Share on facebook
Share on twitter
stozer09072020

Na području županije aktivna 34 slučaja, u samoizolaciji 166 osoba

SISAK – Održana je nova sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije nakon koje je održana i konferencija za medije na kojoj je Roman Rosavec, zamjenik sisačko-moslavačkog župana i načelnik Stožera civilne zaštite naše županije izvijestio o trenutnom stanju po pitanju koroanavirusa na području naše županije.

„Nakon 42 dana, točnije do 17.lipnja nismo imali novooboljelih, a obzirom na današnju situaciju na današnji dan ukupno na području Sisačko-moslavačke županije ukupno su oboljele 34 osobe. Od te 34 osobe, najveći broj zaraženih dolazi sa područja Kutine, njih 13, u Petrinji šest novooboljelih i obrađenih osoba od kojih je jedna osoba strani državljanin sa područja BiH koji je na radu na području Petrinje. Pet osoba imamo na području Siska, te po jednu osobu u Hrvatskoj Kostajnici, Donjim Kukuruzarima, Dvoru, Novskoj i Martinskoj Vesi“, rekao je uvodno Rosavec.

U samoizolaciju je stavljeno 166 osoba, dok je u Kutini u samoizolaciji 55 osoba. „Vidite da stanje sa koronavirusom još nije prošlo i jedan nemili događaj, jedno okupljanje je postalo žarište na području Moslavine. Mislim da nam je to primjer svima na koji način ne bismo trebali postupati i da bi i dalje trebali ostati krajnje odgovorni kao briga za nas pojedince, ali i naše sugrađane. Uistinu se nadam i kroz ovaj primjer, ali i kroz ovaj apel kojeg ponovno kao načelnik Stožer upućujem svim našim sugrađanima, ostanite odgovorni, brinite o sebi, bližnjima, poštujte mjere i propise koje nalaže kako Nacionalni tako i županijski Stožer, naročito ukoliko imate potrebe za pružanjem određenih zdravstvenih usluga, poštujte određene protokole“, rekao je Rosavec te dodaje kako su sve službe aktivne i intenzivno radi, no dodaje kako je krajnja odgovornost ipak na građanima.

Predstavnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Robert Vukić je kazao kako nadziru 166 osoba u samoizolaciji. „Od 17.lipnja imamo utvrđenih četiri kršenja samoizolacije i to se dogodilo u vrijeme izricanja odnosno donošenja odluke o obveznoj samoizolaciji državljana koji dolaze iz BiH i Republike Srbije, a zadnje je utvrđeno 4.srpnja. Nije se radilo o našim državljanima i građanima, nego građanima koji su došli iz drugih zemalja. Od 4.srpnja nemamo utvrđenih kršenja mjera samoizolacije. Ukupno, možemo reći da su građani savjesni i dojavljuju nam za svako kršenje mjere samoizolacije te tako policiji olakšavaju rad. Što se tiče kršenja mjera izrečenih COVID liječenje u kući, toga nismo imali od 17.lipnja“, rekao je Vukić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr.Inoslav Brkić je podsjetio kako za ovaj virus još uvijek nema cjepiva. „Za ovaj SARS COV-2 virus bitne su samo mjere ponašanja. Znači socijalna distanca, što dalje jedni od drugih. Zaštitne maske obvezatne su u sredstvima javnog prijevoza, trgovinama, trgovačkim centrima, zatvorenom prostoru, ali svjedoci smo, ljudi ne nose maske, druženja su, jedni na drugima, u caffe barovima, na kupalištima, jedni na drugima doslovno čovjek na čovjeku. Virus je ovdje, bolest je ovdje“, rekao je dr.Brkić

Ističe kako se moramo pridržavati svih preporuka. „Ukoliko se ne osvijestimo, model ponašanja ne prilagodimo virusu, bojim se da ćemo ignoriranjem svih preporuka, od Nacionalnog i županijskog Stožera, plaćati veliku cijenu sa povećanim brojem oboljelih. Sve je to za sada dobro, lakše su kliničke slike, ali morate znati da su najveći broj oboljelih su upravo mlade osobe koje imaju značajan i dobar imunobio potencijal. Na vrijeme smo osigurali i zatvorili domove umirovljenika, da tamo virus dođe znate i sami da bi posljedice bile velike“, dodaje dr.Brkić.

Na samom kraju ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku dr.Tomislav Dujmenović je kazao kako u sisačkoj Bolnici nema oboljelih od koronavirusa. „Ulazak i dolazak u bolnicu je kontroliran kroz trijažno mjesto. Molimo sve bolesnike da ulaze u bolnicu sa zaštitnom maskom. Isto tako molimo za strpljenje. Mi smo im na neki način nastojali pratiti situaciju tako da smo na trijažno mjesto postavili suncobrane, klupe za sjedenje, toalet, u fazi je nabavka vode, isto tako zabranjena je posjeta bolesnicima u cilju njihove zaštite. Stoga molimo za strpljenje njihove obitelji i molimo da koriste u vrijeme posjeta, razgovaranje preko Skypea. Najtežim bolesnicima je dozvoljena jedna posjeta od strane najbliže rodbine“, rekao je dr.Dujmenović te na kraju još jednom poziva sve posjetitelje bolnice na strpljenje i zajedničku borbu protiv koronavirusa.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X