prvakucaobnova2409202221

I to smo dočekali…u Nebojanu država završila prvu obiteljsku kuću nakon potresa VIDEO

NEBOJAN – Gotovo dvije godine nakon razornog potresa koji je pogodio naše područje, državnim sredstvima dovršena je prva obiteljska kuća i to u Nebojanu. Posjetili smo vlasnicu Ivančicu Kudlek koja nije skidala osmjeh sa svoga lica nakon što je od izvođača radova dobila ključeve svoje nove obiteljske kuće na korištenje.

Kudlek nam otkriva kako je riječ o tipskoj montažnoj kući. „Papiri su kod mene bili uredni, legalizacija odrađena, sve je bilo upisano i ja sam prvo rješenje dobila 2021.godine u studenom, da imam pravo na kvadraturu na koju imam pravo. Tu smo zastali. Ništa se nije događalo do ove godine. U četvrtom mjesecu kada sam pozvana da dođem potpisati ugovor. 6.travnja sam potpisala Ugovor o izgradnji i od tada je opet bilo zatišje, nitko se nije javljao. Međutim, jedan dan su samo došli i rekli su da su došli raditi temelje. Napravili su temelje“, započela je uvodno svoju priču Kudlek.

Kod izrade temelja pojavili su se mali problem jer glavni izvođač je uzeo podizvođača, stoga Kudlek ističe kako je u cijelom ovom procesu obnove jako važan dobar izvođač. „Glavni izvođač je došao, sve je sanirao i tada mi je obećao, kada su temelji bili gotovi, da se strpim 21 dan, da će nakon toga doći moja kuća koja se radi u tvornici. Naravno, kako smo svi mi malo skeptični zbog crnila koje je oko nas, nisam vjerovala da će to biti tako. Međutim, kako su prošla 22 dana, jednu večer je stigao poziv da ujutro raskrčim dvorište jer dolazi kuća. Opet sam uzela sve to s dozom. No ujutro je kuća bila na dvorištu. Otišla sam na posao, vratila sam se kući, zidovi su bili gore. Drugi dan sam se vratila, na kući je bio pokrov,a treći dan je kuća bila pokrivena. Može se. Možda je moglo i brže, ali ja sam sretna“, nastavlja Kudlek svoju priču.

Kaže kako je i sama dvije godine od razornog potresa živjela u mobilnoj kući i kontejneru te zna kakav je to život. Nova kuća je izgrađena u 22 radna dana. „Prvenstveno bih se morala zahvaliti tvrtki koja je kod mene radila, a radi se o Jedinstvo Krapina, naša hrvatska tvrtka koja posluje dugi niz godina i ima vrhunsku ekipu i ljude. Razgovarajući s mojim radnicima koji su radili kod mene, rekli su mi kako oni imaju 900 zaposlenih ljudi. Svi ih znamo kao proizvođače kontejnera, međutim ta tvrtka radi po Njemačkoj, Austriji, rade velike vrtiće, modularne škole i prvi puta su se na našem dijelu okušali s ovakvom kućom i to upravo kod mene u Nebojanu“, dodaje Kudlek.

Uspjela je od radnika koji su radili na njezinoj kući doznati kako bi ta tvrtka na mjesečnoj razini mogla napraviti i do osam ovakvih kuća. „Svjesna sam i toga da je jako puno ljudi odlučilo uzeti zidanu kuću jer još uvijek više vjerujemo zidu. Htjela bih i taj mit razbiti. U Petrinji je davnih godina, prije puno godina bio potres, Petrinja je stradala, ali se brzo obnovila. Je, jer su u to vrijeme bile drvene kuće. Ja sam imala primjer na svom imanju vidjeti drvene objekte kako su reagirali, sve su preživjele, a sve što mi je na ovom imanju bilo zidano mi je otišlo. Ja sam prema zidanom od sada skeptična. Bila sam u centru grada kada su mi se zidovi urušavali na glavu i ja sam se odlučila za montažnu kuću. Tko god se odlučio na ovakvu kuću neće pogriješiti“, smatra Kudlek.

Nova montažna kuća ima 70 kvadrata, namijenjena je za tri člana. Ima kuhinju, dnevni boravak, kupaonicu, hodnik te dječju i spavaću sobu. Ivančica nam otkriva kako je ključeve svoje nove obiteljske kuće obnovljene nakon potresa dobila već trećeg dana, ali službena primopredaja je bila 23.rujna.

Na samom kraju uputila je poruku svima onima koji, sada već gotovo dvije godine čekaju istu ovakvu sretnu priču kao i obitelj Kudlek, Ivančica poručuje : „Moja poruka bi bila da se bore. Ja sam poslala e-mailova, upita, pisala sam, možda nisam ništa s time promijenila, možda i jesam, ali sam stalno radila pritisak. Svi kažu, već smo sami sebi dosadni, idemo u Ured državne obnove, pa što onda. Idem svaki dan, popijem si kavu, obiđem Ured i vratim se raditi. Budite uporni, ja sam bila uporna. Nisam imala nikakve veze, nikakva poznanstva nisam imala i zato mi je još veći šok da sam ja dobila ovakvu kuću“, rekla je Kudlek.

Sada kaže, slijede oni završni detalji, a to je kako kaže Ivančica, kući ponovno dati dušu, jer kuća je duša, dom, uspomene i sve što ide uz jedan obiteljski dom. „Na meni je da tu kuću opet uredim, da bude toplo, šarmantno i da ova kuća opet ima dušu“, zaključila je Kudlek.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X