Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210129_121433eeeee

Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Capanneli obišla centar Petrinje

PETRINJA – Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capanneli i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Damir Horvat održali su danas sastanak u Petrinji te obišli zajedno centar grada i uništenu gradsku jezgru. Capanneli je na početku izrazila sućut za žrtve potresa.

„Također želim izraziti kako cijenim ono što smo vidjeli da se događalo nakon potresa. Vlada se jako angažirala, a angažirali su se i brojni volonteri. Mislim da je to jako značilo ljudima pogođenima potresom. Danas smo ovdje došli jer smo ponudili hrvatskoj vladi pomoć. Vlada nas je tražila da pripremimo procjenu štete prema međunarodnoj metodologiji. Ona će se koristiti kao osnova za prijavu na fond solidarnosti i za cjelokupnu rekonstrukciju.“

Ministar Horvat je rekao kako se razgovaralo o metodologiji za prijavu na fond solidarnosti te kako će država tu pomoći Svjetskoj banci:

„Ono što u metodologiji treba Svjetskoj banci je da bi u sljedećih pet tjedana napravila adekvatnu procjenu štete, mi ćemo im maksimalno pomoći. Zadnji dan aplikacije za prijavu štete je 23.ožujka. Namjeravamo to napraviti barem četrnaest dana prijave. Na isti način očekujem uspješnu aplikaciju i odgovor komisije kao što je to bilo i nakon prve aplikacije.“

Na novinarsko pitanje oko toga kada će građani moći podnositi zahtjeve za nadoknadu štete, Horvat kaže, kako će zakon biti na snazi već u ponedjeljak, a na izgradnju pojedinih obiteljskih kuća se neće dugo čekati uvjerava ministar:

„Ovdje je situacija drugačija i priprema će biti puno kraća. U segment obnove obiteljskih kuća ćemo moći krenuti čim geolozi daju verificirane karte gdje će se to smjeti obnavljati. Pri kraju smo s jendim konceptom tipskih modularnoj rješenja. Siguran sam da će u sisačko-moslavačkoj i karlovačkoj županiji trebati puno manje vremena nego što je to trebalo za Grad Zagreb. Moj fokus je usmjeren na to da obnova i sanacija obiteljskih kuća počne što je prije moguće.“, naglasio je na kraju ministar.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X