Share on facebook
Share on twitter
gv39

Aktualnim satom započela 39.sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje

PETRINJA – Sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje započela je, u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, nadopunom Dnevnog reda dodatnom točkom, a riječ je o prijedlogu Odluke o izmjeni Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19 na području Grada Petrinje. Također, umjesto HDZ-ovog vijećnika Nenada Gavranovića, koji je svoje vijećničko mjesto stavio u mirovanje, prisegnuo je Nenad Bužanić, dok je Petar Ćosić obavijestio Gradsko vijeće kako je od sada vijećnik Domovinskog pokreta.

Aktualni sat je započeo pitanjem vijećnika Antona Tadića kojega je zanimalo je li točna informacija da je svega nekoliko dana nakon otvaranja novog igrališta u Vatrogasnoj ulici, isto devastirano od strane nepoznatih počinitelja. To je potvrdio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Znam da je to svježi incident koji je namjerno, najvjerojatnije, napravljen da bi se tu pokazalo ne znam što i to samo govori da ćemo u budućnosti na takve objekte, novosagrađene, zbog vandalizma stavit i kamere“, poručio je Dumbović, a više je rekla Vera Kaurin, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

„Igralište je ispunjavalo sve uvjete i nakon toga smo izvršili primopredaju igrališta. Međutim nakon samo par dana dobili smo dojavu od Komunalca koji je upravitelj i koji održava i upravlja dječjim igralištima na području Petrinje, da je došlo do oštećenja jedne sprave na igralištu. Nakon toga, obzirom na oštećenja koja su nastala, obzirom da je prepiljen odnosno potrgan jedan vijak, da su druga tri vijka izvučena van, što predstavlja opasnost za svako dijete koje bi tu spravu koristilo, zaštitili smo tu spravu da je djeca ne mogu koristiti i pozvali smo ponovno inspektora da izvrši uvid i da utvrdimo da li je to stvar neispravne sprave, sprave koja ne zadovoljava kvalitetu koju kao takva treba imati sukladno projektu, međutim inspektor je dao svoj nalaz i mišljenje i rekao da je to stvar vandalizma, da je netko namjerno potrgao spravu. Ja isto izražavam žaljenje zbog toga. Često smo svjesni vandalizma, potrgana klupa, potrgan koš, međutim kada je potrgana sprava nečije dijete može biti ugroženo, njegovo zdravlje i život, jer koristi tu spravu. Apeliram da se ništa ne uništava od opreme, a posebno dječja igrališta jer time možete ugroziti život nečijeg djeteta. Mi ćemo sada pokrenuti prijavu protiv nepoznatog počinitelja, tako da je to najmanje što možemo i naravno popravit ćemo spravu“, rekla je Kaurin te dodaje kako je uništena bila klackalica.

HDZ-ov Željko Tonković je apelirao je da se u Dumačama riješi problem otpusta iz pročiščivaća iz otpadnih voda koji je otvoren, kao što je apelirao da se promijeni cijena priključka vode, da navedena cijena bude ekonomski prihvatljiva. Govoreći o projektu Aglomeracije u Petrinji, rekao je kako se konstantno kopa, te je pitao zbog čega gradonačelnik od prvog dana nije stvar uzeo u svoje ruke po ovom pitanju. „Ovo što se događa je anarhija zahvaljujući vama“, rekao je Tonković.

