Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
SAMSUNG CSC

Ljetni upisni rok u Srednjoj školi Petrinja – u 6 obrazovnih programa primaju ukupno 106 učenika

PETRINJA – U tijeku je ljetni rok upisa u prve razrede srednje škole za iduću školsku godinu. Odabir obrazovnih programa počeo je 25. lipnja. U Srednjoj školi Petrinja u šest obrazovnih programa koje ova škola nudi, ukupno ima mjesta za 106 učenika.

„Ono što Srednja škola Petrinja nudi, to su već dobro poznati programi: opća gimnazija – 40 upisnih mjesta (dva razreda), zatim veterinarski tehničar – 20 mjesta (jedan razred); prehrambeni tehničar – 20 mjesta (jedan razred);  jedan miješani razred mesar i cvjećar s po 10 mjesta i jedan razred pomoćnog voćara- vinogradara- vinara sa 6 mjesta za učenike s teškoćama“, podsjetio je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

Prijave i upisi u srednje škole provode se elektroničkim putem, na stranici upisi.hr.

„Mi smo naravno ponudili pomoć svim onim učenicima koji se žele upisati u našu školu, da se, ako oni i njihovi roditelji nisu vični sustavu e-građani, u periodu od 25. lipnja do 6. srpnja slobodno jave nama u školu gdje ćemo im pomoći ispuniti sve podatke, s obzirom da je to novi sustav. Ponudili smo da tko god želi, dođe do nas i mi ćemo mu pomoći da se ta procedura provede i da se sve unese u sustav. Ukoliko netko ima s tim problema, mi ćemo to napraviti u školi za njega“, poručuje ravnatelj Orlić.

Kraj prijava obrazovnih programa u ljetnom roku je 7. srpnja u 12 sati, kada će se zaključati mogućnost odabira. Nakon toga započinje proces ispisa prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 8. srpnja, a nakon toga, 9. srpnja objavljuju se konačne ljestvice poretka. Fizički upisi, kada učenici dolaze u školu upisati se, trajat će od 11. do 13. srpnja 2022. godine.

Koliko je mjesta ostalo za jesenski rok, okvirno će biti objavljeno 15. srpnja, a službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će 10. kolovoza. Prijave za jesenski upisni rok počinju 20. kolovoza i traju do 24. kolovoza. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 27. kolovoza, a upisi će u jesenskom roku biti 29. i 30. kolovoza.

Ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić napominje kako učenici ove škole postižu odlične rezultate na državnoj maturi i pri upisu na željene fakultete, a oni koji završe strukovna zanimanja, traženi su na tržištu rada i posao pronalaze vrlo brzo po završetku školovanja. Svoja znanja i vještine imaju priliku obogatiti i kroz različite programe u kojima ova škola sudjeluje, poput GLOBE programa, Erasmus +, EU parlament i drugih.

Ravnatelj Orlić otkrio nam je ovom prilikom i kako su, u suradnji sa svojim osnivačem – Županijom Sisačko-moslavačkom te Ministarstvom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Ministarstvom obrazovanja i Svjetskom bankom, izradu dokumentacije za novu školu, priveli kraju.

„Važno je napomenuti da sad idemo u završnu fazu dokumentacije za novu školu i nadamo se da će do 15. srpnja biti raspisan natječaj Svjetske banke. Planovi su da sljedeću školsku godinu, znači 2023. dočekamo u svom novom prostoru. To je nekakav globalni plan, na tom se sad intenzivno radi i dokumentacija je gotova, predani su dokumenti za građevinske dozvole i evo kažem, sad se finiširaju zadnji papiri i nadamo se da će do 15. srpnja biti raspisan natječaj za izvođače za Srednju školu“, rekao je ravnatelj Orlić.

Podsjetimo, Srednja škola Petrinja radit će se iz zajma Svjetske banke, u objektu nekadašnje škole kraj tvornice Gavrilović, koju im je nakon potresa darovao Đuro Gavrilović. Napravljeni su svi istražni radovi, izrađeni su idejni i glavni projekt, dobivene sve suglasnosti javnopravnih tijela, a Grad Petrinja, na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, izmijenio je u tu svrhu i Prostorni plan. Kao dodatni sadržaj, uz školu bi se trebala graditi i sportska dvorana.

Obnavljat će se i stara zgrada Srednje škole u Gundulićevoj ulici, (kao jedan od objekata koji imaju posebnu značajnu kulturnu vrijednost), a u njoj će biti smješten dio gimnazijskog programa. Otvorena je i mogućnost uređenja Učeničkog doma.

Fotografije: Arhiva Portala 53

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X