. „To je evidentno kakav karakter imate i vi i vaša obitelj, prozvana je moja obitelj. Radi se o obitelji i kada je u pitanju obitelj, onda ću jasno reći svima koji me slušaju. Sve ću u životu napraviti da ih zaštitim, baš sve, pogotovo onih koji su najbliži susjedi u liku njezina brata koji sjede po 24 sata na balkonu i snimaju moju privatnost i sve ostalo. To je već sada prešlo sve granice. Vidim da dečko ima briju i da je uživljen u jedan svoj život u kojem on prati, da li on ima neku genezu vezano za praćenje i objavljuje na Facebooku. Sada se to slaže nekako sve s vremenom kroz vaša pitanja, ja ću nastojati da budem dobar odvjetnik svojoj obitelji. Nastojat ću ne samo da budem dobar odvjetnik, nastojat ću da ih zaštitim bez razlike na pravnu državu koliko ona bude funkcionirala ili ne. Neću puno gledati na pravnu državu, jer njoj ne vjerujem, znam da je velikim dijelom pokvarena, bezobrazna i da nije pravna. Sve mehanizme kao roditelj ću upotrijebiti da sačuvam svoju obitelj. Neću dozvoliti niti u jednom trenutku od nikoga više ni jedan linč, to mora biti jasno. Imam previše godina da ne bih imao svoj stav i puno sam dao ovome gradu u ovih zadnjih 15-tak godina što sam preuzeo odgovornost, a ovo o čemu vi pričate, ja sam jasno tražio u prvom trenutku kada se kupovala zemlja i parcela, da želim od Povjerenstva za sukob interesa odgovor, dali su mi odgovor, sve što radite morate reći i moram reći ovdje na Vijeću da je moja snaha kupila zemlju i da ja pod uvjetom da ne bi bilo dobro da ja to potpišem, nego da potpiše netko od mojih zamjenika. Ja sam tu proceduru nastojao pratiti s tajnikom, uvijek sam upozoravao, nemojte ni slučajno da mi prođe bilo koja stvar ispod radara da meni netko može reći. Sada vi ovdje insinuirate za Energy flash, to je tvrtka koja ni u jednom trenutku nikada ništa nije radila. Vi kopate. Ja znam da vi kopate. Znam da su knjige naše od grada pet godina, knjige iz IP-a od svakog projekta u policiji. Mi moramo urgirati ljudima da nam daju dokumente jer nam fale originali koje ste nam uzeli. Imamo problem. Non stop je nama nešto na leđima. Znam vrlo dobro da sve što dolazi u grad da se slika, ja znam da iste sekunde vi to imate u svim medijima i onda baratate s tim“, rekao je Dumbović, te poručuje kako njegov sin s Gradom Petrinja nikada nije imao ugovor.

Na odgovor je reagirala Komes. „Ja nisam čula niti jedan odgovor na prvo pitanje, dakle nisam zadovoljna. Gradonačelniče žao mi je što to shvaćate osobno, mislim možete shvaćati osobno, ali vi ste javna ličnost, javna osoba i ovakve stvari koje sam ja govorila, nažalost po vas su pod povećalom javnosti i bit će, to sam vam i zadnji put rekla. Uopće ne ulazim u vaš privatni život. Niti jednom riječju nisam spomenula vaš privatni život, niti privatni život vaše obitelji. Dakle ovo sve što sam govorila je javna stvar, javno objavljeno u javnim knjigama koje su dostupne cijeloj javnosti. Samo da napomenem, rekli ste da slikaju u gradskoj upravi sve što uđe, dakle ograđujem se od toga. Nikakvu dokumentaciju ništa nisam dobila od bilo kojeg člana gradske uprave, zaposlenika, službenika, namještenika ili bilo koga drugoga. Sve što sam spomenula je javno objavljeno na javnim stranicama nadležnih institucija“, rekla je Komes.

Nezavisni Petar Ćosić je postavio pitanje planira li Grad Petrinja učiniti što po pitanju smanjenja broja upravnih odjela, kao što je postavio pitanje kada će Ulica Gromova i Otona Kučere postati sigurnije za promet. Dumbović je istaknuo kako imaju u planu racionalizaciju broja upravnih odjela sa sadašnjih devet na mogućih pet ili šest. Što se tiče navedenih ulica, Dumbović je odgovorio kako nema više kopanja u Petrinji dok ne srede nered kojeg su izvođači radova ostavili iza sebe.

Nezavisni Miljenko Bušić je postavio pitanje hoće li braniteljske udruge dobiti u proračunu osiguranih 100 tisuća kuna vezanih za natječaj, a odnosi se na poboljšanje zdravlja branitelja kroz nabavu sportske opreme. Također je postavio pitanje što Grad planira učiniti po pitanju bivše robne kuće Petrinjka. Za robnu kuću je kazao kako bi tu nekretninu trebalo procijeniti i kupiti od države ili da se dogovori određena kompenzacija s državom.

Snimku Aktualnog sata 37.sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje poslušajte u snimci, te u programu Petrinjskog radija od 17 sati.

 

Uskoro opširnije…..

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

Preminuo je Rajko Dujmić

Od posljedica prometne nesreće preminuo je jedan od najvećih glazbenika i skladatelja u povijesti naših

X