Gradonačelnik Dumbović je kazao kako će problem u Dumačama nastojati riješiti, a govoreći o Aglomeraciji, gradonačelnik je kazao : „Ovo što vi meni postavljate pitanje, vi očito zamjenjujete jednu vijećnicu koja više nema vanjske suflere koje je imala do sada, koji sve znaju u građevinarstvu, a bome i u politici kako bi eventualno poentirali i napravili sve da bi se loptica prebacila u krilo gradonačelnika kako je on najodgovornija osoba. Ja nikada neću ništa potpisati što bi bilo protivno onome da ista Aglomeracija ne bi imala što treba imati, prije svega svoj neki kontinuitet sa svojim poteškoćama. Kada sam rekao da smo daleko ispred svih onih koji u Hrvatskoj rade, onda sam rekao istinu. Kohezija 2013.-2020., Grad Petrinja je prvi napravio taj projekt iz Kohezije i potpisao ugovor na 431 milijun kuna. Niti jedan grad iz Kohezije nije započeo projekt niti ga je završio, oni sada tek prelaze u novo financijsko razdoblje i vidjet ćete za godinu do dvije, po cijeloj Hrvatskoj, što su Aglomeracije, ako ste gledali televiziju, već znate i vidite da ljudi imaju problem. Aglomeracija je proces, Aglomeracija je projekt koji traje i svi mi koji smo vjerovali da će se to moći napraviti za tri godine, to očito vjerovanje više nema temelje iz razloga što smo imali određene poteškoće“, rekao je između ostaloga Dumbović te je spočitnuo Tonkoviću što je četiri godine bio u Nadzornom odboru Privrede, a nije napravio, kako tvrdi, ništa.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Miljenko Bušić postavio je pitanje kada će poduzetnici započeti s gradnjom u Poduzetničkoj zoni obzirom se vidi da se ništa ne radi. Gradonačelnik Dumbović je kazao kako je COVID-19 usporio brojne radove na projektima u Gradu, pa tako i na radove od strane poduzetnika u budućoj Poduzetničkoj zoni. Bušić je ujedno postavio pitanje o budućem Veteranskom centru u Petrinji koji je važan za građane našeg grada, a posebice za braniteljsku populaciju. Ističe kako će biti jedan od najvećih u Hrvatskoj i u njemu će trebati zaposliti određeni broj djelatnika. Dumbović je istaknuo kako će Veteranski centar imati razne sadržaje, te da je ovdje riječ o novih 100 milijuna kuna investicija koja će biti nadgradnja za naš grad.

Vijećnica Magdalena Komes je ponovila pitanje kao i na prošloj sjednici Gradskog vijeća, a to je zbog čega gradonačelnik nije izvijestio javnost da je u sukobu interesa zbog povezanosti s tvrtkom koja je dobila sredstva za poticaje za zapošljavanje od Grada, a drugo pitanje bilo je vezano za nabavku novog automobila, te je pitala odakle sredstva za takav automobil i je li to nužno potrebno u ovakvoj situaciji.

Gradonačelnik Dumbović je podsjetio kako je Gradu, dok je bio saborski zastupnik, uštedio više od milijun kuna. „Svi vi koji dolazite iz velikih stranaka, želite sada nametnuti temu neke neracionalnosti, nekog trošenja, nečega, a popljačkali ste državu, a napravili ste državu sirotinjom većom nego što je i sada će biti problem jedan automobil koji ne vrijedi više od 200 tisuća kuna, kojeg ćemo danas-sutra možda i uzeti, to će biti najveći problem, a prvi čovjek grada bi trebao riješiti 100 milijuna eura projekata u Toyoti od 15 godina, koja je stara i prestara“, odgovorio je Dumbović. Govoreći o sukobu interesa, ponovio je kako je od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražio očitovanje o tome je li u sukobu interesa ako se za potpore za zapošljavanje javi tvrtka njegove snage i sina. O svemu je više rekao i Ivan Begić, pročelnik Stručne službe Grada.

„Upit gradonačelnika prema Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa je upućen u veljači, povodom Javnog poziva Grada Petrinje iz prosinca 2019., povodom raspisanog natječaja za sufinanciranje poduzetništva. Radi se o pitanju kako bi se izbjegao mogući sukob interesa za hipotetsku situaciju da se javi trgovačko društvo povezano s gradonačelnikom u kojemu je gradonačelnikova snaga direktorica, gradonačelnikov sin prokurist. Čitao sam nekoliko puta odgovor, odnosno mišljenje na upit navedene situacije u kojoj Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, po meni jasno kaže, u slučaju da se opisana situacija dogodi, da je gradonačelnik dužan izuzeti se iz daljnjeg odlučivanja i ovlastiti svoga zamjenika za daljnje postupanje“, pojasnio je Begić. Komes je u konačnici zatražila uvid u potpisane ugovore za dodjelu navedenih potpora te uvid o isplaćenim sredstvima.

