Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
koronaokruglistolnaslov

Okrugli stol županijskog Zavoda za javno zdravstvo o koronavirusu: „Virus do nas još nije stigao, ali smo na oprezu i spremni ako se pojavi“

SISAK – „Novi koronavirus i virusi gripe“ bili su tema Okruglog stola koji je u Sisku organizirao Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Iako koronavirus za sada do Hrvatske još nije stigao, građane naše županije ovim se okruglim stolom željelo pravodobno informirati o njegovim karakteristikama, kao i mjerama koje su naše zdravstvene službe spremne provesti ukoliko se pojavi.

Domaćin okruglog stola, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Inoslav Brkić podsjetio je kako su prvi slučajevi upale pluća izazvani novim koronavirusom zabilježeni koncem prošle godine u Kini. Napomenuo je kako smo u povijesti već imali primjere prijenosa virusa sa životinja na čovjeka, a objasnio je i zašto je ovaj novi koronavirus trenutno veći problem i od virusa gripe.

„Viruse gripe dobro poznajemo. Imamo i specifične lijekove – od oseltamivir fosfata do zanamivira. Prije otkrića tih lijekova, kočili smo replikaciju virusa gripe tipa A amatandinom i rimantadinom koji se inače koriste u neurologiji. Imamo cjepiva, imamo subunit vakcinu. Imamo svašta. O virusima gripe puno toga znamo, a o ovom novom virusu malo znamo – ne znamo niti koliko preživljava. Ono što je problem – čovjek je zarazan od početka inkubacijskog perioda“, kazao je između ostalog Brkić.

O koronavirusu, temi koja je ovih dana aktualna u cijelom svijetu, na okruglom stolu u Sisku govorili su liječnici epidemiolozi, infektolozi i mikrobiolozi iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo i sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.

„Kao što je ravnatelj rekao, svjedoci smo pojave ne novog koronavirusa, nego koronavirusa koji se nažalost iz životinjskog svijeta prilagodio čovjeku i na kojeg nitko od nas nije otporan i zbog toga vidimo da se i lako širi među ljudima. Ono što je važno reći je da u našoj županiji za sada nemamo nikoga tko bi bio sumnjiv na bolest izazvanu koronavirusom, ali i da je Epidemiološka služba spremna za mogući prvi slučaj, zajedno sa Zaraznim odjelom, odnosno cijelom Općom bolnicom Sisak i da ćemo zbrinuti svaki sumnjiv slučaj koji dođe k nama“, rekla je epidemiologinja Sonja Pajtlar, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Podsjetivši kako je u tijeku sezona gripe i drugih respiratornih viroza, objasnila je kada je opravdano posumnjati na koronavirus.

„Mi u ovo doba godine imamo veliki broj oboljelih od respiratornih viroza, ali nije svaki oboljeli sumnjiv na koronavirus. Sumnja na koronavirus javlja se kod svakog onog tko ima respiratornu infekciju, sa ili bez povišene temperature, a boravio je u području kontinentalne Kine zadnjih 14 dana ili je bio u bliskom kontaktu s oboljelim ili je radio kao zdravstveni radnik na zbrinjavanju oboljelih od koronavirusa. Takva osoba stavlja se naravno u bolničku izolaciju i dalje se provode istraživanja, odnosno uzimaju laboratorijski uzorci kojima se onda potvrđuje ili opovrgava njegova infekcija korona virusom.“

U slučaju pojave sumnje na oboljelog od koronavirusa, epidemiološka služba dužna je obuhvatiti sve njegove kontakte, pojasnila je epidemiologinja Pajtlar.

„U slučaju sumnje na koronavirus, kroz 14 dana stavljamo pod zdravstveni nadzor sve one koji su bili u bližem kontaktu s oboljelim i pratimo njihovo zdravstveno stanje. Oni koji su bliski kontakti, dakle kućni kontakti ili radni kolege ili kolege iz razreda, svi koji su u većem riziku da su se mogli zaraziti, stavljaju se ne samo pod zdravstveni nadzor, nego i u samoizolaciju, dok su ovi drugi kontakti koji nisu bili u velikom riziku mogućnosti zaražavanja pod zdravstvenim nadzorom, ali ne moraju biti u izolaciji. Dakle, mogu se normalno kretati, međutim u svakodnevnom kontaktu s epidemiologom moraju prijaviti ukoliko razviju neke od sumnjivih simptoma, poput povišene temperature ili bilo kojeg drugog respiratornog simptoma – kašlja, grlobolje, otežanog disanja. Mi smo u suradnji s Hrvatski zavodom za javno zdravstvo spremni za moguću buduću situaciju i poduzet ćemo sve ono što nam je propisano“, zaključila je Pajtlar.

