vlaknaslov

Besplatan prijevoz vlakom do 1.listopada

Vlada je na svojoj sjednici donijela Odluku kojom se zadužuje Uprava društva HŽ Putnički prijevoz, da nastavi s mjerom besplatnog prijevoza vlakom na potresom pogođenom području do 1.listopada ove godine. Time se osigurava svim stanovnicima s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije i predstavnicima službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, besplatan prijevoz vlakom do 1.listopada ove godine. Kako ističu iz Vlade, nastavak ove mjere omogućit će daljnju normalizaciju uvjeta života i rada stanovništva te pridonijeti aktivnostima na obnovi, revitalizaciji i oporavku gospodarstva potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

Radi pomoći stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije  i volonterima Hrvatskog Crvenog križa, članovima Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnicima ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, od 30. prosinca 2020. HŽ Putnički prijevoz ne naplaćuje željeznički prijevoz navedenim kategorijama stanovništva.

Mjera kojom se omogućilo korištenje željezničkog prijevoza za stanovnike Sisačko-moslavačke županije na svim relacijama unutar Republike Hrvatske, a volonterima Hrvatskog Crvenog križa, članovima Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnicima ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta na relacijama prema Sisačko-moslavačkoj županiji i iz nje, na snazi je kontinuirano do 1. srpnja 2021. na temelju suglasnosti Ministarstva mora prometa i infrastrukture i Zaključka Vlade RH. Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo je HŽ Putničkom prijevozu suglasnosti za besplatan prijevoz od 30. prosinca 2020. do 30. travnja 2021., a besplatan prijevoz produljen je Zaključkom Vlade RH do 1. srpnja 2021. godine.

Nastavak mjere nenaplaćivanja željezničkog prijevoza omogućit će daljnju normalizaciju uvjeta života i rada stanovništva te pridonijeti aktivnostima na obnovi, revitalizaciji i oporavku gospodarstva potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

Izostali prihod od 1. srpnja do 1. listopada 2021. procjenjuje se na oko 4,7 milijuna kuna, a iznos izostalog prihoda pokrio bi se razlikom između planiranih troškova i prihoda u 2021., koja će se obračunati u skladu s odredbama  članaka 6. Ugovora br. 1/2019/DP-HŽPP te sukladno članku 4. Dodatka II ugovoru br. 1/2019/DP-HŽPP o javnim uslugama od općeg gospodarskog interesa u javnom željezničkom prijevozu u RH.

Prijedlogom izmjena i dopuna Državnog proračuna za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. na aktivnosti A761011 Poticanje željezničkog putničkog prijevoza planirana su sredstva u iznosu od 490.000.000,00 kn. Sredstva potrebna za provedbu predmetnog Zaključka o produženju besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta iziskuju dodatnih 4.700.000,00 kn koja će se osigurati preraspodjelom sredstava u okviru Razdjela 065, Glave 05 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u 2021. godini. Zaključak neće imati utjecaja na Državni proračun 2022. i 2023. godine.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X