Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
krunice

Članovi Moto kluba „4. Gardijska-Split“ na putu „29 krunica za 29 godina“ SPLIT-VUKOVAR-SPLIT

PETRINJA – Članovi Moto kluba  „4. Gardijska-Split“, koji obilježava utemeljenje ratne postrojbe 4. gardijske brigade, i ove godine su pohodili Petrinju u tradicionalnoj aktivnosti pod nazivom „29 krunica za 29 godina“ SPLIT-VUKOVAR-SPLIT.

Aktivnosti obuhvaćaju povezivanje juga i istoka domovine i to posjećivanjem mjesta koja su od izuzetne važnosti za Domovinski rat i noviju hrvatsku povijest, članovi MK „4.Gardijska-Split“  voze na relaciji od Splita do Vukovara, te kroz niz hrvatskih gradova gdje u mjestima koja su stradala u Domovinskom ratu polože ukupno 29  krunica.

U Petrinji su im, kod spomenika „Pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje“ na Senjaku, domaćini bili članovi Moto kluba „Veterani-Petrinja“ čiji im je predsjednik Tomislav Gorec zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Petrinji, a molitvu je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Na dočeku im se zahvalio Zlatko Borojeveć, predsjednik MK „4. Gardijska-Split“, te je kazao: „Svake godine radimo karavanu u travnju, ali ove godine nismo to uspjeli zbog korone, međutim u svima nama je to nekako vrilo da moramo kako-tako odraditi taj naš, što mi već sve više zovemo „sveti zadatak“ i tako smo došli na ideju da to ipak odradimo, ali malo skraćeno. Petrinja kao Petrinja to više nije prijateljski grad, nego je dom našeg Moto kluba i ovdje se osjećamo kao doma, bilo da dođemo kao pojedinci ili ovako zajedno.“

Također, pozdravio ih je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović: „Ovaj osjećaj vašeg puta, sjećanja, ljubavi, gdje vam je grad Petrinja usputna stanica, ali je sigurno vaše veliko poštovanje prema svemu onome što je naš grad proživio u Domovinskom ratu. Kada pogledam sve ono što smo zajednički prošli, a ovdje ima i prijatelja koji su sa mnom bili i u Peckom i mogu vam reći da sam okusio Domovinski rat. Moji najbliži u obitelji su nastradali i poginuli, međutim politike su ponekad različite i mislim da svi mi, kao dobri ljudi koji smo branili domovinu i koji za nju iskopali svoj rov imamo pravo vidjeti tu domovinu iz to rova. Zato s velikim poštovanjem, bez razlike na sve razlike, Grad Petrinja će dok sam ja gradonačelnik imati veliko, veliko srce za vas jer znamo što znači stvarati domovinu i što je domovina svuda i svakuda, znamo da je ima svuda, samo je nema tu gdje je krvlju natopljena i da smo platili ogromnu cijenu u Domovinskom ratu. Mnogi među nama su ostali bez najbližih, neki su nam umirali na rukama i sve se to zaboravlja, ali taj osjećaj, koji smo zajednički proživjeli, ne može nam nitko uzeti. Mogu samo oni koji su prolaznici kroz život i koji imaju domovinu kao svoju vizit kartu i s rukom na srcu da bi uzeli što više od nje. To su za mene „đepotvorni“ Hrvati, a sjetimo se samo dok smo krvarili da je cijela Hrvatska opljačkana. Zato vam želim da Grad Petrinja i sve ove žrtve i to što vi imate svoju misiju, neka bude s ljubavlju, zajedništvom i siguran sam da ste na dobrom putu da ostavimo trag za sve generacije koje dolaze i koje bi morale imati pouku da se domovina stvarala upravo kroz vas i te vrijednosti nam ne može nitko uzeti.“

Zajedno s članovima „4. Gardijske-Split“ na putu su i članovi MK „Tigrovi“ (Zagreb), MK „Vitezovi tame“ (Pakrac), MK „Veterani Slavonije i Baranje“ (Osijek), a na putu prema Vukovaru priključila su im se i dva člana MK „Veterani Petrinja“, Tomas Tomičić i Miroslav Borić.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X