Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
đurđevčankendrenčinanaslov

Žene ženama – podrška žena Đurđevca udrugama žena u Petrinji

ĐURĐEVAC/PETRINJA – Svake godine, povodom Međunarodnog dana žena, članice Udruge žena Grada Đurđevca, u tamošnjem hotelu „Picok“ organiziraju humanitarnu zabavu uz prigodnu aukciju slika na koju pozovu sve podravske likovne umjetnike. Sredstva koja na taj način prikupe nastoje uvijek usmjeriti nekom plemenitom cilju – za liječenje bolesne djece i odraslih, za pomoć osobama slabijeg imovinskog stanja, za opremanje zdravstvenih ustanova i slično. Ove godine, zbog epidemiološke situacije, svoju tradicionalnu zabavu i aukciju nisu mogle organizirati, ali ih to nije spriječilo da prikupe humanitarnu pomoć koju su ovaj put namijenile potresom pogođenoj Petrinji, preciznije, dvjema udrugama žena koje djeluju na petrinjskom području: Udruzi Hrvatska žena Petrinja i Udruzi žena Gora – Sibić. Kako su domovi većeg broja članica, (a i predsjednica) obiju ovih udruga stradali u potresu, donaciju su đurđevačke žene ove subote dopremile u Novu Drenčinu, gdje živi dio članica Udruge Hrvatska žena Petrinja.

„Kad se dogodila ova teška stvar u Petrinji, Grad Đurđevac je reagirao već nakon prvog potresa i poslao građevinski materijal i sve što je trebalo. U međuvremenu su brojne udruge organizirale sakupljanje i druge humanitarne pomoći, pa smo se mi samoinicijativno priključivale i slale što god je tada trebalo. Međutim, u Udruzi žena odlučile smo da ne idemo u Petrinju odmah, u samom početku, dok još stižu veće količine pomoći, nego smo se dogovorile da ćemo ići kasnije jer znamo da će Petrinjkama i Petrinjcima pomoć trebati stalno. Tako smo odlučile doći uoči Međunarodnog dana žena, kada obično priređujemo i našu humanitarnu zabavu i aukciju. Ove godine zabavu nemamao, ali sav prihod koji smo prikupile od naših prijatelja, naših donatora i između sebe što smo uspjele skupiti i neke materijalne stvari – higijenski pribor i živežne namirnice, zahvaljujući Petrinjskom radiju koji nas je povezao, odlučile smo usmjeriti dvjema ženskim udrugama s područja Petrinje: Hrvatskoj ženi i Udruzi žena Gora – Sibić”

Ciljano, uoči Međunarodnog dana žena – kao žene ženama – dopremile smo u Petrinju ovu donaciju, zahvaljujući i Gradu Đurđevcu koji nam je u tome pomogao i našoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi koja nam je uskočila prijevozom“, ispričala je inicijatorica ovog humanitarnog posjeta, novinarka Anđela Lenhard Antolin, doajenka podravskog radijskog novinarstva (koja je u tjednima nakon potresa, iz nedjelje u nedjelju, u svojoj emisiji „Podravski složenac“ na Radio Koprivnici, kroz telefonske razgovore s gošćama iz Petrinje, izvješćivala svoje slušatelje i o stanju na potresom pogođenom području Banovine).

Uz humanitarne pakete koje im je dopremila Udruga žena Grada Đurđevca, članicama dviju petrinjskih udruga stigao je i dar đurđevačke Udruge „Mali princ“.

„Grad Đurđevac ima jednu fantastičnu udrugu – zove se „Mali princ“. To su djeca s teškoćama u razvoju, poglavito s intelektualnim teškoćama koja rade prekrasne, kreativne stvari. Budući da mi surađujemo s njima – radimo zajedno kreativne radionice, kad smo rekle da idemo do žena u Petrinji, oni su samo za nas izradili šalice na kojima su keramičkim bojama ispisali „Đurđevac“, „Petrinja“ i između toga „udruga žena“ i evo, mi smo to poklonile našim prijateljicama iz Petrinje.“

Udruga žena Grada Đurđevca inače broji dvadesetak aktivnih članica. Osim humanitarnim radom, bave se i različitim kreativnim aktivnostima (vezu, same šivaju svoje odore za javne nastupe; decoupage tehnikom na različite predmete apliciraju cvijeće i bilje koje same sakupljaju i suše i sl.). Angažirane su i na zaštiti baštine svoga kraja – trenutno rade na zaštiti „đurđevačkog veza“, a posebno se ponose svojom „pogačom z oreji“, tradicijskim podravskim kolačem koji je 2017. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Đurđevca i Podravine.

