DVIS Split

Na Danima volonterstva i solidarnosti u Splitu za petrinjsku osnovnu školu prikupljeno više od 9 tisuća kuna

PETRNJA – Splitski volonteri još uvijek prikupljaju novčana sredstva za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Gora. Tradicionalna manifestacija Dani volonterstva i solidarnosti koju 25. godinu zaredom organizira Regionalni volonterski centar Udruge „MI“ – Split održala se prošlog tjedna u Strossmayerovom parku (Đardinu) u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira. – priopćili su splitski volonteri.

Od ove godine manifestacija se odvila pod novim nazivom (stari naziv je Dani volonterskog rada), no u starom veselom i humanitarnom ruhu. Naime, ova humanitarno-prodajna manifestacija svake godine okupi 30-ak udruga i javnih ustanova te velik broj volontera. Štandovi su i ove godine imali raznoliku ponudu – od knjiga i stripova pa sve do nakita, ukrasa, maslinovog ulja te prirodne kozmetike. OŠ Grohote sa Šolte predstavili su proizvode svoje učeničke zadruge, kao i učenici COO „Juraj Bonači“ i SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića, Splitsko dijabetičko društvo je mjerilo šećer u krvi i tlak građanima te ih informiralo o šećernoj bolesti, dok su Udruga MoSt i Liga za prevenciju ovisnosti prodavali svoje proizvode (torbe i majice sa šaljivim natpisima). Volonteri IV. gimnazije „Marko Marulić“ prodavali su knjige, a volonteri i članovi udruga Srce, Moje dijete Solin i Lastavice proizvode nastale na njihovim radno-okupacijskim radionicama s osobama s teškoćama u razvoju.

Svaka organizacija dio sredstava od prodaje na štandu usmjerava jednoj organizaciji u potrebi. Ove godine je to OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Gore koja je teško stradala u potresu koji je krajem 2020. godine zadesio Sisačko-moslavačku županiju. Škola koja broji 92 učenika trenutno djeluje u područnoj školi Mate Lovraka (PŠ Češko selo) u Petrinji, dok nastavnici i administrativno osoblje rade u hodnicima i portirnici. Za školu je na štandovima prikupljeno ukupno 9.370,00 kuna.

Na štandovima su se građani također mogli informirati o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o važnosti volonterstva u izgradnji zdravog i humanog društva. Manifestacija je financirana sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz podršku HDS ZAMP-a.

Iz OŠ Ivan Goran Kovačić Gora na svojim su stranicama naveli: „Svi se nadamo da će gradnja naše nove škole početi što prije. Hvala svima koji nas nisu zaboravili, podržavaju nas cijelo ovo vrijeme od potresa i pokušavaju nam olakšati povratak u naše učionice!“


foto: dalmatinskiportal.hr

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X