Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ziskrićnaslov

Zlatko Iskrić ostaje na čelu Udruge ratnih veterana – Veterana Domovinskog rata Grada Petrinje

PETRINJA – Udruga ratnih veterana – Veterana Domovinskog rata Grada Petrinje održala je ove subote svoju Izbornu Skupštinu. Uz poštivanje epidemioloških mjera (mjerenje temperature na ulazu, dezinfekciju ruku i nošenje maski) Skupština je održana u prostoru Udruge, u Gajevoj 40/1 Petrinja.

Uz pozdrav dosadašnjeg predsjednika Udruge Zlatka Iskrića, Skupština je počela intoniranjem hrvatske himne, minutom šutnje za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te zajedničkom molitvom koju je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Na Skupštini kojoj je nazočilo 30 članova Skupštine s pravom glasa, birani su novi predsjednik, dopredsjednici, tajnik, rizničar, blagajnik, Upravni i Nadzorni odbor te Sud časti kojima je istekao četverogodišnji mandat.

Za predsjednika Udruge jednoglasno je ponovno izabran Zlatko Iskrić, a za dopredsjednike Silvije Jagić, Ivica Pešut i Damir Božičević. Za tajnika izabran je Zvonimir Martinović – Mika, za rizničara Marijana Babić, za blagajnika Mihajlo Gajić. U Upravni odbor izabrani su: Višnja Palačković Popović, Božo Križić, Stjepan Draženović i Danijel Blinja. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Milovan Vezmar, a za članove Viktor Ćorković i Davor Kosturin. Za predsjednika Suda časti izabran je Ivan Mažić, a za članove Damir Jusup i Branko Šubić.

Na Skupštini je istaknuto kako je izbor kandidata za navedene funkcije proveden u zakonskom roku, u skladu sa Statutom Udruge, na temelju natječaja objavljenog na internetskoj stranici Udruge. Pravo sudjelovanja na njemu imali su svi članovi Udruge koji redovito plaćaju članarine, kao i oni koji su zbog lošijeg socijalnog statusa, odlukom Upravnog odbora, oslobođeni plaćanja članarine.

Prije samog glasovanja o kandidatima, članovi Skupštine jednoglasno su usvojili i izmjene dvaju članaka Statuta Udruge.

„U članku 14. radi se o redovnom  članstvu. Mi smo u Statutu imali da članovi Udruge mogu biti pripadnici djelatnog i pričuvnog sastava, kao i bivši pripadnici djelatnog i pričuvnog sastava obrambenih snaga Grada Petrinje. Uz vašu suglasnost, izmijenit ćemo to u: „obrambenih snaga Republike Hrvatske na teritoriju Republike Hrvatske“. To je ta izmjena, jer uz dužno poštovanje prema našim borcima, mi imamo i ljude koji su se ovdje doselili, ali su isto tako bili u našem sastavu, u našim postrojbama, znači na teritoriju Republike Hrvatske, ne govorim za HVO, da me ne bi tko krivo shvatio“, objasnio je izmjenu predsjednik Zlatko Iskrić. Izmjenom članka 21. Statuta Udruge, broj članova Upravnog odbora povećan je s dosadašnjih 9 na 11. Obje izmjene jednoglasno su prihvaćene. Prije glasovanja o tijelima Udruge, podnesena su i izvješća o radu u proteklom četverogodišnjem mandatu, te financijsko izvješće za ovu godinu.

U iscrpnom izvješću o radu, predsjednik Udruge Zlatko Iskrić detaljno je izvijestio o aktivnostima koje su provodili u protekle četiri godine. Među najvažnijima bilo je dostojanstveno obilježavanje godišnjica ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske grada Petrinje i okolnih mjesta: Zbora narodne garde, 74. i 80. samostalnog bataljuna, 162. brigade „Zrin“ Petrinja i 12. domobranske pukovnije Petrinja. Iskrić je u ime Udruge zahvalio svima koji su na tim obljetnicama sudjelovali.

Istaknuo je i izložbe koje su organizirali u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Petrinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Petrinje, uz tehničku pomoć „Komunalca“ Petrinja. Ova izložba ratnih fotografija i eksponata koja govori o stradavanju vojnih i civilnih žrtava te sakralnih, društvenih, gospodarskih i privatnih objekata našeg grada i okolnih mjesta tijekom Domovinskog rata, gostovala je u Vukovaru i u Kninu, a ove godine postavljena je i u Petrinji (dio izložbe bio je postavljen u paviljonu petrinjskog parka za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a onda i za ovogodišnje rujanske Dane sjećanja u Galeriji „Krsto Hegedušić“ gdje se može pogledati do 1. listopada). Iskrić je podsjetio kako je samo u Memorijalnom centru u Vukovaru, gdje je bila postavljena 3,5 mjeseca, ovu izložbu pogledalo više od 15 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, te velik broj turista koji posjećuju Vukovar. U Kninu je izložba bila postavljena 30 dana i tamo ju je, uoči središnje proslave VRA „Oluja“, posjetio cijeli državni vrh te više od tri tisuće posjetitelja.

