hrdogo2211202224

Muzej Like Gospić donirao Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja 50 tisuća kuna

PETRINJA – Muzej Like Gospić donirao je 50 tisuća kuna Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, a tim povodom, na Trgu kulture je ravnateljica gospićkog Muzeja Tatjana Kolak, simbolično uručila ček ravnateljici petrinjskog Hrvatskog doma Vesni Brebrić.

Kolak otkriva kako je cijela priča oko ove donacije krenula prije godinu i pol dana, a cijelo vrijeme vodili su se mišlju Nikole Tesle koji je bio humanitarac i koji je smatrao da sve što on radi, radi za dobrobit čovječanstva.

„U okviru našeg Muzeja djeluje Memorijalni centar Nikola Tesla – Smiljan i mi proslavljamo 10.srpnja svaki put njegov rođendan i tada organiziramo različite manifestacije. Prošle godine kolegica Ana Marija Šolaja je osmislila projekt u suradnji s modnim dvojcem ELFS koji je za nas dizajnirao limitiranu ediciju majica Smiljan by ELFS koju smo mi otkupili, to je bilo 166 majica i koje smo mi prodavali u našoj suvenirnici u Memorijalnom centru i onog trenutka kada smo prodali sve te majice mi smo već tada odlučili da će to sigurno biti za Banovinu. Nismo znali ni gdje niti kome. Onda smo gledali kome bi to darovali i nekako smo se odlučili za Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja jer ima različite djelatnosti, bavi se mladima, ima glazbene sekcije, galerijsku sekciju, a obzirom smo mi Muzej i objedinjujemo tu skrb o kulturnoj baštini, nekako smo gledali da budemo i slične ustanove“, pojasnila je Kolak.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja Vesna Brebrić nije krila zadovoljstvo navedenom donacijom. „Ne znam ni sama koliko bi se puta zahvalila na ovako vrijednoj donaciji. Neko vrijeme nismo dobivali nikakve donacije, radili smo normalno svoje poslovanje uz potporu Grada, izlazili smo u susret ustanovama, udrugama. Kada sam dobila poziv za ovu donaciju, naprosto nisam vjerovala i bila sam u šoku. Već u samom početnom razgovoru sam shvatila da imamo dosta poveznica tako da vjerujem da ćemo nastaviti suradnju i u buduće. Sredstva će biti utrošena za našu tehničku opremu“, rekla je Brebrić.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević podsjeća kako je Gospić bio među prvim gradovima koji je priskočio Petrinji u pomoć u danima nakon potresa. „Mogu reći da Petrinja dijeli puno toga zajedničkog s Gospićem, to je rub Vojne krajine koji je kroz povijest takav kakav je, jedino što je Gospić imao sreću da nije na trusnom području kao što je Petrinja pa nije imao potresa, ali i u II.Svjetskom ratu smo prošli kalvariju, u Domovinskom ratu smo prošli kalvariju. Nadam se da ćemo danas kao feniks izaći iz ovoga svega i krenuti u jednom pravcu blagostanja i napretka. Petrinja ima puno toga za pokazati hrvatskom narodu i Hrvatskoj, isto kao i Gospić. Trebamo hrabrosti, smjelosti, odvažnosti jer nitko nam drugi neće pomoći ako si sami ne pomažemo“, rekao je Starčević.

Na ovoj vrijednoj donaciji zahvalila se i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. „Iako su protekle gotovo dvije godine od potresa, pomoć nam i dalje pristiže. Očito je svijest naših građana, cijele Hrvatske još uvijek u tom smjeru, odnosno, očito je vidljivo da nama još uvijek treba pomoć. Zato se zahvaljujemo gradonačelniku i Muzeju Lika na ovoj vrijednoj donaciji, ali isto tako i na svemu što nam je pruženo neposredno nakon potresa. Ova vrijedna donacija će svakako naći svoje mjesto u novoobnovljenoj zgradi Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom budući je možda neka oprema tamo bila starija, treba ju osuvremeniti sve što je unutra. Vjerujem da će naći svoje mjesto i da će ravnateljica dobro iskoristiti ovu vrijednu donaciju“, kazala je Komes te dodaje kako vjeruje da je ovo početak jedne lijepe suradnje Gospića i Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X