Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
icbb14012021potres

U potresu oštećen i Interpretacijski centar baštine Banovine, obnovu će pomoći Mađarska

PETRINJA – Zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine u Petrinji također je pretrpjela velike štete nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju. Potvrdila nam je to ravnateljica ovog Centra Martina Mladenović te ističe kako je zgrada, u kojoj se između ostaloga nalazi i Glazbena škola Fran Lhotka, dobila žutu naljepnicu.

„Naljepnica je žuta, stubište nam se malo se odvojilo od zidova pa je pristup prvom katu gdje djeluje Glazbena škola, naša šteta je dvostruka, dvije ustanove u jednoj kući, obje sada nesposobne za rad ili za boravak u zgradi, zidovi su popucali, stvari su čitave, sva sreća. Predmeti i instrumenti su ostali cijeli, ali zgrada će zahtijevati apsolutno potpuno novi projekt obnove i sanacije, pročelje se odvaja, pada na ulicu, dimnjaci su nam sami pali, atika nam je napukla, ona je i dalje opasnost od urušavanja, pa čekamo na red da nam se to dođe ukloniti. Pomoćna zgrada koja je taman prošle godine uređena za prihvat stalnog postava je također nadrapala, isto su odvojeni zidovi od stropova, popucalo je sve iznutra, plus zid se srušio, ovaj zabatni koji je graničio sa susjednim dvorištem“, rekla je Mladenović.

Otkriva u kakvom je stanju građana s kojom su raspolagali. „Naša najveća vrijednost je Zavičajna zbirka obitelji Bešlić. Zbirka je bila smještena u kući Bešlića, tako da nije u samom Centru. Neki predmeti su se razbili jer su pali sa viših polica, to se već planira restauracija kao i prihvat cijele Zbirke u Gradskom muzeju Sisak. Što se tiče predmeta u samoj zgradi, tamo od listopada imamo postavljenu izložbu vezano za etno baštinu sela Hrastovica, a znate da imamo i onu sobu Čuntić, namještenu u starom stilu. Predmeti su kao da smo jučer otišli s posla i mislili da ćemo se sutra vratiti“, otkriva Mladenović.

Veseli ju najava kako će pomoć u obnovi ovog Centra pružiti Mađarska. „To se pojavilo kao kap nade da će to sada što prije krenuti. Ja vjerujem da će ova obnova morati biti hitna i efikasna, inače ćemo se raseliti, neće nas biti. Mi koji smo dovedeni s razlogom na ovaj prostor zato ga toliko i volimo i ne odlazimo. Mađarska Vlada je s nama inače bila povezana, mi smo se već povezali prije par godina kada smo obilježavali 450.godišnjicu Bitke kod Sigeta. Tu već neke poveznice postoje i vjerujem da su i to nekakvi razlozi da nam barem ovi redovni pratitelji, suradnici, kolege i prijatelji hoće ovako brzo i nesebično uskočiti u pomoć“, rekla nam je Mladenović.

Na kraju ističe kako im pomoć nude sa svih strana. „Svatko nam sada jako puno pruža prilike, podrški, materijalne i financijske te ljudske pomoći. Ljudski duh je neuništiv, ova Banovina i ta Petrinja, Glina, pa i Sisak, baš smo nekako junaci. To nekako s ponosom govorim, ali toliko je tuge, jada i patnje na ovim prostorima ponovno pokrenuto. Idemo napraviti svi, koliko možemo u svojim očima da to što prije prestane, da se opet vratimo normalnom životu i lijepom sadržaju za djecu“, zaključila je Mladenović u razgovoru za Petrinjski radio.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X