celjaktekst

Koliko županija izdvaja za medije? Celjak: „Naravno da je važno informirati javnost o onome što radi Sisačko-moslavačka županija“

SISAK – Na Aktualnom satu Županijske skupštine SDP-ov vijećnik Danijel Kljaić je postavio pitanje koliko Sisačko-moslavačka županija izdvaja na godišnjoj razini financijskih sredstava za medije te koliko ustanove i tvrtke, kojima je osnivač županija, također izdvaja za medije. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako županija ima suradnju s medijima, kao što je to uobičajeno u svim ostalima gradovima i županijama u Hrvatskoj.

„Naravno da je važno informirati javnost o onome što radi Sisačko-moslavačka županija, što je u okviru nadležnosti i djelokruga rada naše županije, posebice kada govorimo o sanaciji od posljedica potresa. Važno je da naši sugrađani znaju kojim tempom ide obnova koja je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, važno je da su naši sugrađani informirani o aktivnostima upravnih odjela Sisačko-moslavačke županije, o aktivnostima župana, Ureda župana. Kada govorimo o izdvajanju za medije, to je sve vidljivo u proračunu Sisačko-moslavačke županije“, pojasnio je Celjak.

Više je rekla i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković. „Za razliku od drugih gradova i općina, u veljači ove godine sukladno članku 39.Zakona o elektroničkim medijima, Sisačko-moslavačka županija je raspisala javni poziv za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija u 2022.godini. Ukoliko su sredstva za medije osigurana u proračunima jedinica lokalne, područne, regionalne samouprave, ta ista sredstva dodjeljuju se putem javnog poziva, a temeljem javno objavljenih kriterija. Vrlo transparentno donesen je pravilnik, raspisan je javni poziv na koji su se mogli javiti svi mediji. Povjerenstvo je procijenilo pristigle prijave i sukladno tome donesene su odluke o financiranju. Meni je žao ako vijećnik nije dovoljno informiran, budući je on uključen u rad ove Županijske skupštine, ali na našim stranicama možete i sada pogledati, www.smz.hr, pod Upravni odjel za poslove župana, javno i transparentno objavljene sve i jedne odluke koje su donesene o financiranju medija“, rekla je Mioković.

Uvidom u navedene odluke, Sisačko-moslavačka županija u ovoj godini za medije je izdvojila više od 961 tisuću kuna. Vijećnik Kljaić je također postavio pitanje koliko je Sisačko-moslavačka županija zaposlila ljudi nakon što je nova vlast preuzela funkcije u županiji. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako točan broj ne zna.

„Sisačko-moslavačka županija je nakon potresa dobila nove poslove. Ti poslovi se odnose na sanaciju posljedica potresa. Ti poslovi nisu niti predviđeni zakonom i to nije uobičajena nadležnost niti djelokrug rada Sisačko-moslavačke županije. Mi imamo potrebu za pojedinim strukama i Sisačko-moslavačka županija se upravo zbog tog dodatnog opsega poslova pojačala u pojedinim upravnim odjelima, to prvenstveno mislim na javnu nabavu kao i upravni odjel koji je zadužen za obnovu“, rekao je Celjak, a potom je podsjetio na sve projekte i programe koje je županija pokrenula u proteklih godinu dana u segmentu obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi kako bi dodatno približio vijećniku potrebu za zapošljavanjem u županiji.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X