lananaslov

„Jesenska šalica magle“ Lane Sučec

PETRINJA – Englezi se već stoljećima ponose svojom „five o’clock tea“ tradicijom – običajem ispijanja čaja u pet popodne, u kojem ih vjerojatno ni aktualne muke po Brexitu ne mogu omesti. Japanci su još u vrijeme samuraja razvili ceremonijalno ispijanje čaja, tzv. „chan – no – yu“ ceremoniju. (Kasnije je ceremoniju serviranja i ispijanja čaja u svojoj knjizi „Tisuću ždralova“ minuciozno opisao japanski Nobelovac Yasunari Kawabata). Kinezi se mogu pohvaliti da je prvu poznatu knjigu o čaju napisao njihov sunarodnjak, pjesnik iz 8. stoljeća Lu Wu. No, tko se od njih može pohvaliti da je ikad u životu „srknuo jesensku šalicu magle“?

Mogu to učiniti svi oni koji su ovog petka navratili u Malu dvoranu petrinjskog Hrvatskog doma u kojoj je Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, u Mjesecu hrvatske knjige, organizirala večer poezije „Jesenska šalica magle“ mlade petrinjske pjesnikinje Lane Sučec.

Lana je danas studentica medicine – treća godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poeziju je počela pisati još u osnovnoj školi. Već tada stigle su i prve nagrade „Goranovog proljeća“ koje je nastavila dobivati i kao gimnazijalka u Srednjoj školi Petrinja koju je pohađala.

„Počela sam još davno, u četvrtom razredu osnovne. Već tad sam počela dobivati nagrade, a najveća moja nagrada bila je 1. nagrada „Goranovog proljeća“ kad sam bila četvrti srednje. Naravno, pisati sam nastavila i nakon toga“, kaže Lana. Otkriva kako su joj najčešći motivi i zapravo nepresušna inspiracija za pisanje, ljubav prema domovini i Kupa na kojoj voli provoditi slobodno vrijeme. Na Kupi je puno vremena provela i veslajući. Jer, osim poezije i medicine koju studira, sport je još jedna njezina ljubav. Uspješno se bavila karateom i veslanjem. Upravo su kanu i veslo s kojima je osvajala brojna odličja na natjecanjima, bili dio scenografije njezine poetske večeri „Jesenska šalica magle“.

„Uz poeziju i fakultet, volim se baviti i sportom. Često trčim nasipom, a ljeti kad imam vremena, još uvijek idem na veslanje na Kupu, no sada iz svoje želje, iz ljubavi prema Kupi. Idem rekreativno i na maratone od 10 kilometara u Zagrebu i to bi, uz pisanje, ukratko bilo bilo to“, skromno otkriva o sebi.

O „Jesenskoj šalici magle“ koju je na ovoj poetskoj večeri „servirala“publici, Lana kaže:

„To su moje odabrane pjesme za koje smatram da me najbolje opisuju kao osobu i ono što ja stvaram. Dakle, u “Jesenskoj šalici magle” može se vidjeti jedan cijeli život koji nam prolazi pred očima“.

Dobrodošlicu na ovoj poetskoj „čajanki“ gostima je uputio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice, Ante Mrgan koji je podsjetio kako je Mjesec hrvatske knjige ove godine posvećen glazbi, a obilježava se pod motom „U ritmu čitanja“.

„U proteklih 14 dana smo u sklopu Mjeseca hrvatske knjige predstavljali prozna djela naših petrinjskih autora. Ima li što ljepše nego napraviti sada i jednu večer poezije, zajedno s ovim divnim mladim ljudima uz koje ćete se sigurno osjećati ugodno“, rekao je Mrgan.

Moderatorica poetske večeri bila je knjižničarka Katica Taradajčuk.

Lanine stihove čitala je Anamaria Yago.

Svojim nastupima program su obogatili mladi plesači Plesnog kluba „Petrinia“, Karla Autischer i Matija Baljak.

Nekoliko pjesama, za klavirom je otpjevala Laura Sučec.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X