Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zupskupbrigljeviczinic

Brigljević: „Županijske financije su pred slomom“, Žinić: „Stanje financija u županiji je stabilno“

SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine Milan Brigljević, vijećnik Domovinskog pokreta, postavio je pitanje o stanju županijskih financija. „Vidimo da je županija u minusu navodno 58 milijuna kuna, da nas stižu dugovi županijskih institucija koje će povećati dugove do basnoslovnih 200 milijuna kuna, što se da iščitati iz dostupnih materijala. Znamo da županija ni prošlu godinu nije izvršila svoje financijske obveze, a onda je prekršila zakonske odredbe i iz proračunskog novca za ovu godinu isplatila zaostatke iz prošle godine. To je jasan znak da su županijske financije pred slomom i ova Skupština koja je na silu održana, služi samo tome da se podignu ruke i da vijećnici preuzmu odgovornost za katastrofalno vođenje županije i financijski slom koji nam slijedi“, rekao je Brigljević te podsjeća kako je primjerice trošak izgradnje Središnjeg paviljona u sisačkoj Bolnici narastao sa 70 na gotovo 180 milijuna kuna. Stoga je pitao kako župan misli sanirati stanje županijskih financija.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako vijećnik neke stvari pokušava višestruko umnožiti i pokušava javnost dovesti u zabludu. Govoreći o 58 milijuna kuna minusa, Žinić je kazao kako su to ukupna potraživanja prema županiji.

„Od tih 58 milijuna kuna, dospjelo je 27 milijuna kuna. Mi nemamo tolike dugove. Predviđamo da ćemo na kraju ove fiskalne godine imati otprilike minusa oko 35 milijuna kuna, to je točno stanje, dakle predviđamo iz razloga što ovog trenutka imamo preko 150 milijuna kuna županijskih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, dakle bespovratnim sredstvima“, rekao je Žinić te također podsjeća kako su dolaskom u županiju i oni naslijedili određene dugove.

„Naravno da ih nismo mogli sanirati iz razloga jer smo išli u nove projekte. Nismo se htjeli voditi takvom politikom da zaustavimo sve, jer onda ne bi imali niti u Novskoj Gaming centar, u Osekovu Centar crna roda ili u Petrinji Interpretacijski centar, ne bi imali ni gradnju Središnjeg paviljona ili Nove bolnice gdje ste iznijeli čitav niz netočnih podataka“, rekao je Žinić te dodaje kako je najpovoljnija ponuda za novi Središnji paviljon bila 106 milijuna kuna.

„Dakle, stanje financija u županiji je stabilno. Mi nikada nismo bili ugroženi. Netočno je ovo što ste rekli da imamo dugovanje iz protekle godine, naravno da smo ušli u ovu godinu sa određenim dugovanjima, ali smo ih ubrzo riješili jer smo uzeli onaj kredit od 25 milijuna kuna kojim smo riješili u prvom-drugom mjesecu određena dugovanja. Ovog trenutka dobili smo suglasnost od Ministarstva financija i potvrdu od Privredne banke Zagreb za onaj kredit od 80 milijuna kuna. Dobitkom tog kredita mi ćemo moći kvalitetno plaćati sve račune prema našim dobavljačima“, dodaje Žinić.

Brigljević je također postavio pitanje zbog čega ugostitelj koji je u unajmljenom prostoru u Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku mora plaćati punu najamninu Domu, iako mu je rad ograničen. Župan Žinić je kazao kako je navedeni ugostitelj podnio zahtjev za umanjenjem najamnine te vjeruje kako će Upravno vijeće Doma pozitivno odgovoriti na njegov zahtjev na prvoj sljedećoj sjednici.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X