„S puno srca smo donijele i našu pogaču z oreji – gastro suvenir grada Đurđevca. To je jedna jednostavna slastica koja se radi od brašna, vode, malo soli, malo šećera, ali s dosta oraha. Jako je zdrava, posebna je i jako dobra. U gradu Đurđevcu kao suvenir dolazi ovako zamotana – to se zove „Cocel z pogačom“, a cocel je zapravo zavežljaj, zamotuljak u kakvom se ta pogača nosila na polje za vrijeme berbe kukuruza ili berbe vinograda.

Žene bi tu pogaču napravile doma i izrezale ju – zapravo ona se ne reže, nego se trga i onda bi to zamotale u takve zavežljaje od platna – „polčice“ kako zovemo ove krpe koje su izvezene. Ove kojima smo se htjele pohvaliti vama, članice Udruge žena radile su od platna i ručno izvezle crvenom bojom, jer Podravina crvenu i plavu boju preferira na svom ručnom radu. Na platnu je izvezen „picok“- pjetlić koji simbolizira naš grad Đurđevac. To je gastrosuvenir koji dajemo dragim gostima koji dođu u Đurđevac, ali i koji  nosimo sa sobom  u goste“ objasnile su Anđela Lenhard Antolin i Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

U ime petrinjskih udruga žena, Đurđevčankama je na dolasku i donaciji zahvalila njihova domaćica Vera Horvatinović iz Udruge Hrvatska žena Petrinja koja ih je sa svojim sumještankama ugostila u Novoj Drenčini.

„U ime Udruge, najtoplije zahvaljujem ženama koje su došle da nas malo obiđu i da nam pomognu. Nama zapravo najviše znači ta njihova dobra volja i suosjećanje s nama. Što drugo reći, nego velika hvala“, rekla je Horvatinović koja je gošće upoznala s radom Udruge „Hrvatska žena“ Petrinja, udruge koja će ove godine obilježiti stotu obljetnicu osnutka.

Slično kao i njihove gošće iz Đurđevca i žene ove petrinjske udruge, nastoje sačuvati materijalnu i nematerijalnu baštinu svoga kraja. Mali uvid u tu baštinu, gospođa Vera je gošćama iz Đurđevca prezentirala kroz svoje sačuvane, bogato vezene narodne nošnje, od kojih su neke starije i od stotinu godina.

Dio petrinjske tradicije je i glinena stucka koju su Petrinjke, za uspomenu i u znak zahvalnosti đurđevačkim ženama, uručile predsjednici njihove Udruge, Mariji Mišulin.

Riječ je o tzv. „potresnoj stucki“, nastaloj prema ideji petrinjskih lončara – učitelja Mate Stanešića i učenika Valentina Valenta. Stucka je to s “pukotinom“ po sredini, ali pukotinom koju povezuje srce, simbol ljubavi koji toj pukotini ne dopušta da se dalje širi, pojasnile su Petrinjke gošćama iz Đurđevca. Pozvale su ih da na ljeto ponovno dođu u naš grad, kada će, ako za to bude prilike, svečano biti obilježena stota obljetnica Udruge Hrvatska žena u Petrinji.

„Danas smo ispunjene jer smo prekrasno primljene, jer smo naišle na nove prijateljice i na jednu vrlo staru udrugu, sto godinu staru. Pozvale su nas i na svoju obljetnicu. I mi smo njih pozvale u Đurđevac na „Picokijadu“, kada imamo i veliku izložbu kolača i scenski prikaz „Legende o Picokima“. Njihova obljetnica i naša „Picokijada“ padaju nekako u isto vrijeme, pa ćemo se još dogovoriti kako će to biti. U svakom slučaju, ispunjene smo time što smo mogle biti u Petrinji, što smo mogle vidjeti što se na vašem području događa i želimo vam da se što prije oporavite“, poručile su na odlasku Đurđevčanke.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X