Izbornik
komestekst

Komes o potpisivanju ugovora o dovršetku autoceste: „Ovo je vrlo važan dan i za Petrinju“

PETRINJA – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas će biti potpisan Ugovor za izgradnju autoceste A11 Lekenik-čvor Sisak, čime bi konačno trebala početi gradnja na dovršetku autoceste od Zagreba do Siska. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes za Petrinjski radio i Portal 53 je istaknula kako je ovo važan dan.

„Vrlo važan dan. Upravo dolazim s konferencije na kojoj se razgovaralo o demografskoj obnovi Hrvatske i zaključak je zapravo da su sve mjere uzaludne ukoliko gospodarski život nije jak, ukoliko nema razvijenog poduzetništva i gospodarstva općenito. Stoga, ovaj današnji dan kojim započinje gradnja nastavka autoputa do Siska, a ujedno i čvora koji će približiti i Petrinju glavnom gradu, a pritom znamo svi koliko se razviju dijelovi uz autocestu i nastaju nove gospodarske zone, veselimo se tome. U Petrinji imamo problem s jednom jedinom poduzetničkom zonu, ali radit ćemo i na novim zonama, stvorit ćemo uvjete za povratak naših ljudi u Petrinju i dolazak novih“, rekla je Komes.

Krajem ovog mjeseca trebala bi započeti gradnja posljednje dionice autoceste Zagreb – Sisak od Lekenika do Siska u dužini od 11 kilometara. Rok za završetak radova je 24 mjeseca pa bi kompletna autocesta trebala biti završena 2024.godine.

Podsjetimo, Zajednica ponuditelja koju sačinjavaju tvrtke Colas iz Varaždina i Geotehnika s Brača na natječaju su ponudili gradnju preostale dionice autoceste od Lekenika do Siska za 281,33 milijuna kuna (bez PDV-a). Na tu odluku žalila se tvrtka Strabag, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o odabiru te je predmet vraćen u postupak novog pregleda ponuda. Nakon nove evaluacije ponuda HAC je ponovno posao dao Colasu i Geotehnici, a na tu odluku nije pristigla niti jedna žalba te je prvotna odluka ostala na snazi.

Kako nove žalbe nije bilo, danas će u 14.30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu biti potpisan Ugovor za izgradnju dionice autoceste A11 Lekenik – čvor Sisak. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisivanju će nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Na potpisivanju ugovora bit će i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Sljedeći tjedan bi izvođači trebali biti uvedeni u posao, odnosno službeno bi počeli radovi.  Dodajmo i kako HAC planira i projektiranje i gradnju čvora Petrinja preko kojeg bi se autocesta spojila na državnu cestu te građanima Petrinje i okolice omogućio spoj na autocestu. Autocesta bi trebala završiti na ulasku u grad Sisak, a gradnja spoja autoceste s gradom u dužini od 3,2 kilometra u nadležnosti je Hrvatskih cesta i radovi su u tijeku.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X