O kliničkoj slici bolesti izazvane koronavirusom govorila je liječnica Tonka Jozić Novinc, specijalistica infektologije i voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.

„Klinička slika je slična kliničkoj slici gripe. To je visoka temperatura, respiratorni simptomi – u gornjem dijelu respiratornog sustava najčešće su to kihanje, šmrcanje, potom jedan osjećaj slabosti, klonulosti, gubitak apetita … Najteža stvar je kad ona prijeđe iz gornjih dišnih puteva u donje i to su onda vrlo teške upale pluća koje mogu biti s jedne strane, ali još je češći rezultat da su to obostrane upale pluća, čak na više mjesta – mi kažemo „multilokularne“. Jedina razlika od gripe, što je ujedno i najopasnije zbog epidemijskog i pandemijskog širenja je inkubacija koja traje 14 dana i mi u to vrijeme još ne znamo tko su sve bolesni ljudi. Zato je potreban jedan dobar timski rad gdje epidemiološka služba i infektolog u svojoj domeni rada ispituju ljude: „Gdje ste bili? Gdje ste boravili? Koliko unatrag zadnjeg vremena?“ Nekad je to pacijentu i dosadno, jer misli – zašto sad moram odgovarati na tolika silna pitanja, pa ja sam bolestan? Nama je to jako važno, jer ako netko ne dolazi iz područja koje je inficirano ili iz bilo koje druge europske zemlje koja aktualno već ima novi koronavirus, onda i mi možemo biti malo mirniji, ali ne i indolentni.“

Infektologinja Jozić Novinc koja je i voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, objasnila je i kako se za eventualnu pojavu koronavirusa priprema sisačka bolnica.

„U svakoj epidemiji na početku se organizira, nazovimo to „krizni stožer“. To je sustav za kontrolu bolničkih infekcija u koje spadaju i gripa i sad novopristigli koronavirus, gdje se mi sastanemo na početku kad počne cijepljenje i organizirao se i predvidimo mogućnosti, dakle unaprijed. Ne kad sa dogodi, pa mi ćemo ad hoc, nego prije svega djelujemo – dogovorimo se i organiziramo. Najteži slučajevi, nakon naravno profiliranja na Odjelu za infektologiju, kada se sve to utvrdi i laboratorijski i radiološki, odmah se zbrinjavaju u Jedinici intenzivnog liječenja. Naš Odjel za infektivne bolesti za slučaj „ne daj Bože“, što je bitno da prenesete svim naši stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, može po potrebi, cijeli biti izolacija. Zašto? Zato što ima ulaz požarnim stubištem i što svaka soba ima izlaz na balkon. Dakle, nema nikakvog straha od toga da nećemo moći zbrinuti oboljele“, rekla je Jozić Novinc koja je podsjetila i na higijenske mjere te zaštitnu odjeću za zdravstveno osoblje.

Ravnatelj sisačke bolnice, doktor Tomislav Dujmenović izvijestio je pak o sastanku na temu koronavirusa na kojem je sudjelovao u Ministarstvu zdravstva.

„Ministarstvo je organiziralo jedan „krizni stožer“ i na nivou cijele Hrvatske organizirali su sastanak sa svim ravnateljima općih županijskih bolnica i sa svim voditeljima klinika. Na tom sastanku, ministar nas je upoznao sa situacijom u Hrvatskoj i u cijeloj Europi, jer on je u kontaktu sa svim ministrima zdravstva iz cijele Europe. Nema razloga za paniku, to su njegove riječi. Kod nas još nema nijednog pacijenta s koronavirusom, ali mi stvaramo određene preduvjete da bi se zaštitili i da bi se organizirali u slučaju da se pojavi takav bolesnik. Naravno da smo mi u sisačkoj bolnici spremni, da imamo dovoljno i kapaciteta i dovoljan broj bolesničkih soba, kao što je rekla doktorica. Međutim, poduzimamo i daljnje mjere. Stalno smo u kontaktu s Kriznim stožerom, dobivamo određene informacije, pratimo situaciju i prema toj situaciji ćemo se dalje i ponašati. Ipak, nadamo se da do širenja oboljenja neće doći, tako da u svakom slučaju ne treba širiti paniku. Nadamo se da sve ovo što radimo su mjere predostrožnosti i da se bolest neće raširiti ni u Hrvatskoj, a ni u Europi dalje.“

