Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
slavuljzuberfestnaslov

Petrinjski „Slavulj“ na prvom „Zuberfestu“ u Varaždinu

VARAŽDIN/ PETRINJA – U Varaždinu je proteklog vikenda održano prvo izdanje „Zuberfesta“, Festivala zborskog pjevanja posvećenog uspomeni na rad i stvaralaštvo dirigenta, glazbenog pedagoga i dugogodišnjeg direktora Glazbene škole Varaždin, Marijana Zubera.

Kako bi od zaborava otrgnuli sjećanje na jednog od najomiljenijih varaždinskih profesora, glazbenog pedagoga iz čije „škole“ su potekli velikani kazališnih pozornica poput Ruže Pospiš Baldani, Nevenke Petković Sobjeslavski, Vlatke Oršanić ili Franje Petrušanca, „Zuberfest“ su pokrenuli članovi varaždinskog mješovitog pjevačkog zbora „Kapela Paulina Warasdin“ (od koji su neki i sami, poput Zdenka Kušćera i Vesne Kušćer Čisar, pokretača ovog festivala, bili Zuberovi učenici).

Na svom prvom izdanju, „Zuberfest“ je (od 18.do 20. listopada), u koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a, ali i na varaždinskim ulicama i trgovima okupio neke od najkvalitetnijih hrvatskih zborova, među kojima i Mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“ Petrinja.

Prvog dana Festivala, u petak 18. listopada, u predvorju Koncertne dvorane varaždinskog HNK otvorena je izložba „U Zuberovu zagrljaju“, posvećena životu i radu ovog uglednog glazbenika. Dan kasnije, svečano je otkrivena i spomen ploča na Zuberovoj obiteljskoj kući u Ulici Ognjena Price, a u večernjim satima u Koncertnoj dvorani varaždinskog HNK održan je i festivalski koncert.

Petrinjski „Slavuljaši“, za koje je istaknuto kako su najstarije pjevačko društvo u Republici Hrvatskoj koje u neprekinutom slijedu djeluje 155 godina (od 1864. godine), pod ravnanjem svog dirigenta Josipa degl’ Ivellia izveli su sljedeće skladbe:

Josip degl ‘ Ivellio : O sacrum convivium

msgr. Domenico kardinal Bartolucci: Tota pulchra

xxx/ Josip degl ‘ Ivellio: Siva maglo

Emil Cossetto: En la Mar (solo Maja Ostojić)

Nikola Bašić (tekst: Drago Ivanišević): Hrvatska

Emil Cossetto: Diridonda

Emil Cossetto (tekst: J.Jurjević): Domovino naša.

Uz HPD „Slavulj“, na subotnjem koncertu nastupili su i Dječji zbor Glazbene škole Varaždin (Zbor nižeg uzrasta), Akademski zbor „Vladimir Prelog“ Zagreb,  Mješoviti pjevački zbor KUD-a „INA“ Zagreb, Mješoviti pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće i Akademski pjevački zbor „Ivan Goran Kovačić“ Zagreb. Na drugom, nedjeljnom koncertu, nastupili su Mješoviti pjevački zbor KUD-a Klenovnik, Ženska vokalna skupina „Ftičice“ KUD-a „Mura“ iz Murskog Središća i domaćini, „Kapela Paulina Warasdin“.

Kako bi se zborsko pjevanje što više približilo publici, osim u Koncertnoj dvorani HNK, niz nastupa u sklopu „Zuberfesta“ organiziran je u subotu i nedjelju i na drugim lokacijama u gradu – Stančićevu trgu, Županijskoj palači, Gradskoj vijećnici te kod kazališne fontane. Naši „Slavuljaši“nastupili su u subotu poslijepodne ispred Županijske palače Varaždin.

Nastupi HPD-a “Slavulj” u Varaždinu ostvareni su potporom Ministarstva kulture RH.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X