Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
milanovicpetrinja1301202162

Milanović u Petrinji održao sastanak s Dumbovićem, Ikić Baniček i Brankom Bakšić

PETRINJA – Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Petrinju gdje je u novim prostorijama petrinjske Gradske uprave u zgradi Kotve, održao sastanak s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček kao i sa zamjenicom glinskog gradonačelnika Brankom Bakšić.

Prije sastanka, Milanović je obišao nekoliko obitelji u Majskim Poljanama kao i u Sibiću. „Bez neke najave, vidio sam kakvo je stanje na terenu, radi se. U Majskim Poljanama je jako puno službi na terenu. Dosta je šteta, naročito šteta zanimljivo kuća iz obnove u Sibiću, to je prognaničko selo koje je 1991.godine napušteno pa je obnavljano 1998.godine, praktički svaka kuća koja je bila u obnovi oštećena je do te mjere da nije useljiva, što je neobično, što je ovako, rađa određene upitnike što se tu stvarno radilo, ne mislim tu na neko ratno profiterstvo, niti na odgovornost bilo koje stranke, pa ni HDZ-a, ali nevjerojatno je da su kuće koje su 1997.ili 1998.godine obnavljane bilo peta bilo šesta kategorija, od temelja, da su skoro sve, njih 10-tak, praktički uništene do te mjere da se  u njima ne može živjeti. To se možda nikada ne bi znalo da je bilo potresa“, rekao je Milanović.

Govoreći o poslijeratnoj obnovi još je dodao : „Tu se kokošarilo očito ili su projekti toliko loši pa su kuće građene po lošim projektima ili je netko krao na materijalu. Prošlo je 20 godina, po meni to je u zastari, ne može se biti ratno profiterstvo, ovdje nema profita, to je kokošarenje i potkradanje. Koga ćete za to optužiti, pokojnog predsjednika? Ne. Neku stranku? Ne. To je naprosto jedna od naših sramota, ne vidim što bi tu DORH imao za raditi, iskreno“, prokomentirao je Milanović.

Novinari su ga pitali je li tvrtka Pleter usluge trebala početi ranije kuhati tople obroke u Petrinji. „Ja nemam odgovor na vaše pitanje je li Pleter trebao doći ranije ili je uopće trebao biti ovdje. Sigurno Pleter nisu neki konobari od terakote koji čekaju pod zemljom naoružani da izlete van i rade posao, to je tvrtka kao i svaka druga. To nije Hrvatska vojska, to je tvrtka koja je organizirana kao d.o.o., koje radi uglavnom s MORH-om i koji u ovoj krizi korone, kada su ugostiteljski objekti zatvoreni, oni rade. Ja ne znam kakvu razliku čini Pleter i kakav doprinos daje Pleter, ali to ne bi mogli napraviti recimo lokalni ugostitelji za isti novac, kroz neki oblik javnih radova da ih se na taj način potakne. Pleter naplaćuje svoje usluge, Pleter je zaštićen kao lički medvjed na način da 90 posto svog posla radi s državom, radi i na tržištu i ja bih u nekakvoj situaciji bio sretniji da je taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji koji ionako ne mogu raditi zbog korone, i koji bi kroz tih 20 ili 30 kuna za obrok mogli platiti svoje radnike, konobare i kuhare koji već tjednima ne rade, a od nekuda trebaju primati plaću“, rekao je Milanović.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović dao je također kratku izjavu nakon ovog sastanka. „Mislim da sve one teme koje imamo i koje smo zajednički stavili na stol, da su slične, da smo proživjeli katastrofu svi podjednako i svatko na svoj način, manje-više sa različitim tragedijama i ono što je uvijek i kod mene će biti i u budućnosti na prvom mjestu je čovjek, a to je čovjek koji je u problemu, čovjek koji je u crvenom, čovjek koji se svaki dan potresa potresom, i mislim da taj potres donosi sve ono što nam i je, a to je problem života svakodnevnog koji nas uzdrmava i daje poruku da nas ne ostavlja. Mi moramo imati dovoljno obrambenih mehanizama. Želim da svi koji dolaze da ne dajemo bilo kakve poruke da se dijelimo i na Baniju i na Banovinu, to našem području ne treba. Nama treba jasna poruka bez razlike na bilo kakvo društveno, političko, vjersko opredjeljenje, da imamo jasan stav da nam je čovjek u fokusu i broj jedan“, rekao je Dumbović.

Na pitanje što će biti s početkom drugog polugodišta u školama, Dumbović odgovara : „To je pitanje. Nama je važno da naše škole koje su moguće za školu da ih što prije uspostavimo, a one škole koje su uništene da vidimo koji je način da ih što brže otvorimo. Danas smo dobili pomoć od mađarske Vlade gdje se promptno želi investirati u našu školu, Prvu osnovnu školu. Pitanje škole i svega, Petrinja će sve poduzeti da pomogne da imamo određene standarde, a smjer taj Grad ne može odlučivati jer Grad nikada nije školstvo imao pod svojom ingerencijom. Mi smo htjeli imati ingerenciju u precentraliziranoj državi, neki gradovi mogu to, a neki kao Petrinja to nisu mogli nikada“, rekao je Dumbović.

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić također se obratila sa par riječi. „Žao mi je što lokalni ugostitelji, lokalne tvrtke nisu dobile mogućnost da prave hranu za ljude jer oni od toga žive, plaćaju porez, doprinose Glini, sigurno i Sisku i Petrinji, što nisu dobili priliku da opstanu u ovim teškim uvjetima. Drugo, na mojoj listi je sada u zadnjih 48 sati još 82 ljudi koji nemaju krov nad glavom, od toga je 70 posto sa crvenom naljepnicom i narančastom. Molim sve koji nas slušaju da što hitnije stambeno zbrinemo ljude koji su 14 dana nakon potresa u autima i kućama sa crvenim naljepnicama“, rekla je Bakšić.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček se osvrnula na stanje po pitanju kontejnerskog naselja. „Imamo 300 zahtjeva i 73 kontejnera na području Siska. Danas tijekom dana HEP nam je obećao i zadnje prikopčati na struju i odraditi ateste, jer bez atesta ne možemo biti sigurni da su sve instalacije ispravne. Očekujemo polako da barem ljude iz sportskih dvorana koje su crvene i višečlane obitelji da riješimo u čvrstim objektima, stambenim kontejnerima, a ovih dana postoji mogućnosti određenog fonda privatnih iznajmljivača da angažiramo i smjestimo obitelji.  Sportske dvorane su bile vatrogasno rješenje, privremeno, sada je polako vrijeme da ljude smještamo u čvrste objekte“, rekla je Ikić Baniček. Govoreći o školama istaknula je kako vjeruje da će svi učenici 18.siječnja početi s nastavom po modelu A.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X