Predsjednik petrinjskog Gradskog vijeća Nenad Radošević je pitao hoće li biti obnovljena županijska cesta uz Kupu te što je s projektom izgradnje doma u Maloj Gorici.  Gradonačelnik Dumbović je kazao kako će ugovor o obnovi te ceste Grad potpisati sa Županijom samo ako radove bude radila tvrtka Ceste Sisak. Riječ je o investiciji 700 tisuća kuna. Također je kazao kako se radi projekt za budući dom u Maloj Gorici, kao i za vatrogasno spremište. Radošević je također postavio pitanje u kojoj je fazi dodjela zemljišta od strane države Gradu na području Mjesnog odbora Brest Pokupski gdje je obnovljeni nogometni klub izrazio želju da tamo u funkciju stave nogometnog igralište. „Građani i vi morate znati da država naplaćuje nama zemlju koja je naša, za naša igrališta, za našu djecu i za naše nove razvojne programe. Znate gdje to ima, sa tom cijenom, nigdje. To se zove jedna vrsta odmazde političke koja ide sa najniže razine,da bi ovdje se stvorila atmosfera nesposobnosti, da nemamo projekte jer neki mnogi imaju projekte, ali nemaju na razini kao mi. Ja im nisam kriv što su dobili komplekse, ja im nisam kriv što Petrinja ima sada za 20 milijuna kuna uređene vrtiće. To je sve napravila mlada ekipa na čelu samnom i mojim zamjenicima, koliko god mi bili kome dobri i koliko god si mi između sebe snalazili i borili sa precentraliziranom državom koje ima svuda, samo je nema tamo gdje se stvarala. Tu se stvarala“, rekao je Dumbović.

Vijećnik Pejo Trgovčević je pitao hoće li Grad isplatiti ove godine božićnice i uskrsnice za umirovljenike u Petrinji. Gradonačelnik Dumbović je kazao kako božićnice ne mogu isplatiti dok ne bude rebalans Gradskog proračuna, dok se za iduću godinu mogu staviti u proračunsku projekciju. Trgovčević je ujedno postavio pitanje, obzirom je došlo do izmjena glavnog projekta na gradnji buduće školske sportske dvorane zbog problema, što je prouzročilo dodatne troškove, zanima ga koliki su ti troškovi, kao što je dao prijedlog da Gradsko vijeće donese zaključak gdje bi zamolili Vladu da pomogne Petrinji u sufinanciranju izgradnje buduće sportske dvorane. Gradonačelnik Dumbović je kazao kako radovi sada idu po planu, dodatni troškovi iznosili su oko 3,6 milijuna kuna, no očekuje da će dvorana biti pod krovom do Božića, a prema najavama izvođača ona će biti završena do 1.travnja, dok bi sve dozvole trebale biti ishodovane do 1.lipnja.

Vijećnik dr.Miroslav Petračić je pitao zbog čega su sportska igrališta oko osnovnih škola zapuštena i uništena te je apelirao da se s Gradskog vijeća pošalje poruka onima koji upravljaju školama u Petrinji, da to tako ne smije biti. Također je postavio pitanje o uređenju Kupališta, preciznije šumice uz ušće Petrinjčice u Kupu. Gradonačelnik Dumbović je podsjetio kako školama u Petrinji upravlja Županija te je još jednom ponovio kako se on zalaže da školama u Petrinji upravlja Grad.

U konačnici su vijećnici nastavili sa raspravom o 35 točaka Dnevnog reda 39.sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X