O karakteristikama novog koronavirusa govorila je mikrobiologinja Tajana Juzbašić, specijalist medicinske mikrobiologije i parazitologije. Napomenula je kako su mikrobiolozima koronavirusi poznati još od 60-ih godina prošlog stoljeća, ali mutirali su, njihov se genom mijenjao, nastajali su novi, opasniji virusi koji su iz životinjskog svijeta prešli na ljude, poput SARS-a prije 18 godina ili MERS-a prije osam godina.

„Sada evo imamo treću situaciju s koronavirusima koja kreće u prosincu 2019. godine. Moram reći da smo ovog puta kompletno i kao znanstvena i medicinska zajednica bili prilično spremni, jer je trebalo samo mjesec dana da se otkrije njegov genotip, da se otkrije kakva se mutacija dogodila. To je ipak jedan veliki uspjeh, jer kad znate s čim se borite, možete krenuti provoditi mjere kako taj virus spriječiti, kako spriječiti njegovo širenje. Dakle, definitivno je iščitan genom ovog virusa. Ono što se zna da novi koronavirus ima istovjetno sa SARS-om 80 posto genotipa, s MERS-om 50 posto genotipa. Znači, imaju određena svojstva koja su im ista, ali ipak je on dovoljno različit da su ga proglasili novim virusom. Nije proglašen podtipom SARS virusa ili MERS, nego je znači jedan skroz novi virus. To nas u neku ruku malo i zbrinjava, jer ne znamo što sve slijedi i postoji još niz stvari koje trebamo još ispitati“, kazala je Juzbašić.

Filogenetskom analizom, rekla je, utvrđeno je da su glavni rezervoar novog koronavirusa šišmiši.

„Ovo što se dogodilo u Kini na tržnici, zapravo sve te životinje su posredni, prijelazni domaćini. Puno je načina i puno životinja preko kojih se mi možemo zaraziti, ali svakako šišmiš je taj koji je glavni nositelj. Uglavnom, znamo da se novi virus veže za receptore na stanicama čovjeka“, rekla je Juzbašić koja je govorila i o parametrima prema kojima se procjenjuje koliko je neki virus opasan: stopi zaraznosti, stopi smrtnosti i inkubaciji.

„Taj treći parametar koji nas još uvijek zaista brine je inkubacija, odnosno mogućnost prijenosa virusa dok mi još ne znamo da je čovjek bolestan, dok je on asimptomatičan. Kod ovog virusa to je dosta dugo – od recimo dva do deset, pa čak i 14 dana. Mi znamo da je inkubacija kod gripe jedan do tri dana. Čovjek se vrlo brzo razboli, ali vi ovdje u 14 dana imate pacijenta koji hoda, koji je praktički zdrav, a on izlučuje virus o kojem mi još ipak jako malo znamo i zbog brzine kojom se ova epidemija dogodila, potrebna su daljnja hitna istraživanja svojstava tog virusa kako bi svi mogli iz ove priče izaći sa sretnim ishodom“, kazala je mirkobiologinja Juzbašić.

Zaključnu poruku ovog Okruglog stola sažeo je njegov domaćin, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, epidemiolog Inoslav Brkić:

„Nema mjesta panici. Ima samo mjesta oprezu i daljnjem praćenju situacije. Ovo je nova priča koju ćemo jako dobro promatrati, ali smo  potpuno spremni – epidemiolozi su ovdje, infektolozi, bolnica sa svojim zaraznim odjelom i ostalim kapacitetima, Županija koja će nas podržati. Dakle, pripremljeni smo i ponavljam: mjesta za paniku nema, samo za jedan dobar, dobar oprez“.

Opširniji prilog o ovom Okruglom stolu, u programu Petrinjskog radija poslušajte u nedjelju od 10. sati i 45 minuta, u emisiji „Dijagnoza“.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X