U protekle četiri godine, Udruga je radila i na postavljanju spomen obilježja kao podsjetnika na neke bitne trenutke iz Domovinskog rata. Tako je na pročelje Sportske dvorane Srednje škole Petrinja postavljena spomen ploča u čast prvog postrojavanja pripadnika Zbora narodne garde, prve organizirane postrojbe hrvatskih branitelja grada Petrinje. Postavljanje ove spomen ploče financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Petrinja. Na Trgu dr. Franje Tuđmana postavljena je pak spomen ploča s likom prvog hrvatskog predsjednika, u spomen na njegov prvi posjet Petrinji i odlazak na obrambene položaje u Peckom. Postavljanje ove spomen ploče financirala je Sisačko- moslavačka županija te dijelom Grad Petrinja. Uz suglasnost Crkve i pomoć u materijalu koju su dobili od tvrtke „NIL-Ž“, svojim volonterskim radom obnovili su i križeve „krajputaše“ u Mošćenici i Češkom selu. Izradili su i nasip kod obiteljske kuće Vrđuka u Mošćenici čime su od učestalih poplava spasili tri obitelji, a Gradu Petrinji bili su na raspolaganju i u slučaju elementarnih nepogoda.

„Ono što je najbitnije, brinuli smo o našim članovima i njihovim obiteljima, koliko su nam to naše mogućnosti dozvoljavale“, rekao je Iskrić.

Svojim članovima pomagali su tako pri zapošljavanju putem natječaja za javne radove. Pružali su im pomoć i u ostvarivanju njihovih prava sukladno novom Zakonu o hrvatskim braniteljima s kojim su ih upoznali i kroz dvije javne tribine koje su organizirali. Između ostalog, članovima su organizirali i odlaske na liječničke preglede, a obiteljima umrlih hrvatskih branitelja financijski su pomagali kod troškova ukopa i karmina.

Uz pomoć donatora i volontera, uspjeli su urediti i prostor u Gajevoj 40/1 koji im je na korištenje dao Grad Petrinja. Uz pomoć donatora i  svojih članova, nabavili su i novu viseću kuglanu, a sadnjom cvijeća i voćaka, uredili su i okoliš oko svojih prostorija. Taj prostor, bez financijske naknade, često ustupaju i drugima na korištenje, primjerice drugim udrugama te pojedinim kulturno-umjetničkim društvima. Uspostavili su i suradnju s Odsjekom Učiteljskog fakulteta u Petrinji koji im je na korištenje dao svoje dvije prostorije – za njihove sportske aktivnosti i za pohranjivanje postava izložbe ratnih fotografija i eksponata.

„Prošle godine smo za Dane sjećanja na Učiteljskom fakultetu svečano otvorili našu izložbu, što je rezultiralo i dolaskom škola iz Petrinje i okolnih mjesta na edukaciju prema njihovim nastavnim planovima. Samu prezentaciju održao je profesor Zvonimir Martinović – Mika koji je izradio i elaborat o Domovinskom ratu u našem gradu i okolnim mjestima. Za njega smo dobili odobrenje Ministarstva prosvjete i sporta kao pomoćni radnici u nastavi za predavanje u osnovnim i srednjim školama. U tu svrhu organizirana su predavanja u školama koja je održao profesor Martinović, a kojima su nastavnici i učenici bili više nego zadovoljni“, rekao je Iskrić.

Suradnju su uspostavili i s brojnim braniteljskim udrugama diljem Hrvatske, odazivajući se na njihove pozive za sudjelovanje u različitim manifestacijama. Okučani, Pag, Slavonski Brod, Vukovar, Škabrnja, Voćin, samo su neka od mjesta u kojima su sudjelovali u odavanju počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. I sami su drugim udrugama bili domaćini u sklopu različitih manifestacija – od onih komemorativnog do onih sportskog karaktera (poput tradicionalnog malonogometnog turnira ZNG-a koji svake godine organiziraju).

„Putem navedenih manifestacija, izradom biltena za sve petrinjske postrojbe, katalozima za izložbe, predavanjima u školama, prikazivanjem filmova, temeljito smo prenosili istinu o Domovinskom ratu s ovih prostora, što nekima i nije bilo drago, jer su time gubili svoja lažno prikazana mjesta i zasluge tijekom Domovinskog rata“, rekao je Iskrić.

