betlehemskosvjetlomira

„Betlehemsko svjetlo mira“ stiglo u crkvu sv. Lovre uz koncert Vokalnog ansambla „Frankopan“

PETRINJA – „Betlehemsko svjetlo mira“ stiglo je sinoć, tijekom večernje mise i u petrinjsku crkvu sv. Lovre.

Ideja o dijeljenju „Betlehemskog svjetla mira“ krenula je 1986. godine iz Austrije. U sklopu humanitarne kampanje „Licht ins Dunkel“ kojom su prikupljana sredstva za pomoć djeci s teškoćama i osobama u potrebi, u televizijskoj emisiji emitiranoj na Božić, jedna je gledateljica, kao zahvalu donatorima, odlučila darovati svjetiljke umjesto darova.

Tako je nastala i ideja o „Betlehemskom svjetlu mira“ koja se ubrzo proširila u više od 20 zemalja u Europi, a potom i u Americi. Od tada, na prvu nedjelju došašća, predstavnici austrijskih izviđača, u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, pale svjetlo koje donose u Beč gdje ga preuzimaju izviđači drugih zemalja i odnose u svoje zemlje. Hrvatski izviđači „Betlehemsko svjetlo mira“ donose u zagrebačku katedralu, a odatle se ono širi dalje po Hrvatskoj.

Betlehemsko svjetlo mira sinoć je u petrinjsku crkvu sv. Lovre, zajedno s kapelanom Hrvojem Zovkom unio ministrant Branimir Šako.

Svjetlo je simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, podsjetio je u propovijedi, kapelan Hrvoje Zovko.

„Svjetlo nam puno znači. Kada imaš svjetlo, onda si siguran. Kada imaš svjetlo, onda znaš kuda ići i koji je put. Kada nemaš svjetla, nemaš sigurnosti, imaš strah i bojiš se svakog koraka. Svjetlo označuje sigurnost i mi osluškujemo u današnjem Evanđelju susret dviju žena koje su ispunjene tim svjetlom.“

„Susret Marije i Elizabete o kojem govori Evanđelje pokazuje i kako mijenjati druge“, nastavio je u propovijedi Zovko.

„Mi često mislimo da ćemo druge mijenjati kada povisimo glas na njih, da ćemo druge mijenjati kad im spočitamo u čemu nisu bili dobri, da ćemo druge mijenjati kada „izvučemo“ nešto što nisu učinili kako treba i onda im to stavimo pred lice, a zapravo, gledajući susret Marije i Elizabete, vidimo kako se mijenja druge. Druge ćeš mijenjati tako što ćeš ih ljubiti ili ih uopće nećeš promijeniti“, kazao je između ostalog.

Vjernici su nakon mise i sami mogli preuzeti „Betlehemsko svjetlo“ kako bi ga ponijeli i u svoje domove. Naime, paljenjem i dijeljenjem „Betlehemskog svjetla“ želi se podsjetiti da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro i da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Misu su pjevali članovi mješovitog vokalnog ansambla „Frankopan“ koji su nakon mise izveli i kraći koncert. Svojim pjevanjem stvorili su sinoć poseban ugođaj u crkvi sv. Lovre.

„Frankopan“ je mješoviti ansambl koji je nastao pri Udruzi Specijalne postrojbe bojne Frankopan. Naime, ja sam počeo raditi jedan obrazovni projekt pri Udruzi bojne „Frankopan“. Kako smo mi u ratu došli iz svih sfera, nisam htio da se išta ugasi i krenuo sam s jednim obrazovnim solo pjevačkim projektom – harmonijom, solfeggiom itd. Moja kolegica Valentina Mekovac koja je dijete branitelja, bila je prva koju sam doveo i prigrlio u projekt kako bi od toga nastao jedan vokalni ansambl. Počeli su mi se javljati pjevači s Akademije u Zagrebu i s Akademije u Grazu, uglavnom profesionalni, kao i neki pjevači iz naših klapa poput Damira Svobode. I tu nastaje ta ideja da osnujem ansambl od školovanih glasova djece branitelja, jer oni su svi djeca branitelja što poginulih, što nestalih, što živih branitelja. Ideja je jednostavno da ta školovana djeca ne idu van, da ne idu izvan zemlje, da ovdje radimo svi zajedno, da pokušamo preko Udruge organizirati što više koncerata i napraviti što god se može da oni ovdje mogu raditi ono za što su učili i trudili se. Tako je nastala ideja i nadam se da ću istrajati u tome“, rekao je Hrvoje Sekulić, osnivač i umjetnički voditelj „Frankopana“.

„Frankopan“ njeguje dva glazbena smjera: domoljubno-sakralni i komercijalno-operni smjer. Nastupaju diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Šibenik..) i česti su sudionici programa različitih manifestacija u organizaciji braniteljskih udruga i Ministarstva hrvatskih branitelja. Posebno uživaju, kaže Sekulić, pjevati na misama poput sinoćnje u petrinjskoj crkvi sv. Lovre.

„Mi imamo jednu široku lepezu skladbi na našem repertoaru. Preferiramo hrvatske skladatelje poput Martinjaka, ali i strane skladatelje, jasno, to mora biti napravljeno na jednom višem nivou. Večeras smo mogli čuti i Bacha i Mascagnievu „Ave Maria“, mogli smo čuti i Cesarea Franca i Gounoda, dakle jedan vrlo zanimljiv i dosta težak repertoar za izvoditi, ali svi smo profesionalci, pa je zato ovakav i rezultat koji ste imali priliku čuti“, rekao je Sekulić, najavivši i „Malu božićnu operu“, glazbeni događaj koji nas u sklopu programa “Advent u Petrinji” očekuje večeras (nedjelja, 22. prosinca) od 19 sati, u crkvi sv. Lovre.

„Ovom prilikom vas sve pozivam, ako ste tu, svakako dođite, imat ćemo prigodu čuti prekrasne skladbe i širok repertoar – od Josha Grobana i Leonarda Cohena do Puccinia, Belinija, Franca. Uglavnom sve su to velike, poznate svjetske skladbe, tako da nikome neće biti dosadno“, najavio je Sekulić.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X