Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
stožerzadnjanaslov

Županijski stožer civilne zaštite: “Nadamo se da ćemo uskoro biti županija bez pozitivnih na koronavirus”

SISAK – Nakon, vjerojatno posljednje sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije u dosadašnjem ritmu, članovi Stožera održali su u Sisku i uobičajenu konferenciju za novinare. Župan Ivo Žinić izvijestio je o epidemiološkoj situaciji u našoj županiji koja je, kaže, povoljna, jer još od 13. svibnja nemamo novooboljelih od COVID-a 19.

„Moram vas izvijestiti da je stanje u ovoj županiji vrlo, vrlo povoljno. Ovog trena još uvijek imamo tri osobe pozitivne na COVID 19. Očekujemo da će vrlo brzo i one postati negativne. Njihovo stanje je dobro i one se nalaze u samoizoalciji, u svojim kućama. Nemamo nijednog pacijenta u našoj Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“. S te strane, možemo reći da se život pomalo normalizira. Od 13. svibnja, dakle punih 12 dana nismo imali niti jednu pozitivnu osobu, a vjerujem da će do kraja tjedna i ove tri ozdraviti i da ćemo moći reći da smo županija bez osoba pozitivnih na COVID 19.“

Žinić je još jednom podsjetio da u našoj županiji, u epidemiji koronavirusa, nismo imali nijedan smrtni slučaj od COVID-a 19.

„Zasluga tome ste svi vi, svi mi zajedno. Dakle, naši ljudi, stanovnici koji su se vrlo odgovorno ponašali, poštivali sve mjere Stožera civilne zaštite i na taj način postali smo jedna od, možemo reći, županija koja je imala najmanje zaraženih. Kad bismo rangirali, mi smo četrnaesta županija po broju oboljelih, ali nismo imali niti jednu smrtno stradalu osobu. Niti jedan naš dom umirovljenika nije imao osobe pozitivne na koronavirus. Na tome moram zahvaliti i Stožeru civilne zaštite, svim ljudima, naročito medicinskom osoblju, ali i načelniku Policijske uprave gdje je policija zajedno sa svim drugim službama – vatrogascima, Crvenim križom, Gorskom službom spašavanja, ali i svim našim ravnateljima, odradila jedan veliki posao. Hvala i vama medijima koji ste prenosili i davali određene upute našim stanovnicima i danas možemo reći da se pomalo život normalizira“.

Župan je izvijestio i o povratku učenika u školske klupe – danas je naime ponovno krenula nastava za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

„Ovog trena u naše je škole došlo 4359 učenika od 1. do 4. razreda od 5351-og učenika ili njih 81,5 posto. Vjerujem da će tijekom tjedna, ali i naredni tjedan učenici biti 100 posto u našim školama, pa ovom prilikom i pozivam roditelje da omoguće djeci da završe ovu školsku godinu“, rekao je Žinić.

U Petrinji se danas u školske klupe vratilo oko 88 posto učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole – 238 u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, 182-oje u Prvoj osnovnoj školi, 175 u Osnovnoj školi Mate Lovraka, 45 u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Gora i 33 učenika Osnovne škole Jabukovac.

Žinić je još jednom pozvao sve stanovnike županije na odgovorno ponašanje prema vlastitom i zdravlju drugih ljudi.

„Pomalo se život normalizira, ali evo ja bih još jedanput pozvao sve naše žitelje, sve nas zajedno, da se i dalje pridržavamo svih onih mjera socijalne distance, naročito higijenskih mjera koje su bitne kako bismo se zaštitili od virusa. Vjerujem da je ovo jedno dobro iskustvo svima nama za budućnost i da ćemo, ukoliko bude ovakvih ili sličnih opasnosti za živote i zdravlje naših ljudi, to odraditi na ovakav način. Još jedanput hvala svima na korektnom ponašanju, posebno stanovnicima koji su se itekako ponašali sukladno određenim smjernicama i pravilima“.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, Roman Rosavec izvijestio je kako, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, Stožer neće više održavati sjednice dosadašnjim intenzitetom.

„Moram vas izvijestiti da smo na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite donijeli odluku kako se sjednice više neće održavati u ovom ustaljenom ritmu, odnosno prethodno ponedjeljkom i petkom, a sada samo ponedjeljkom, već da će Stožer sve svoje aktivnosti obavljati i dalje putem međusobne komunikacije, a u slučaju potrebe sazivanja u ovoj mjeri, da će Stožer i dalje nastaviti raditi. Međutim, to ne znači da Stožer neće i dalje prenositi, uvažavati i dijeliti informacije koje će se dobivati s nacionalne razine, sve do onog trenutka dok stanje ne bude u potpunosti normalizirano“, izvijestio je Rosavec koji je također uputio zahvalu svima koji su svojim djelovanjem i odgovornim ponašanjem dali svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa.

„Zahvala prvenstveno ide svim našim sugrađanima koji su krajnje odgovorno shvatili opasnost od ove bolesti, ali ih ipak još jednom želim pozvati da se, koliko god je to moguće, pridržavaju svih onih naputaka, preporuka i mjera koji su na snazi, kako bismo stanje maksimalno priveli normalizaciji i normalnom životu“, rekao je načelnik županijskog Stožera.

O nadzoru nad osobama koje su još uvijek u samoizolaciji, izvijestio je načelnik Policijske uprave sisačko – moslavačke, Luka Pešut.

„Policija još obavlja provjeru za dvije osobe koje su u samoizolaciji i tri osobe koje su pozitivne, a liječe se i nalaze na kućnim adresama. Nije zabilježeno nijedno kršenje samoizoalcije i uopće tijekom proteklog tjedna i vikenda nije zabilježeno nikakvo kršenje mjera koje je donio Nacionalni stožer“, izvijestio je Pešut.

O trenutnom stanju u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, izvijestio je njezin ravnatelj, doktor Tomislav Dujmenović.

„Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“u Sisku je u fazi reaktivacije svih svojih procesa, znači normalnog rada svih specijalističkih ambulanti i dijagnostičkih pretraga. Isto tako, nastojim pozvati sve pacijente kojima dijagnostičke pretrage i pregledi nisu mogli biti obavljeni proteklih mjeseci zbog pandemije koronavirusa. Za sada se ulazak u bolnicu još uvijek odvija kroz trijažna mjesta, isto tako uz poštivanje maksimalne zaštite – nošenje zaštitnih maski, socijalnu distancu i dezinfekciju. Posjeti bolesnicima u bolnici još uvijek nisu dozvoljeni, ali je dopušteno prisustvovanje porodima“, rekao je Dujmenović.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X