Mjesec borbe protiv ovisnosti Mjesec borbe protiv ovisnosti
PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja od 15. studenog do 15. prosinca različitim programima i... Mjesec borbe protiv ovisnosti

PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja od 15. studenog do 15. prosinca različitim programima i aktivnostima obilježava ovogodišnji Mjesec borbe protiv ovisnosti. Prva u nizu aktivnosti bila je današnja radionica na temu „Reci NE alkoholu i cigaretama“, održana  u Savjetovalištu s učenicima osmih razreda Prve osnovne škole Petrinja, u okviru programa „Škole Ne-ovisnosti“ i projekta „Zdrav za pet“.

„Kao i svake godine od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Savjetovalište se uključuje zato što mi i inače imamo program „Škole neovisnosti“. To je jedan dugoročni program prevencije ovisnosti i razvijanja zdravih, pozitivnih stilova života kod djece i mladih koji realiziramo uz financijsku  potporu Sisačko-moslavačke županije u okviru programa projekata koji rade na prevenciji ovisnosti. Nažalost malo ih je, mislim da je to jedan od tri programa koji se provode na županiji. Mi inače na tom programu radimo cijele godine, ali ovaj mjesec ćemo pojačano raditi, tako da ćemo pokriti populaciju osmih razreda svih osnovnih škola Petrinje – od Mošćenice, Jabukovca, Gore do Prve, Druge i Treće osnovne škole u Petrinji. Isto tako, uključit ćemo i prve i druge razrede Srednje škole Petrinja, a kako je riječ o županijskom programu koji je prepoznala i Sisačko – moslavačka županija, i srednjoškolce, populaciju prvih i drugih razreda srednjih škola Gline i Siska. S mladima radimo na prevenciji ovisnosti, znači na prevenciji konzumacije alkohola kod djece, konzumacije cigareta (bilo u klasičnom bilo u elektronskom obliku), ta na pojačanoj prevenciji uporabe, odnosno zlouporabe marihuane i drugih droga kojih kod nas biva sve više, osobito sintetičkih“, rekao je Armin Hadžić, voditelj petrinjskog Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj.

Hadžić upozorava kako su podaci o ovisnostima među našim mladima zabrinjavajući.

„Međunarodno istraživanje ESPAD iz 2015. godine nam je pokazalo da smo opet negdje na neslavnom europskom vrhu, naročito naši petnaestogodišnjaci po konzumiranju alkohola. Pogotovo što se radi o opijanju alkoholom – dakle pet i više žestokih pića u jednoj prilici. To je alarmantan podatak. Jako, jako visoko smo i po eksperimentiranju s novim drogama. Nažalost, u tim statistikama smo jako visoko, a u drugim parametrima za koje bismo željeli za naše mlade da visoko kotiraju, tu baš nismo tako dobri“, kaže Hadžić.

Kakvo je stanje na našem području?

„Još nemam aktualne podatke za ovu godinu. To ćemo vidjeti sada tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, ali usko surađujem sa Zavodom za javno zdravstvo – Odsjekom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koji vodi tim doktorice Suzane Fabijanić. Ono što imamo na terenu, podatke do kojih dolazimo svaki dan, radeći s mladima i djecom, pokazuju da je toga sve više, u sve nižim uzrastima. Razlika između dečki i cura gotovo nestaje. Djevojke su nam u konzumaciji alkoholnih pića, pogotovo žestokih, jako počele preuzimati primat nad dečkima“.

Različitim aktivnostima u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, Savjetovalište želi senzibilizirati ne samo djecu i mlade, nego i roditelje i sve građane. Stoga će središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti biti javna tribina na kojoj će biti predstavljen priručnik o prevenciji ovisnosti „Samo još jedanput“, autorice Višnje Biti, novinarke koja se već dvadesetak godina u svojoj radijskoj emisiji bavi pitanjima mladih i prevencije ovisnosti. Gošće tribine bit će i dr.sc. Marina Kuzman iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iz Zagreba te Slavenka Halačev , urednica Školske knjige. Tribina će biti održana u ponedjeljak, 20. studenog u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja s početkom u 13 sati.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.