„Ako radimo rezime svega navedenog, završili smo uspješno 80 posto planiranog. Ono što još nismo je knjiga „Ratni putovi postrojbi Hrvatske vojske grada Petrinje i okolnih mjesta“. Razloga za to ima puno – prvenstveno pandemija koronavirusa, jer u izdavanju navedene knjige trebali su sudjelovati, osim Ministarstva i donatora iz dijaspore, Županija i Grad, a ekonomska zbivanja su trenutno, znate već kakva“, napomenuo je Iskrić, dodajući kako u planu imaju i postavljanje još nekoliko spomen ploča – u Brestu, Srednjim Mokricama i Novom Frakašiću.

„Čekajući bolje dane i te ćemo probleme riješiti na zadovoljstvo svih nas. Da smo mogli više pomoći u rješavanju osnovnih problema naših članova – mogli smo. Međutim, za to je potrebna i druga strana – lokalna, županijska i državna vlast koja zbog određenih problema nije mogla reagirati onako kako smo tražili u rješavanju tih problema. Ovo nije kritika, već ovim putem zamolba da za one koji su stvarali ovu državu, uvijek treba naći vremena i sukladno donesenim zakonima rješavati prioritetno njihove probleme, ne podcjenjujući ostale građane i građanke“, poručio je Iskrić. Na kraju izvješća, zahvalio je svim članovima ove Udruge koja je osnovana još u studenom 1992. godine, a svoj rad je nakon, kako je rekao „perioda stagnacije“ obnovila prije četiri godine.

Izvješće o četverogodišnjem radu, kao i financijsko izvješće za ovu godinu koje je podnio Mihajlo Gajić, jednoglasno su prihvaćeni. Jednoglasno su u nastavku izabrani i svi predloženi kandidati – za predsjednika Udruge, dopredsjednike, tajnika, rizničara, blagajnika te Upravni i Nadzorni odbor i Sud časti.

Zahvalivši u ime izabranih, novi/stari predsjednik Udruge, Zlatko Iskrić upozorio je na kraju kako neki danas ponovno pokušavaju falsificirati istinu o Domovinskom ratu, tezama o građanskom ratu i izjednačavanjem žrtve i agresora, poručivši: „Uzalud vam trud svirači“.

„Obećavamo da dok smo živi mi koji pamtimo Domovinski rat to nećemo dozvoliti. Vjerujte mi da u našoj državi ima dovoljno kvalitetnih udruga da spriječe stvaranje nekakve lažne istine o našem Domovinskom ratu. Svi znamo da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i da su ga priznale sve države ovog svijeta, normalne države ovog svijeta. Mi ćemo u budućem periodu sigurno raditi na okupljanju naše mladeži prenoseći im istinu o Domovinskom ratu, što, ako ste slušali ovo izvješće o radu i činimo“, zaključio je Iskrić.

Vodstvu Udruge, na reizboru su čestitali i gosti njihove Skupštine: potpredsjednik Gradskog vijeća i predsjednik gradskog Odbora za hrvatske branitelje Miljenko Bušić, Domagoj Bernić u ime Ogranka Matice hrvatske Petrinja te zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb koji su im poželjeli puno uspjeha u nastavku rada.

Miljenko Bušić pohvalio je rad ove Udruge istaknuvši je kao jednu od najaktivnijih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u našem gradu. Pozvao ih je da se na provedbi različitih projekata povežu i udruže s drugim braniteljskim i civilnim udrugama.

„Pojedinačno možete napraviti nešto, ali udruženi, zajedno, možete napraviti puno više. Odbor za branitelje će vas u tome sigurno podupirati“, poručio je između ostalog Bušić.

Domagoj Bernić istaknuo je plodonosnu suradnju ove Udruge i Ogranka Matice hrvatske Petrinja, koja je, kako je rekao, prirodna, jer su članovi Matice i sami mahom bili sudionici Domovinskog rata.

„Podsjetit ću na stihove pjesme „što se krvlju piše, ne pušta se lako“. Mi smo se povezali još u Domovinskom ratu, tako da mislimo slično ili isto, pa nam se nije teško „naći“ na zajedničkim projektima. Nadamo se da ćemo surađivati i dalje“, rekao je Bernić koji je također ukazao na potrebu očuvanja istine o Domovinskom ratu.

U ime gradonačelnika Grada Petrinje i svoje osobno ime, članove Skupštine pozdravila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb. Pohvalivši sve njihove aktivnosti i ona je članove Udruge pozvala na širenje istine o Domovinskom ratu i zajedništvo.

„Uvijek se stvara nekakva „fama“ da su u Petrinji, barem tako do mene dopiru glasovi, udruge podijeljene, pogotovo braniteljske. Hvala Bogu, to se sve manje primijeti i sve više se osjeća zajedništvo“, rekla je Kaleb, podsjetivši na usporedbu s prutovima koje je lako slomiti pojedinačno, ali nemoguće kad su „stisnuti u hrpu“.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X