Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
savjetnaslov-2

Ideja Savjeta mladih Grada Petrinje o uređenju „parka za mlade“

PETRINJA – Savjet mladih Grada Petrinje u srijedu, 4. rujna 2019. održao je svoju četvrtu sjednicu. Između ostalog, članovi Savjeta osvrnuli su se na volontersku akciju „Zelena čistka 2019.“ koju su organizirali sredinom lipnja. Iako ih žalosti što je usprkos dobroj promociji akcije, odaziv građana bio slab, zadovoljni su što su i oni malobrojni koji su se odazvali, odradili velik i koristan posao.

„Akciju smo održali 15. lipnja i trajala je od 9.30 do otprilike 14 sati. Imali smo promotivne majice ove akcije, imali smo promociju u lokalnim medijima i na internetu, plakate po gradu, ali bez obzira na dobru promociju, ipak smo imali loš odaziv. No, iako nas je bilo malo, uspjeli smo skupiti desetak vreća smeća. Voljela bih napomenuti kako je to bilo dan poslije „ludog dana“srednjoškolaca, od koji se nitko nije pojavio na akciji. Nakon „ludog dana“ostalo je puno boca, pjene za brijanje, čepova i drugog otpada, tako da smo zaista imali što čistiti. Iako nam se ljudi nisu baš odazvali, napravili smo zapravo dobar posao“, kazala je predsjednica Savjeta mladih, Petra Božurić.

Nažalost, dodaju članovi Savjeta, sada je na tom dijelu koji su očistili, ponovno nabacano smeće. Nadaju se kako će na neku od sljedećih akcija odaziv sugrađana ipak biti bolji, jer u konačnici, čist okoliš interes je svih nas.

Na sjednici, članovi Savjeta mladih razgovarali su i o Programu svog rada za 2020. godinu koji trebaju usvojiti na idućoj sjednici. Na toj sljedećoj sjednici vjerojatno će birati i novog predsjednika ili predsjednicu Savjeta, jer je aktualna predsjednica Petra Božurić, najavila kako zbog obveza na fakultetu koji je upisala u Osijeku, vjerojatno neće moći dalje obnašati tu dužnost.

I na ovoj sjednici, članovi Savjeta mladih ukazali su na neke od problema s kojima se susreću njihovi vršnjaci u Petrinji. Fran Komlinović upozorio je primjerice na nedostatak mjesta za rekreaciju mladih.

„Mi smo donedavno, sve do prošlog tjedna, svakog utorka igrali nogomet u „balonu“ na Mladosti, no Grad je odjednom valjda oduzeo koncesiju i maknuli su taj balon. Sad u Petrinji nemamo gdje igrati rekreativno nogomet. Ne samo nogomet, bilo kakav rekreativni sport. Dvorane Srednje i osnovne škole su zauzete. Nema se gdje zakupiti dvorana, a igrat se uskoro neće moći ni vani, jer dolaze hladniji dani. Uglavnom, grad uopće nema za mlade adekvatan sportski prostor koji bi se mogao zakupiti mimo sportskih klubova. Mislim da je to jako velik problem, ne samo mladih, nego svih i da bi to pitanje trebalo uputiti Gradskom vijeću“, rekao je Komlinović.

Osim nedostatka prostora za rekreaciju, kronični problem koji već godinama muči mlade Petrinjce je i nedostatak prostora za okupljanje, druženje, organiziranje različitih događanja. Večernji izlasci za mnoge mlade uglavnom se svode na okupljanje na prostoru Gradske tržnice koji niti je adekvatan, niti predviđen za takvo što.

„Ako mladi već ne mogu dobiti nekakav svoj centar, prostor pod krovom, željeli bismo da se u Petrinji uredi barem nekakav park za mlade na otvorenom“, kazao je član Savjeta, Daniel Barukčić.

„Ideja je bila još od početka godine u Planu i programu da stvorimo neki prostor za mlade. I na prethodnim sjednicama govorili smo o tome da se otvori taj neki prostor za mlade. To se godinama „razvlačilo“ i u prijašnjim sazivima Savjeta mladih, ali nije prolazilo. Ne znamo zašto ni mi, a vjerujem ni prošli Savjeti mladih. To su nama neki nepoznati razlozi. Mi smo došli na ideju da se otvori možda neki „park za mlade“i da se malo razviju ti neki urbani dijelovi grada koji su neiskorišteni, a na koje Grad Petrinja ima pravo. Možda da se taj neki dio grada raščisti, opremi klupama i da to bude „park za mlade“, kao što neki drugi gradovi imaju – primjerice Sisak ima „skate park“, Zagreb „art park“. Dakle, da se urede neki prostori koji bi bili namijenjeni sadržajima za mlade, gdje bi mladi mogli organizirati svoje događaje tijekom ljeta, da se stvori novo mjesto gdje bi mladi Petrinje mogli imati, ako već ne neki svoj zatvoreni centar, barem da Grad onda omogući neki vanjski prostor koji bi služio za mlade“.

Članovi Savjeta mladih predlažu i potencijalne lokacije jednog takvog parka za mlade.

„Jedna od potencijalnih lokacija koje smo imali u vidu je prostor oko stadiona Mladosti, desno gdje je bio „Kavez“. Taj dio prema uvidu koji sam imao u katastar koji je dostupan online, pripada lokalnoj mjesnoj zajednici i Gradu Petrinji, tako da bi taj prostor možda bio idealan. Druga lokacija koju smo imali u vidu, prostor je pokraj Pošte, onaj ograđeni prostor oko vojarne koji bi možda bio isto tako dobar kad bi se raščistio. Naravno, dolaze u obzir i drugi dijelovi grada, samo bi možda uvjet bio da taj prostor nije toliko udaljen od centra grada, jer ipak bi to bio prostor na kojem bi se mladi okupljali i ne bi imalo smisla kad bi taj prostor bio negdje izvan grada, na nekoj lokaciji do koje mladi ne bi mogli doći“, obrazložio je Barukčić.

Sa svojim upitima i prijedlozima mladi se planiraju obratiti i Gradskom vijeću. Smatraju kako nije u redu to što njihovi predstavnici nisu bili pozvani na svečanu sjednicu Gradskog vijeća održanu u kolovozu povodom Dana grada. „Meni to nije lijepo, ako nas nisu zvali“, rekla je članica Savjeta, Antonela Gorup.

Oni bi, kažu, voljeli da se na neku od njihovih sjednica odazovu gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća kojima redovno upućuju pozive, kako bi saslušali probleme i prijedloge mladih.

Između ostalog, članovi Savjeta mladih na sjednici su razmatrali i aktivnosti koje bi mogli organizirati do kraja ove, ali i u sljedećoj godini. Jedan od ideja je i oslikavanje klupa na šetnici uz Petrinjčicu.

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X