Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gv34ivanakordic

Prihvaćeni prijedlozi mjera za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća predstavljen je prijedlog mjera za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na gospodarstvo Grada Petrinje. Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja je pojasnila kako ovu odluku mora donijeti Gradsko vijeće.

„U članku 2., prijedlog je da se tvrtkama i obrtima koji su uslijed koronavirusa privremeno obustavili rad, oslobađaju obveze plaćanja komunalne naknade. U njemu se predlaže da se beskamantno odgodi naplata potraživanja javnih davanja za sve obveznike plaćanja istih za razdoblje dok traje ova epidemija. Nakon proteka razdoblja, svi obveznici će se moći pisanim putem obratiti Upravnom odjelu te će sklapati sa Gradom Petrinja sporazum o obročnoj otplati ako bude potrebe. Članak 4.se odnosi na Dječji vrtić. Grad Petrinja predlaže da se zbog epidemije koronavirusa u cijelosti oslobađa plaćanje usluga dječjeg vrtića za razdoblje i za one roditelje čija djeca nisu pohađala vrtić“, rekla je Kordić.

Preciznije, tvrtke i obrti koji su uslijed koronavirusa privremeno obustavili rad u potpunosti se oslobađaju obveze plaćanja komunalne naknade, a tvrtke i obrti koji su nastavili s radom i ostvarili smanjeni prihod u odnosu na veljaču 2020. godine djelomično se oslobađaju plaćanja obveze komunalne naknade u iznosu od 30 posto utvrđene obveze komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti uz ispunjenje slijedećih uvjeta:

  • da u razdoblju za koje traže oslobađanje plaćanja komunalne naknade nisu otpustili radnike,
  • koji imaju sklopljenu nagodbu sa Gradom Petrinjom te uredno podmiruju obveze sukladno istoj i
  • koji sa datumom 31.12.2019. godine nisu imali nepodmirena dugovanja prema Gradu Petrinji.

Zahtjev za djelomično i potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade sukladno stavku 1. obveznik plaćanja podnosi nadležnom upravnom odjelu protekom roka iz članka 5. stavka 1. ove Odluke.

Grad Petrinja također beskamatno odgađa naplatu potraživanja i javnih davanja za sve obveznike plaćanja istih za razdoblje trajanja epidemije koronavirusa. Nakon proteka navedenog razdoblja svi obveznici mogu na pisani zahtjev sklopiti sa Gradom Petrinjom obročnu otplatu svih dugovanja.

Grad Petrinja također zbog epidemije koronavirusau cijelosti oslobađa plaćanja usluge dječjeg vrtića roditelje čija djeca nisu pohađala vrtić.

SDP-ova Svjetlana Lazić je upravo predložila da iznos komunalne naknade za vrijeme trajanja krize bude smanjen za 30 posto, dok je HDZ-ov Mihael Jurić predložio da se iznos komunalne naknade smanji za postotak pada prihoda. Gradonačelnik Darinko Dumbović je predložio osnivanje komisije koja će sve to nadgledati, dok je MOST-ova Luca Gašpar Šako predložila da se iznos prireza smanji za 50 posto. Dumbović je također istaknuo kako bi bilo pametnije da se sa nekim novim mjerama pričeka još neko vrijeme, dok je nezavisni Miljenko Bušić pitao koliko poduzetnika i obrtnika imamo u našem gradu, te koji je postotak onih koji ne plaćaju svoje obveze. HDZ-ov Željko Tonković smatra kako bi trebalo osloboditi sve od plaćanja komunalnog doprinosa za vrijeme ove krize, dok je Anton Tadić kazao kako su ove mjere privremene i sigurno će doći do korekcija ovih mjera u sljedećih mjesec dana. HSS-ov Miroslav Petračić je također istaknuo kako ne bi trebalo raditi razlike između poduzetnika.

„Ja sam malo promatrao što su napravili drugi gradovi i kakvi su njihovi postotci, i mogu reći da su ove mjere Grada Petrinje ovako kako su sročene i u ovom obliku, a postoji vjerojatno da se i nešto proširi, vrlo sveobuhvatne jer većina gradova je zapravo išla u tom smjeru da se odgode plaćanja. Dakle ove mjere su daleko zahtjevnije. Ja molim s druge strane da budemo oprezni, da se ne zaletavamo, lako je na papiru puno toga donijeti, da se ne zaletavamo s daljnjim proširenjem ovoga, dok još ne znamo kakva će biti situacija, kakvo će biti punjenje proračuna, a neizvjesnost je potpuno realna, ona je tu i mislim da bi bilo dobro da u ovom obliku kako je predloženo da na takav način i usvojimo“, rekao je Nenad Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje.  U konačnici je ovaj prijedlog mjera prihvaćen jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X