stozersmz24042020

Obavljeno više od 1200 testiranja na koronavirus, 356 osoba u samoizolaciji, 53 osobe kršile istu

SISAK – Nakon još jednog sastanka Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za medije na kojoj je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo kako u našoj županiji već tri dana nemamo novooboljelih od koronavirusa.

„Od ukupno 1200 testiranih u našoj županiji mi smo imali registriranih 36 pozitivnih osoba. Od tih 36 pozitivnih osoba, 32 osobe su iz ove županije, četiri su iz drugih županija. Od te 32 osobe izliječeno je 15 osoba, i ovoga trenutka imamo 17 pozitivnih osoba u našoj županiji, od čega četvero na liječenju u Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić. Svakako ovakva dobra situacija pogodovala je pridržavanjem mjera svih naših stanovnika koji su ipak slušali i koji su se ponašali sukladno onim mjerama koje su bile propisane“, rekao je Žinić. Podsjetio je na tri faze popuštanja mjera koje je jučer predstavila Vlada, kao što se još jednom zahvalio svima onima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec je izvijestio o nekim prijedlozima koje je županijski Stožer uputio Nacionalnom stožeru. „U razdoblju koje je proteklo od prošle naše sjednice poduzete su određene mjere u smislu inicijative koja je upućena prema Nacionalnom stožeru, a vezana je uz mogućnost otvaranja koridora prema Gradu Zagrebu kako bi naši sugrađani koji ili rade u Zagrebu, ili obavljaju gospodarsko-ekonomske aktivnosti, mogle te aktivnosti što je moguće jednostavnije obavljati. Za sada mišljenje Nacionalnog stožera nije došlo u našu županiju u pogledu navedenog upita, ali sukladno odlukama Vlade sa prošle sjednice može se vidjeti da će se i ta mogućnost vrlo brzo realizirati. Nadalje, u razgovoru sa biskupom Košićem, a u okviru nadolazećih blagdana i zaštitnika Siska Svetog Kvirina, javlja se mogućnost i potreba i od naših sugrađana o obavljanju vjerskih obreda, prvenstveno misa na otvorenom. Također takva inicijativa upućena je u Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske gdje također očekujemo odluku na koji način se u tom segmentu može i treba postupati“, kazao je Rosavec te je apelirao na sugrađane da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera kako bi se pozitivan trend u našoj županiji nastavio.

Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke je kazao kako je stanje sigurnosti u našoj županiji zadovoljavajuće. „Po pitanju koronavirusa, od ponedjeljka do danas policijski službenici su izvršili nadzorni pregled osoba koje su u samoizolaciji u 246 slučajeva. Na dvije dojave imali smo tri osobe koje su kršile u samoizolaciju, dvije u Sisku u Policijskoj upravi u upravnim poslovima i jedna osoba u Banovoj Jaruzi u ljekarni. Od početka krize do sada ukupno smo imali 53 kršenja samoizolacije. Trenutni broj je 356 osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Što se tiče policijskih službenika i službenica, nemamo niti jednog policijskog službenika koji bi bio pozitivan u smislu ove bolesti i niti jednoga koji je u samoizolaciji“, rekao je Pešut.

Ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku dr.Tomislav Dujmenović je kazao kako je stanje u bolnici pod kontrolom. „Imamo samo četiri hospitalizirana bolesnika koji su inficirani koronavirusom, srednje kliničke slike. Ono za što se mi pripremamo je puštanje u pogon cjelokupne bolnice u normalno funkcioniranje i mi se na to pripremamo. Već sada će biti problem što se tiče funkcioniranja ambulanti. Da bi se izbjegle gužve, velika većina ambulanti će morati raditi u poslijepodnevnim satima. Ono što smo mogli vidjeti u vrijeme ovakvih epidemija i ugroze, koliko je naš prostor u bolnici skučen, koliko imamo puno neadekvatnog prostora, i koliko će nam značiti izgradnja našeg  Središnjeg paviljona, da ćemo puno bolje reagirati na sve ugroze. Izgradnja Središnjeg paviljona ide dobrim tempom“, kazao je Dujmenović.

Na samom kraju obratio se i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr.Inoslav Brkić. „Uskoro kreće serološko testiranje. Idemo konačno rasvijetliti stvarnu sliku na području naše županije i Hrvatske da vidimo točno kako se ta bolest kreće i gdje jesmo. Gledajući svjetsku statistiku, ja očekujem da ćemo imati određeni broj osoba koje su se srele sa virusom, nisu imali tegoba, ali ćemo kod njih otkriti antitijela. Mi smo 17.ožujka osnovali call centar za psihosocijalnu pomoć. Od tog dana osnivanja do danas imali smo 349 razgovora, intervencija, 20 radio emisija, 10 edukacija o prvoj pomoći i podršci na razvoju mentalnog zdravlja. Što se tiče domova umirovljenika na području naše županije, nemamo niti jednu oboljelu osobu, bilo da je korisnik doma, bilo da je djelatnik doma umirovljenika. Ta situacija je pod nadzorom“, kazao je dr.Brkić koji je apelirao na sve žitelje naše županije da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera i uputa. Na kraju poručuje kako je situacija pod nadzorom.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X