Izbornik
katarinazastolomtekst

Dan svjesnosti o autizmu

PETRINJA – 2.travnja se u cijelom svijetu obilježava Dan svjesnosti o autizmu, puštanjem plavih balona u zrak. Na taj način želi se istaknuti nedovoljna informiranost javnosti o ovom  poremećaju koji je sve prisutniji  u našem društvu. Prošle godine plavi baloni vijorili su se i u petrinjskom parku, kad su gradonačelnik Petrinje, g. Darinko Dumbović, logopedinja POU Hrvatskog doma Petrinja, Katarina Matijević i djeca DV Petrinjčica uz svoje odgojiteljic eobilježili ovaj datum.

S obzirom na novonastale uvjete, logopedinja Matijević je i obilježavanje ovog datuma prilagodila uvjetima koji su trenutno prisutni. Stoga će se ovaj značajan datum obilježiti virtualnom grupom podrške za roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma koja su uključena u terapiju u Kabinetu za logopedsku podršku.

Smatramo da je važno podsjetiti:

  • Autizam je prvi put identificiran 1943. u SAD-u. Istodobno, njemački znanstvenik, Dr. HansAsperger opisao je blaži oblik bolesti koji je danas poznat kao Aspergerov sindrom.  U svibnju 2013. objavljen je dijagnostički priručnik DSM V, prema kojemu su svi poremećaji autizma spojeni u jednu krovnu dijagnozu – poremećaji autističnog spektra (ASD – Autism. SpectrumDisorder).
  • PSA  može biti povezan s intelektualnim teškoćama, teškoćama u motoričkoj koordinaciji i pozornosti  te fizičkim zdravstvenim problemima, kao što su spavanje i gastrointestinalni poremećaji. Poremećaji iz spektra autizma su velika i raznolika skupina poremećaja rane dječje dobi nepoznate etiologije.
  • Unatoč nizu istraživanja, uzroci nisu posve razjašnjeni. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o nasljednom neurorazvojnom poremećaju, kao i o utjecaju faktora okoline. Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica (4,3:1).

Osnovna obilježja poremećaja iz  spektra autizma su:

  • teškoće u socijalnim interakcijama
  • teškoće verbalne i neverbalne komunikacije
  • neuobičajeno ponašanje
  • ograničene aktivnosti i interesi 
  • različite motoričke smetnje i stereotipije.

Istraživanja pokazuju da rana dijagnostika, kao i rana intervencija mogu poboljšati rezultate rehabilitacije i prilagodbe djece s autizmom.Nerijetko svjedočimo natpisima o povećanju prevalencije poremećaja iz ove skupine. Prividno povećanje prevalencije autizma rezultat je preciznije dijagnostike, promjene dijagnostičkih kriterija i veće senzibilizacije javnosti za probleme osoba sa autizmom, pa se čini da je suvremeni svijet suočen sa svojevrsnom „epidemijom“ autizma.

“U nadi da ćemo slijedeće godine obilježiti ovaj datum zajedničkim druženjem uživo, želimo vam da ostanete zdravi.Za sva pitanja vezana uz problematiku iz područja logopedije, slobodni ste se obratiti na kontakte s web stranice POU Hrvatski dom Petrinja. Tu smo za vas!”, ističe Katarina Matijević.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X