geo15072022210

Petrinja domaćin sudionicima međunarodne geografske konferencije o ruralnim područjima

PETRINJA – U prostorijama petrinjske gradske uprave održan je prijam za sudionike međunarodne geografske konferencije o ruralnim područjima. Profesor Aleksandar Lukić, voditelj Doktorskog studija geografije : prostor, regija, okoliš, pejzaž te predsjednik Upravnog odbora Komisije za održivi ruralni razvoj ruralnih područja Međunarodne geografske unije je uvodno kazao kako su lani imali konferenciju koja je zbog COVID-a morala biti održana on-line, ali je okupila više od 100 sudionika.

„Dio naše geografske konferencije je uvijek osmišljen da sudionici dođu na lice mjesta i sve upoznaju i to ne kao turisti, nego netko tko se i sam u svojim državama bavi problemima ruralnog i regionalnog razvoja. Tako da su ovdje doista eksperti iz Australije, Sjeverne i Južne Amerike, Europe koji se bave vrlo sličnim stvarima te su podrška akademske zajednice njihovim društvima. Mi smo četiri dana na terenu, jedan cijeli dan smo posvetili ovom kraju jer smatramo da je to zanimljivo međunarodnoj zajednici“, kazao je između ostaloga Lukić.

Uz pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu grada Anu Aleksić Pezelj i pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Davora Mazalina, goste je pozdravio zamjenik petrinjske gradonačelnice Ivan Prskalo. Između ostaloga Prskalo je kazao kako je Petrinja grad s bogatom poviješću.

„Mi sada moramo djelovati na način da Petrinju opet učinimo najboljom. Možda je slabost to što ona nije industrijski razvijena, ali to je sada velika prednost jer imamo mogućnost da razvijemo održivu industriju, industriju koja je čista, prije svega mislim na prehrambenu industriju, a ona podrazumijeva i ekološku čistoću. Naravno da Grad Petrinja dijeli pozitivne ekološke stavove, jer bez toga nema razvoja. Zahvaljujem se na vašem interesu za Petrinju, čim imate interesa za Petrinju pokazujete ljubav, tamo gdje ima ljubavi nema mržnje. Drago mi je da ste prepoznali Petrinju kao zanimljivo područje. Želim da odete odavde s najljepšim uspomenama i da računate da ste nam u srcu i da je ovo uvijek vaš grad“, rekao je između ostaloga Prskalo.

Međunarodnu geografsku konferenciju o ruralnim područjima organizirala je Komisija za održivi ruralni razvoj ruralnih područja koja djeluje pri Međunarodnoj geografskoj uniji. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, upoznali su se s izazovima i mogućnostima razvoja ruralnih područja. Tijekom svog posjeta Petrinji, u pratnji profesora Berislava Ličine, posjetili su Inkluzivnu farmu u Hrastovici, Ekološki centar Vrata Zrinske Gore te jedan OPG u Gornjoj Bačugi.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X