gimgstjeskoba21062021t8

Održana lokalna intervencija u Glini – Važnost psihosocijalne pomoći

GLINA – Prva lokalna intervencija pod nazivom „Važnost psihosocijalne pomoći“ održana je u kontejnerskom naselju u Glini, te na OPG-u Priljeva nedaleko Gline. Radi se  projektu Lokalne intervencije Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska kojeg od početka 2021. godine provodi Projekt građanskih prava (PGP) Sisak.

U središnjem dijelu intervencije sudionici su bili upoznati s važnošću psihosocijalne pomoći i očuvanja mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu, a osobito u kriznim situacijama kao što su pandemija covid-19 i potres s katastrofalnim posljedicama o čemu je govorila vanjska izvoditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja je dio susreta usmjerila na poduku sudionika kako živjeti s tjeskobom.

Poredoš Lavor je istaknula. Tjeskoba je riječ koja se često spominje u svakodnevnom životu i stanje kojeg mnogi ljudi u kriznim situacijama doživljavaju. Tjeskobu, unutarnju napetost odnosno anksioznost prate razni tjelesni simptomi koji se javljaju uslijed hiper-aktivnosti autonomnog živčanog sustava, a  upozoravaju nas da smo prešli granicu zdrave zabrinutosti. Neki od simptoma su iscrpljenost, drhtavica, znojenje, mišićna napetost, osjećaj knedle u grlu, suha usta, vrtoglavica, mučnina, valovi vrućine, učestalo mokrenje, teškoće sa spavanjem, teškoće s disanjem, ubrzani rad srca i drugo. Tjeskoba je strah od prošlih loših iskustava ili onih koja bi se mogla dogoditi u budućnosti. Briga našem mozgu signalizira potencijalnu opasnost i on reagira kao da se nalazimo u konkretnoj opasnosti. Budući da je prisustvo brige konstantno, tijelo je neprekidno u stanju pripravnosti, što je vrlo iscrpljujuće i kao posljedicu ima razvoj različitih tjelesnih poremećaja i bolesti, kao i otežano socijalno funkcioniranje. Potom su sudionici opisivali svoja iskustva života s tjeskobom. Susret je bio dinamičan, a u njemu su sudionici razne životne dobi govorili o svojim iskustvima koja su ih poticala ili ograničavala da zatraže stručnu pomoć u situacijama kada je ista potrebna.

Nadalje Poredoš Lavor upoznala je sudionike s važnosti psihosocijalne pomoći u životu svih ljudi, a osobito u situacijama koje su dodatno uzdrmane stresovima raznih uzročnosti. Sudionici su izrazili želju za daljnjim sudjelovanjem u aktivnostima što potvrđuje da je potrebno dugoročno djelovanje na zaštiti mentalnog zdravlja svih građana u lokalnoj zajednici.

S obzirom na ostvareni odnos povjerenja i suradnje svi sudionici su informirani da nadalje mogu ostati u kontaktu s predavačicom, javljati joj se digitalnim putem ili izravno – razgovarati, dogovarati izravne individualne susrete te tako biti uključeni u proces osnaživanja i rada na sebi u emotivnom i socijalnom smislu, što je u sadašnje vrijeme pandemije covid-19 i potresa ljudima od iznimne važnosti.

Voditelj projekta Ivan Pljavljanić iz PGP-a Sisak navodi kako je ovom intervencijom pružena individualna i grupna psihosocijalna pomoć za sve zainteresirane građane grada Gline koji sada privremeno žive u kontejnerskom naselju. Razgovor podrške, slušanje doživljenih iskustava, savjetovanje i osnaživanje svima su potrebni, a to je upravo smisao pružanja psihosocijalne pomoći. Drago mi je što smo ostvarili povjerenje s ljudima i što će se naša suradnja i konkretno djelovanje nadalje razvijati.

Nastavak intervencije održan je na Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Priljeva gdje su predstavnici PGP-a i vlasnik ovog OPG-a upoznali sudionike o važnosti pokretanja preostalih osobnih svih životnih kapaciteta za život u budućnosti. Ovim susretom nastojali smo sve nas podsjetiti na važnost rada, povezanost čovjeka i prirode kao i osvještavanje o važnosti pokretanja vlastitih poslovnih pothvata gdje je god to moguće – pojasnio je Plavljanić, jer područje Banovine obiluje prirodnim bogatstvima koji se mogu smisleno koristiti i donijeti dobrobit čovjeku i zajednici. Sudionici su imali priliku razgovarati s vlasnikom OPG-a, probati razne domaće proizvode,  naučiti kako se vodi i upravlja jednim gospodarstvom i moguće potaknuti ih na otvaranje vlastitih OPG-ova.

Prva lokalna intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji bila je prilika za razmjenu iskustava, ukazivanja problema u lokalnoj zajednici, iskazivanja interesa i potreba kao i suradnja svih relevantnih dionika koji se bave važnošću psihosocijalne pomoći, zaštitom ljudskih prava i pružanja podrške u lokalnoj zajednici sa ciljem kreiranja trajnog doprinosa za lokalnu zajednicu.

Lokalna intervencija dio je projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147 € od čega je 149.922,00 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

 • gimgstjeskoba21062021t1
 • gimgstjeskoba21062021t2
 • gimgstjeskoba21062021t3
 • gimgstjeskoba21062021t4
 • gimgstjeskoba21062021t5
 • gimgstjeskoba21062021t6
 • gimgstjeskoba21062021t7
 • gimgstjeskoba21062021t8
 • gimgstjeskoba21062021t9
 • gimgstjeskoba21062021t10
 • gimgstjeskoba21062021t11
 • gimgstjeskoba21062021t12
 • gimgstjeskoba21062021t13
 • gimgstjeskoba21062021t14
 • gimgstjeskoba21062021t15
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X