inoslavbrkic2020

Brkić: „Pacijent je inače dobro, bez temperature“, iz Siska bit će prebačen u Zagreb

PETRINJA/SISAK – Sa sastanka Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u Vijesti Petrinjskog radija javila se naša novinarka Slađana Marković. Ističe kako je na sastanku izvješćeno o trenutnoj situaciji u našoj županiji gdje je zabilježen jedan slučaj oboljelog, odnosno zaraženog od koronavirusa. Ono što je naglašeno je pozitivan primjer 23-godišnjeg mladića iz Mošćenice, koji je zaposlen u Italiji, a koji se sam, prilikom dolaska na granicu izvijestio Graničnu policiju o svom stanju, nakon čega su pozvani epidemiolozi koji su ga prepratili do sisačke Opće bolnice. Cijelim tim putem pacijent nije bio u kontaktu s drugim osobama. Po dolasku u sisačku Bolnicu, odmah je smješten na Infektivni odjel.

Više o svemu u javljanju za Vijesti Petrinjskog radija rekao je i dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. „Radi se o mladiću koji je 1997. godište, koji inače radi u Italiji, tamo je već nekoliko dana bolovao i pri ulasku u Hrvatsku, on je pod pratnjom Granične policije dopraćen do sisačke Bolnice, stavljen je u izolacijsku jedinicu bez ostvarenja socijalnog kontakta. Svi slučajevi koje imamo su importirani, uneseni. Virus ne cirkulira u našoj domicilnoj populaciji. Do sada je Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije proveo 248 zdravstvenih nadzora, kod 17 pacijenata uzeti su uzorci za laboratorijsku analizu s ciljem utvrđivanja novog koronavirusa. Jedan je pozitivan, to je taj mladić koji je došao iz Italije, jedna obrada se još čeka“, rekao je Brkić.

Ističe kako je Stožer za civilnu zaštitu Sisačko-moslavačke županje propisao sve mjere i postupke koje trebamo provoditi s ciljem da se bolest ne bi pojavila ili širila. Podsjeća kako su zbog toga otkazani brojni skupovi, a utakmice se mogu održavati, ali bez gledatelja.

„Nema nikakvog razloga za zabrinutost. Momentalno u zdravstvenom nadzoru imamo 95 osoba, od čega su 80 njih vozači kamiona. Zašto smo proveli tako dobre mjere i zašto provodimo tako veoma oprezne mjere, zato što tih 80 vozača su vozači kamiona koji prometuju na relaciji Italija i Sisačko-moslavačka županija. Oni mogu importirati sam virus, osim toga imamo i dugačku granicu. Moramo biti oprezni, poduzimati sve mjere opreza. Apeliram i na savjest ljudi da provode sve naputke koje im se iznose, da budu dosljedni u provođenju. Razloga za paniku nema, sve provodimo i pratimo dalje epidemiološku situaciju“, poručuje Brkić.

Također dodaje kako će prvi oboljeli u našoj županiji iz sisačke Bolnice biti premješten u Kliniku za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević u Zagreb. „Imate ovdje jednoga pacijenta, za njega trošite isto kao da ih je pet ili više. Mi ovdje imamo izolacijsku jedinicu s osam mjesta i maksimalnim prihvatom 32 pacijenta. Racionalnije je preseliti, uz sve mjere opreza i zaštite sanitetskim vozilom na daljnje liječenje u Fran Mihaljević. Pacijent je inače dobro, bez temperature. Jednostavno ga je bolje tamo preseliti da ne bi ovdje neracionalno trošili zaštitnu opremu, to je i jedan sam logičan put“, otkriva Brkić.

Podsjetio je i kako je iz Klinike za infektivne bolest dr.Fran Mihaljević otpuštena prva zdrava osoba koja je ranije oboljela od koronavirusa. Do sada je pod zdravstveni nadzor u Hrvatskoj stavljeno 5900 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novog koronavirusa, no dodaje, situacija je pod punim nadzorom.

Više sa sastanka Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije uskoro na Portalu 53, te u informativnim emisijama Petrinjskog radija.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X