Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
prvaošnaslov

I.OŠ Petrinja 940 tisuća kuna bespovratnih EU sredstava za projekt „Djeca Petrinje u srcu“

PETRINJA – Dobre vijesti stižu iz Prve osnovne škole Petrinja. Školi su naime prije nekoliko mjeseci odobrena EU sredstva za provedbu projekta „Djeca Petrinje u srcu“, a ugovor vrijedan 940 tisuća kuna, ovaj je tjedan, u nazočnosti voditelja projekta Danijela Pranića, potpisao ravnatelj Prve osnovne škole, Robert Groza.

Riječ je o sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020., kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“.

„Prva osnovna škola se 2018. godine javila na natječaj Europskog socijalnog fonda – Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, s projektom „Djeca Petrinje u srcu“. Ideja je bila da se omoguće i provedu nekakve aktivnosti kroz koje bi naša djeca mogla stjecati nova znanja i vještine. Prije par mjeseci, još prije ove situacije s koronom, dobili smo obavijest da smo na natječaju prošli i sad smo na potpis dobili ugovor vrijedan 940 tisuća kuna. Znači, projekt je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima EU-a. Dakle, Grad, Županija i mi kao škola ne moramo dati ni lipu za njegovu provedbu, a svi ti novci i oprema koju ćemo nabaviti ostaju u našem gradu “, objasnio je ravnatelj Groza.

Kako mu i sam naziv kaže, projekt „Djeca Petrinje u srcu“, namijenjen je djeci Petrinje, ne samo učenicima Prve osnovne škole.

„Jedan od naših ciljeva je da u projektu sudjeluje najmanje tisuću djece iz Petrinje, iz svih petrinjskih škola“, napominje Groza.

Provedba projekta trajat će 16 mjeseci.

„Kroz tih 16 mjeseci mi bismo usporedo razvijali nekoliko aktivnosti. Jedna od njih je robotički kamp u koji bismo vodili djecu gdje bi učili robotiku. Kupili bismo i robote, pa bi onda imali i nekakvu robotičku ligu. Nadalje, predvidjeli smo sustave „virtualne stvarnosti“ da se djeca i s tim upoznaju. U Petrinji planiramo organizirati i Dane znanosti na kojima bi djeca sudjelovala. Budući da je Prva osnovna škola bila prva osnovna škola u Hrvatskoj koja je imala 3D printer, a sad je od toga već prošlo četiri, pet godina, stavili smo u ovaj projekt i novi 3D printer i 3D skener što nam je prihvaćeno, tako da ćemo i to nabaviti. Organizirat ćemo i posjet tvrtki Rimac. Znači, s jedne strane imamo tehniku i znanost, a s druge strane imamo opet ovu našu zadrugarsku priču. Imamo tu i astronomiju i ekologiju. Posjetit ćemo i zvjezdarnicu Višnjan, učenike ćemo odvesti na njihov ljetni kamp. Mi u školi već imamo astronomsku skupinu, pa planiramo i nabavku malo boljeg teleskopa i računala koje je s tim povezano. Organizirat ćemo radionice na kojima će polaznici astronomske grupe moći drugoj djeci pokazivati što se sve teleskopom može vidjeti. Ukratko, to su neki naglasci ovog projekta, iako ima još aktivnosti koje ćemo provesti. Između ostalog, knjiga dječjih pjesama. Djeca iz našeg grada će moći objaviti svoje pjesme u knjizi koju ćemo izdati“, otkrio je ravnatelj Prve osnovne škole Petrinja.

U osmišljavanje ideja za projekt, kaže, u školi su se uključili svi zajedno.

„Kolega, voditelj projekta je došao na ideju, nas dvojica smo sjeli, malo smo razmislili što bismo mogli, uključili smo ostale kolege i svatko je dao neku svoju ideju. Tako će i u provedbu aktivnosti, uz voditelja projekta, biti uključeno barem još desetak učitelja iz naše škole.“

Provedba projekta „Djeca Petrinje u srcu“ trebala bi krenuti u rujnu, početkom nove školske godine.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X